Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Sonia Rescalvo, assassinada per ser transsexual, posa nom a una plaça a la Ciutadella
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona dedica una plaça a Sonia Rescalvo Zafra, assassinada ara fa 30 anys per ser transsexual al Parc de la Ciutadella. Aquesta tarda la tinent d’alcaldia de Drets Social i Feminismes, Laura Pérez, i la consellera d’Igualtat, Tània Verge, han descobert la placa que ha formalitzat la transformació de la glorieta on va ser apallissada el 1991 per un grup de neonazis. I ho faran coincidint amb l’homenatge que es fa per recordar la seva figura cada 6 d’octubre, el dia que va ser assassinada.

“La seva mort va trasbalsar la societat i va visibilitzar els atacs d’odi que rebien (i encara reben) les dones trans i les persones sense llar”, ha explicat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, al seu compte d’Instagram. El seu cas es considera un dels primers crims d’odi registrats a l’estat espanyol i va suposar un punt d’inflexió en la lluita contra la LGTBIfòbia.

La glorieta de la transexual Sonia Rescalvo al Parc de la Ciutadella / Jordi Play

Placa sòbria

Segons ha informat l’Ajuntament, a la placa, que es col·locarà a la base al costat de la cascada monumental que hi ha a l’esplanada del Parc de la Ciutadella, es podrà llegir el seu nom complet i la inscripció “Dona trans”. Fins ara, només la glorieta on va ser brutalment assassinada portava el nom de Sonia Rescalvo, però ara el consistori ha decidit que doni nom a tota la plaça, d’uns 400 metres quadrats i que ha hagut de crear formalment entre els carrers Pujades i Wellington, perquè fins ara era una esplanada. La ponència del nomenclàtor va informar la setmana passada a favor que Sonia Rescalvo Zafra doni nom a l’espai.

El reconeixement intenta visibilitzar més el seu cas i convertir-lo en un homenatge a la lluita contra la LGTBIfòbia. Rescalvo va ser apallissada per sis neonazis vinculats als Boixos Nois el 6 d’octubre del 1991 quan dormia al ras amb una companya seva. Eldiario.es va publicar fa uns dies un extens reportatge en el qual es donaven a conèixer documents i testimonis que han permès reconstruir la seva trajectòria. Natural de Cuenca, va arribar a Barcelona amb només 19 anys per poder viure amb més llibertat. Dues relacions sentimentals complicades la van empènyer cap a una depressió que la portaria consumir droga i va acabar prostituint-se i vivint al carrer, on anys després seria brutalment assassinada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa