Un mural de 55 metres en record dels afusellats durant el franquisme al Camp de la Bota

L’Ajuntament crea un memorial per homenatjar les 1.706 persones que va morir executades a Barcelona

En el vuitantè aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona, la ciutat recupera un petit espai per a la memòria històrica amb la creació de l’espai memorial Parapet de les executades i executats 1939-1952 al Camp de la Bota. L’obra, de 55 metres de llarg, és un homenatge a les 1.706 persones que van morir executades durant el franquisme, la majoria en aquest espai del litoral que ara és cobert per les aigües del port esportiu del Fòrum i els iots hi fondegen cada dia. 

El Parapet, de l’artista Francesc Abad, s’ha instal·lat a la plaça del Fòrum i pretén contribuir a la recuperació de la memòria ciutadana sobre la implacable repressió a la qual van sotmetre Barcelona durant el franquisme. S’inaugurarà el 24 de febrer al migdia en un acte on actuaran Andrea Motis, Rusó Sala, Sabor de Gràcia i Brodas Bros. En paral·lel, a partir del 22 de febrer, es podrà visitar l’exposició El Camp de la Bota de Francesc Abad a la seu principal del MUHBA, a la plaça del Rei. Tot i que l’antic Camp de la Bota pertanyia tant a Barcelona com a Sant Adrià del Besòs, la iniciativa només l’ha impulsat el consistori de la capital.

[r:1]

Les execucions acaben el 1952

Les execucions van començar el 10 de febrer de 1939 davant el parapet del Camp de la Bota, un mur de formigó semblant a una escullera a l’interior del mar, a tocar de la platja de sorra. El règim franquista hi va afusellar dones i homes que havien estat involucrats en els moviments socials i sindicals de l’època, que havien dirigit i gestionat ajuntaments republicans, defensat la millora de l’educació pública o que simplement havien lluitat contra el bàndol nacional. Les últimes execucions es van produir el 14 de març de 1952, el mateix any que l’Estat espanyol volia millorar la seva imatge internacional amb la celebració del Congrés Eucarístic i va aconseguir el reconeixement per la UNESCO.

L’artista Francesc Abad ha optat per instal·lar a la plaça del Fòrum un mur de 55 metres amb els noms de totes les persones afusellades a pocs mestres d’allà. Es tracta una estructura similar al parapet que va ser escenari de les pràctiques de tir dels militars franquistes. En el mur de la instal·lació hi haurà inscrits els noms i cognoms de les 1.706 persones executades.

Més informació

Nou comentari