Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
A presó per una presumpta doble agressió homòfoba a Barcelona
  • CA

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat Central de Delictes d’Odi i Discriminació (UCDOD) de la Comissaria General d’Informació han detingut un home per la seva presumpta participació en dos delictes de lesions i un delicte contra l’exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques. En concret, se l’acusa d’una doble agressió homòfoba a Barcelona.

La investigació es va iniciar el passat mes de febrer, quan els investigadors van tenir coneixement que s’havia produït una agressió homòfoba contra dos homes que passejaven per un carrer cèntric de Barcelona. “L’atac el va realitzar un sol individu amb la única motivació de l’orientació sexual de les víctimes”, afirma la policia. Els denunciants van manifestar que l’autor dels fets els va proferir insults homòfobs i els va agredir amb cops de puny amb una extrema violència.

Arran de l’accident, d’una gravetat considerable, tal com apunten els mossos, la unitat especialitzada en aquest àmbit d’aquest cos policial va iniciar les gestions encaminades a esclarir els fets i a identificar l’agressor. El passat 10 de maig, gràcies a la col·laboració de la Guàrdia Urbana de Barcelona, els mossos van detenir el presumpte autor dels fets a Barcelona.

El detingut, de 43 anys, que ja havia estat denunciat anteriorment per diverses amenaces i coaccions, exhibia a les xarxes socials les seves habilitats com a practicant de boxa, “aspecte que explica com una sola persona va poder agredir simultàniament a dos homes sense que aquests poguessin defensar-se”, diu la policia catalana.

Fractures, contusions i seqüeles psicològiques

Les víctimes van patir diverses lesions, com la fractura de dits de la mà, cops que van necessitar punts de sutura i diverses contusions que han requerit tractament mèdic posterior. També van patir seqüeles psicològiques, que han requerit d’assistència i acompanyament emocional per part d’entitats vinculades al col·lectiu LGTBI. Després de passar a disposició judicial, el detingut va ingressar a presó. Aquesta investigació s’ha portat a terme en coordinació amb la Fiscalia Especial de Delictes d’Odi i Discriminació de Barcelona.

39 casos denunciats durant el primer trimestre de l’any

Els Mossos d’Esquadra han instruït durant el primer trimestre d’aquest any 39 casos vinculats amb delictes d’odi en l’àmbit de LGTBIfòbia. “Respecte el mateix període de l’any anterior representa un augment de 9 casos o, el que és el mateix, un increment del 30%”, diu el cos uniformat. Un total de 51 autors han estat detinguts i/o investigats per aquest fets, dels qual el 75% eren homes, concreten.

“L’atenció a les víctimes en l’àmbit de l’odi i la discriminació és una prioritat per als Mossos d’Esquadra que, a través dels Grups d’Atenció a la Víctima (GAV), estableixen tractaments homogenis per atendre les persones víctimes d’infraccions penals per raó del seu origen nacional/ètnic, la religió, la seva minusvalidesa física i/o mental, l’orientació sexual o altres factors similars. Actualment, els Grups d’Atenció a la Víctima tenen activats 71 seguiments a persones que han estat víctimes de delictes d’odi en l’àmbit de l’homofòbia”, expliquen els mossos.

La Unitat Central d’Odi i Discriminació es va crear l’estiu del 2020 amb l’objectiu d’instruir les investigacions més complexes en aquest àmbit i homogeneïtzar el treball policial de les unitats d’investigació per establir criteris i procediments iguals en les investigacions per aquests fets, així com per analitzar aquest fenomen i treballar coordinadament amb la Fiscalia d’Odi i Discriminació de Barcelona i altres entitats.

“Aquesta coordinació ha demostrat que cal treballar de manera transversal i que és necessària una resposta institucional directa davant els delictes d’homofòbia, a més de destacar que en tots els casos cal denunciar aquests tipus de conductes delictives que atempten contra els drets fonamentals de les persones. De fet, la denúncia és fonamental per iniciar la investigació i identificar i localitzar els autors dels fets”, conclou la policia, a través d’un comunicat fet públic aquest dissabte.

Serveis d’assessorament

A Barcelona existeix l’Oficina per la No Discriminació (OND), on es poden denunciar aquests fets i rebre assessorament gratuït. El telèfon habilitat és el 934 132 000 i el mail [email protected]. A nivell català, hi ha el telèfon 93 554 87 00, referent a l’Oficina d’Atenció a la Víctima del Delicte de Barcelona, que gestiona la Generalitat de Catalunya, on també s’ofereixen multitud de serveis gratuïts per a les persones que han patit una agressió lgtbifòbica.

Més notícies
La família Yuma a Barcelona: d'esquerra a dreta, Alina, Ksenia, Mila, Yuma i parella de la Yuma / BLF
Refugiades de l’homofòbia: l’exili d’una família russa LGTBI a Barcelona
Notícia: Refugiades de l’homofòbia: l’exili d’una família russa LGTBI a Barcelona
Comparteix
"El poble rus està vivint ara el que la comunitat LGTBIQ+ ha viscut les últimes dues dècades", adverteixen
Centenars de persones concentrades al passeig de Gràcia de Barcelona contra la violència LGTBI-fòbica / Laura Fíguls (ACN)
Els casos de LGTBIfòbia es multipliquen per dos a Barcelona
Notícia: Els casos de LGTBIfòbia es multipliquen per dos a Barcelona
Comparteix
L'Ajuntament va rebre 78 queixes per episodis de discriminació sexual el 2021
Un noi penjant un dibuix amb la bandera multicolor a l'exterior del centre LGTBI atacat / ACN (Gemma Sànchez)
Amenacen i insulten dues noies per fer-se un petó en un bar de la Rambla
Notícia: Amenacen i insulten dues noies per fer-se un petó en un bar de la Rambla
Comparteix
L’Observatori contra l’Homofòbia ha denunciat l’agressió lesbofòbica
La glorieta de la Ciutadella passa a ser la plaça Sonia Rescalvo / Jordi Play
Sonia Rescalvo, assassinada per ser transsexual, posa nom a una plaça a la Ciutadella
Notícia: Sonia Rescalvo, assassinada per ser transsexual, posa nom a una plaça a la Ciutadella
Comparteix
L’Ajuntament converteix en una plaça la glorieta on va ser apallissada per uns neonazis

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa