Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les obres dels jardins més grans del Guinardó s’encareixen 1 milió d’euros per treballs imprevistos
  • CA

Les obres per rehabilitar els jardins de la finca Mas Ravetllat-Pla, un pulmó verd de 3,6 hectàrees a tocar de l’hospital Sant Pau, són més complexes del que esperaven els contractistes i finalment costaran 6,75 milions d’euros, un milió més del que estava previst. Es tracta del parc més gran del Guinardó després del Turó de la Rovira, un oasi que fins ara ha estat tancat al públic. A principis d’abril, l’Ajuntament de Barcelona va modificar el projecte per incloure els nous treballs proposats per Ambitec i Constraula, les dues empreses que es van adjudicar les obres el 2018 i que pertanyen al grup Sorigué.

Fonts municipals han confirmat al TOT Barcelona l’augment de l’import final, tot i que matisen que no són sobrecostos sinó “modificacions, canvis i nous treballs” que s’han detectat durant les primeres fases d’obra i que s’han hagut d’afegir al projecte. Així mateix, l’Ajuntament ha recordat que “segons la legislació actual, els projectes poden tenir una modificació de com a màxim del 20% del preu inicial del contracte”. Un límit que els treballs del futur parc no superen, ja que el milió addicional suposa un increment del 19,2%. A prop del límit, però dins la llei.

[r:1]

Tot i l’encariment de les obres, la regidoria d’Urbanisme ha assegurat que les noves actuacions –que inclouen prospecció arqueològica, reajustaments en la xarxa de clavegueram i de reg i noves escomeses elèctriques, entre d’altres– no afectaran el calendari projectat ara fa un any. Així doncs, els treballs s’acabaran a l’octubre d’enguany i culminaran la neteja del solar iniciada el 2016 amb l’enderrocament de barraques i quadres en ruïnes.

Reproducció de com quedaran els jardins del Mas Ravetllat / Ajuntament

Reproducció de com quedaran els jardins del Mas Ravetllat / Ajuntament

Un espai obert al barri que surt de la invisibilitat

Els jardins del Mas Ravetllat-Pla, que té la seva entrada principal a l’avinguda Mare de Déu de Montserrat, és una d’aquelles joies urbanes que amb prou feines es coneixen entre els veïns del barri on s’amaguen. La finca té gairebé un segle d’història i ha estat tancada al públic durant dècades a excepció d’un edifici senyorial dels anys 30, d’estil neoclàssic, construït per l’arquitecte noucentista Adolf Florensa.

El palauet, de 2.500 metres quadrats, es va dissenyar com a laboratori farmacèutic i era la seu de l’Institut Ravetllat-Pla, fundat pel doctor Ramon Pla i pel veterinari i bacteriòleg Joaquim Ravetllat. Durant els primers anys van investigar amb cavalls per trobar un sèrum contra la tuberculosi, però amb el temps l’empresa es va quedar sense projectes i va tancar a finals dels seixanta. Des del 2015, ja en mans de l’Ajuntament, acull un museu de la Fundació Ramon Pla amb 850 peces de mobiliari, escultura, pintura i orfebreria d’antiquari. L’accés és completament gratuït.

El palauet de la Fundació Ramon Pla i Armengol és un element central dels jardins / Ajuntament

El palauet de la Fundació Ramon Pla i Armengol és un element central dels jardins / Ajuntament

Jardí clau en el llegat verd del mandat

La millora dels jardins del Doctor Pla i Armengol han de ser el principal llegat verd del govern de Barcelona En Comú en aquest mandat, tot i que la cinta inaugural la tallarà el proper equip electe. El nou pulmó del Guinardó és un molt important pels veïns, que reclamen més espais verds i comunitaris, però també per la ciutat: el parc formarà part del corredor Ciutadella-Collserola i servirà d’enllaç entre els Tres Turons i l’Hospital de la Sant Creu i Sant Pau.

El projecte busca esponjar el barri i preservar-ne el patrimoni natural i històric. Les actuacions es concentren en els jardins per reorganitzar els accessos i obrir-lo al carrer Cartagena, a la ronda del Guinardó i al passatge Torrent d’en Melis. Així, no caldrà rodejar el parc per anar d’una banda a l’altra com passa ara També s’hi implantaran horts urbans, una de les grans demandes del veïnat, i es rehabilitaran els camins i les connexions per fer-lo més accessible.

Més notícies
Les obres que convertiran els voltants del Camp Nou en espai públic començaran a la tardor
Notícia: Les obres que convertiran els voltants del Camp Nou en espai públic començaran a la tardor
Comparteix
Les intervencions crearan zones verdes i carrils bici | El cost, de 125 milions d'euros, anirà a càrrec del Barça
Verdum rescata la memòria del safareig com a símbol de les precàries Cases del Governador
Notícia: Verdum rescata la memòria del safareig com a símbol de les precàries Cases del Governador
Comparteix
Veïns i historiador demanen senyalitzar amb una placa aquest espai enderrocat als anys 90, on les dones feien vida social mentre rentaven roba
L'avinguda Vallcarca té pendent una reforma integral des de fa gairebé dues dècades / XFDC
La divisió veïnal complica el futur de la rambla verda de Vallcarca
Notícia: La divisió veïnal complica el futur de la rambla verda de Vallcarca
Comparteix
Dues associacions de veïns del barri tenen visions molt contraposades de com s’ha de plasmar un projecte que està pendent des del 2002
El districte calcula que a l'estiu passen uns 20 autobusos cada hora pel carrer Praga / XFDC
Els autocars turístics del Park Güell esgoten la paciència dels veïns
Notícia: Els autocars turístics del Park Güell esgoten la paciència dels veïns
Comparteix
L’associació de veïns del Baix Guinardó mostra la seva preocupació pel trànsit continu de vehicles pesants, als quals s’afegirà el bus llançadora a partir de l’1 d’abril
Barcelona rehabilitarà a l’octubre els jardins del Parlament a la Ciutadella
Notícia: Barcelona rehabilitarà a l’octubre els jardins del Parlament a la Ciutadella
Comparteix
L'ajuntament encarrega una reparació pal·liativa d'aquest espai i deixa pel proper mandat la reforma i ampliació del parc

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Carla a gener 06, 2020 | 12:32
    Carla gener 06, 2020 | 12:32
    Felicitats per aquest parc. Em sembla mot bé i felicito a l`ajuntament per la seva tasca. Solament no enten l`entrada de gossos??????? o la creació d`un pipican.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa