Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les platges de Barcelona són les que més microplàstics tenen de Catalunya

Les platges de Barcelona són les que estan més contaminades per microplàstics de tota Catalunya. Aquesta és la demolidora sentència d’un estudi de la Universitat de Barcelona (UB), que destaca que la de Sant Sebastià, la de la Nova Icària i la de Llevant, totes a la capital catalana, són les que presenten valors més elevats d’aquests elements microscòpics.

Segons aquesta investigació, les concentracions més altes de microplàstics superen, en alguns punts i durant moments concrets de l’any, les mitjanes registrades a la Mediterrània i a escala mundial. Els investigadors indiquen que “hi ha d’haver processos que tendeixin a concentrar o retenir els plàstics a prop de la costa”, que varien en funció de les condicions meteorològiques i oceanogràfiques; les riuades durant pluges intenses; la proximitat de zones urbanes molt poblades i de gran afluència turística estacional; i l’efecte concentrador de zones limitades per espigons o ports.

“Platges com, per exemple, la de la Mar Bella o Sant Sebastià, a Barcelona, se solen trobar més resguardades del vent i l’onatge per aquestes construccions [en referència als espigons] i podrien retenir i acumular més microplàstics que zones més exposades, fet que indica un temps de residència més prolongat”, explica William P. de Haan, investigador de la UB i primer autor de l’article.

Escumes i filaments són els microplàstics més comuns

Escumes i filaments són els tipus de microplàstics més comuns que s’han detectat. De fet, suposen gairebé l’11% dels elements recollits al llarg de l’estudi, després de poder segregar la mida, el color, la forma i la composició d’aquests materials presents al litoral català i que poden procedir d’envasos d’aliments i de l’activitat pesquera.

La recerca s’ha fet durant set mesos -d’octubre del 2020 a juny de 2021- i des de Llançà fins a l’Ametlla de Mar. La investigació ha estat possible gràcies al suport de voluntaris de catorze entitats de tota Catalunya, que han estat coordinats per Surfrider Foundation Europe. “Hi ha hagut molta participació, i això ens ha confirmat que la ciència ciutadana és una eina amb un gran potencial per fer el seguiment i l’estudi de l’impacte que tenen els plàstics sobre el medi marí”, ha destacat Maria Ballesteros, responsable de voluntariat a Surfrider Espanya.

Recollida de mostres amb taules de surf i caiacs

Per recollir les mostres s’han fet expedicions d’una hora amb taules de surf, caiacs o altres embarcacions de rem amb una freqüència d’una setmana o de 15 dies. Per recollir aquests elements microscòpicsfins a 25.000, al llarg de la investigació-, els participants duien una xarxa dissenyada pels investigadors per arreplegar els microplàstics flotants de més de 0,3 mil·límetres. Les coordenades dels trajectes es van enregistrar mitjançant un dispositiu mòbil i l’aplicació Wikiloc per tal de documentar la latitud, la longitud, el temps i la distància d’arrossegament, detalla la UB, a través d’un comunicat. Més tard, els plàstics recollits s’enviaven al laboratori de la universitat, per analitzar-los.

“Ens ha sorprès el gran volum de dades d’alta qualitat i de gran rellevància científica que s’han pogut obtenir en un temps i amb un pressupost relativament inferiors respecte d’altres projectes científics similars”, ha destacat Anna Sanchez-Vidal, professora i investigadora de la UB.

Aquesta recerca ha servit, a més, per reivindicar que “la ciència ciutadana és una eina molt útil i potent per investigar la contaminació marina, alhora que empodera els ciutadans amb coneixement científic”, segons Sanchez-Vidal.

Més notícies
Platja de la Barceloneta / Jordi Play

Prohibit fumar a totes les platges de Barcelona

Notícia: Prohibit fumar a totes les platges de Barcelona
Comparteix
Ja es va fer una prova pilot l'any 2021 i l'Ajuntament generalitza la mesura
Notícia: Prohibit fumar a totes les platges de Barcelona - Mobile
La incineradora de residus de Tersa, a Sant Adrià de Besòs / Grup Tersa / Europa Press

La justícia revifa l’alerta per càncer a la incineradora del Besòs

Notícia: La justícia revifa l’alerta per càncer a la incineradora del Besòs
Comparteix
La causa contra Eloi Badia ensorra els esforços per remodelar i negar riscos a la planta de Tersa
Notícia: La justícia revifa l’alerta per càncer a la incineradora del Besòs - Mobile
La platja de Llevant, on hi ha l'espai de bany amb gossos / ACN

Barcelona comença a analitzar si les seves platges tenen sorres cancerígenes

Notícia: Barcelona comença a analitzar si les seves platges tenen sorres cancerígenes
Comparteix
L’Ajuntament encarrega un informe sobre la platja de Llevant per 16.000 euros i deixa pendent estudiar també la Mar Bella i la Nova Mar Bella
Notícia: Barcelona comença a analitzar si les seves platges tenen sorres cancerígenes - Mobile
Avís de tancament a la platja clausurada de Sant Adrià / JR

La Fiscalia vol les anàlisis sobre la contaminació cancerígena a la platja de Sant Adrià

Notícia: La Fiscalia vol les anàlisis sobre la contaminació cancerígena a la platja de Sant Adrià
Comparteix
Arxiva una denúncia per manca d'indicis de delicte però demanarà els informes per decidir si investiga
Notícia: La Fiscalia vol les anàlisis sobre la contaminació cancerígena a la platja de Sant Adrià - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Miracles a maig 09, 2022 | 16:30
  Miracles maig 09, 2022 | 16:30
  Oh ! Quina coincidència, un dels municipis més contaminats del món té més trossos, i partícules, de totes les mides de plàstics i altres merdes que altres municipis de Catalunya. Si fóssim més intel·ligents i responsables ens preguntaríem, entre moltes més coses, on depositen les deixalles i altres "regals" els macrocreuers de 7000 places que atraquen al port de Barcelona, que tant interessen als que cada temporada en compten el nivell d'ocupació hotelera i el nombre de "turistes"... El què primer ens cal és "empoderament" de sentit cívic i de sentit comú.
 2. Icona del comentari de: S'ha de dir a maig 09, 2022 | 16:38
  S'ha de dir maig 09, 2022 | 16:38
  Fa uns anys a les platges de Barcelona no s'hi banyava ningú. Ara sembla que sempre hagin estat platges per a prendre el bany... Suposo que els "turistes" i forasters s'ho deuen creure amb més facilitat. Per una banda han col·locat depuradores, d'acord, potser hi ha més control en la neteja de vaixells dins del mar... i sobretot ara remouen la sorra de les platges. Però voler comparar les platges de Barcelona amb altres indrets menys contaminats i més atractius de la Mediterrània, no té cap ni peus.
 3. Icona del comentari de: Alça ! a maig 09, 2022 | 23:15
  Alça ! maig 09, 2022 | 23:15
  Méditerranée : à Barcelone, le plus gros paquebot du monde, le Wonder of the Seas, attend ses premiers passagers...

Nou comentari

Comparteix