Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Divuit detinguts en l’operació antijihadista a Barcelona
  • CA

Els Mossos d’Esquadra donen per tancada una operació antiterrorista, batejada amb el nom d’Alexandria, a Barcelona per desactivar un grup jihadista que se sospita que començava a fer moviments preparatoris amb vistes a planificar un possible atemptat. Hi ha hagut 17 detinguts a Barcelona i un a Igualada. Cinc d’ells es trobaven en avançat estat de radicalització i “tenien la convicció i el propòsit d’atemptar”, ha confirmat el conseller d’Interior Miquel Buch. Aquests detinguts –tres d’ells amb nacionalitat algeriana, un d’Iraq i un de Líbia– passaran a disposició de l’Audiència Nacional i se’ls acusa de delictes de terrorisme, organització criminal i caràcter patrimonial. 

La investigació policial apunta que la majoria dels arrestats tenien un perfil radical i estaven al dia dels dogmes jihadistes. Així, una part important dels arrestats compartia a les xarxes socials un volum important “de publicacions amb els postulats d’Estat Islàmic”, expliquen Mossos.

En una declaració institucional conjunta amb responsables de diferents àrees de Mossos, Buch ha celebrat que la tasca del cos policial des del maig de 2017 “ha fet que en cap moment” el grup radical hagi tingut “capacitat per cometre accions”. La policia catalana ha detallat que durant la investigació, a més, s’ha comptat amb la col·laboració del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). 

Segons el conseller, els 18 detinguts formaven part d’una “organització criminal que havia fet del delicte al seu mode de vida”, en referència als furts i els robatoris que haurien estat realitzant. En total, els arrestats sumaven 369 delictes registrats majoritàriament al centre de Barcelona. 

El company de pis del detingut al carrer Arc de Sant Cristòfol ha explicat que agents dels Mossos han entrat passades les cinc del matí i han detingut el seu amic, amb qui viu des de fa un any i han ocupat l’immoble “sense aclarir de què l’acusaven”, diu el company. A més, ha insistit a dir que el seu amic, “és un lladre de carteres i no un terrorista”. El detingut, segons el seu company, es diu Rabah, és de nacionalitat algeriana, té 34 anys i en fa més uns quinze que viu a Barcelona.

Es tracta d’una investigació de mesos dirigida pel jutjat d’instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, com sempre en aquests casos, i un centenar d’agents de diverses unitats participen en el dispositiu d’avui que la culmina. Els agents han fet 6 escorcolls en domicilis, un des quals és fora de la ciutat, a Igualada. 

Un agent dels Mossos d'Esquadra custodia la porta d'un dels edificis de Barcelona on s'està fent un dels escorcolls de l'operació antiterrorista / DAVID COBO

Un agent dels Mossos d’Esquadra custodia la porta d’un dels edificis de Barcelona on s’està fent un dels escorcolls de l’operació antiterrorista / DAVID COBO

El grup investigat, format per homes d’origen marroquí i d’altres d’algerians, són delinqüents especialitzats en furts i altres petits delictes que s’haurien radicalitzat i se sospita que començaven a fer passos per aconseguir material per poder muntar algun tipus d’artefactes explosius. De fet, se’ls investiga oficialment per delictes relacionats amb el terrorisme, robatoris, tràfic de drogues i organització criminal.
Operació antijihadista

Operació al Clot, concretament a Consell de Cent amb Independència. | Cedida

Es tractaria d’una cèl·lula en un estat força embrionari, amb voluntat d’atemptar però encara sense capacitat real per fer-ho. L’objectiu de l’operació és aturar-la abans que els seus plans estiguin massa avançats. Aquesta investigació, per tant, no té res a veure amb l’alerta antiterrorista que va saltar per Nadal, que advertia que hi havia un ciutadà marroquí amb carnet per conduir autobusos que planejava un atropellament massiu a la Rambla.

L’èxit de l’operació, per aconseguir que els empresonin provisionalment i després una eventual condemnat als tribunals, dependrà en gran part del material incriminatori que els agents trobin en els escorcolls.

Més notícies
L’alerta antiterrorista obliga a posposar el pla per treure els manters de plaça Catalunya
Notícia: L’alerta antiterrorista obliga a posposar el pla per treure els manters de plaça Catalunya
Comparteix
La falta d’efectius de Mossos i Guàrdia Urbana, destinats al dispositiu nadalenc, ha impedit desplegar els agents necessaris al metro i a Rodalies
Un home xoca amb una furgoneta robada contra el dispositiu antiterrorista a la Rambla
Notícia: Un home xoca amb una furgoneta robada contra el dispositiu antiterrorista a la Rambla
Comparteix
La Guàrdia Urbana l'ha detingut perquè conduïa sense carnet i fonts del cos descarten el mòbil terrorista
Colau confirma que el dispositiu antiterrorista es mantindrà fins després de Reis
Notícia: Colau confirma que el dispositiu antiterrorista es mantindrà fins després de Reis
Comparteix
El reforç en seguretat seguirà fins que acabin les festes de Nadal
Sant Esteve amb la Rambla a mig gas per l’alerta terrorista
Notícia: Sant Esteve amb la Rambla a mig gas per l’alerta terrorista
Comparteix
La zona continua blindada per la policia per l'avís d'un possible atemptat que havia de ser el dia de Nadal i quiosquers i restauradors troben que hi ha menys clientela
“Que la pau et cobreixi, oh, ciutat de pau” s’inscriurà a la Rambla en record del 17-A
Notícia: “Que la pau et cobreixi, oh, ciutat de pau” s’inscriurà a la Rambla en record del 17-A
Comparteix
En el procés de selecció de la frase hi han participat víctimes i famílies
Alguns terroristes del 17-A es van radicalitzar abans de conèixer l’imam de Ripoll
Notícia: Alguns terroristes del 17-A es van radicalitzar abans de conèixer l’imam de Ripoll
Comparteix
Informes dels Mossos d'Esquadra indiquen que des del gener del 2015 consultaven i compartien opinions jihadistes per internet
La família d’un dels terroristes del 17-A el veu com un “màrtir”
Notícia: La família d’un dels terroristes del 17-A el veu com un “màrtir”
Comparteix
Unes gravacions dels Mossos desvetllen que l’entorn de la cèl·lula de Ripoll justifica els atacs a Barcelona i Cambrils
La imatge exterior de Barcelona es recupera i deixa enrere el 17-A i l’1-O
Notícia: La imatge exterior de Barcelona es recupera i deixa enrere el 17-A i l’1-O
Comparteix
La ciutat se situa com la cinquena millor del món per la seva qualitat de vida i la seva reputació

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa