Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona canvia el nom del carrer Aviador Franco pel del mecànic Pablo Rada
  • CA

El plenari del districte de Sants-Motjuïc ha aprovat canviar el nom del carrer Aviador Franco, al barri Plus Ultra de la Marina, que ret homenatge al germà del dictador Francisco Franco, Ramon. En el seu lloc es vol recordar la memòria del mecànic Pablo Rada, que també era membre de l’equip que va sobrevolar l’Atlàntic a bord de l’hidroavió militar espanyol Plus Ultra.

“Ramon Franco va ser un dels comandaments que des de Mallorca va dirigir els bombardejos sobre la ciutat de Barcelona”, va explicar aquest dijous el conseller de BComú, Joan Sanromà. Malgrat que el pilot va realitzar la gesta el 1926, molt abans de passar-se al bàndol nacional, el regidor va recordar que “és un canvi de justícia” perquè la llei de Memòria Històrica permet eliminar del nomenclàtor els noms d’aquelles persones que “hagin tingut accions de sang contra la ciutadania de Barcelona”.

Un nom relacionat amb el Plus Ultra

El canvi, del qual ja havia informat favorablement la Ponència del Nomenclàtor, serà sotmès a un període d’informació pública abans de fer-se efectiu. “El veïnat volia que el nou tingués relació amb l’avió Plus Ultra”, segons va dir Sanromà, motiu pel qual l’elecció de Pablo Rada està més que justificada. De fet, els altres dos membres de l’expedició, Julio Ruiz de Alda i Juan Manuel Durán, també tenen un carrer al barri.

Ramon Franco va ser una “persona contradictòria”, tal com el va definir el conseller de C’s, David Labrador. El PP, que es va abstenir pel canvi de nom, va recordar que Franco es va presentar a les eleccions generals del 1931 per Esquerra Republicana de Catalunya y va sortir escollit diputat. També va ser un antimonàrquic declarat i “va conspirar contra el regnat d’Algons XIII i la dictadura de Primo de Rivera”. Durant la Guerra Civil va passar-se al bàndol nacional, però mai s’ha acabat d’esclarir el motiu real més enllà dels llaços familiars.

Més notícies
Manuel Valls reclama pau social el 21-D i assegura que se sent “assetjat”
Notícia: Manuel Valls reclama pau social el 21-D i assegura que se sent “assetjat”
Comparteix
L'exdirigent francès i candidat "independent" de Ciutadans carrega contra la inseguretat i els escraches i recepta el "canvi de la V"
Nova polèmica al Poblenou per un hotel juvenil de 450 places
Notícia: Nova polèmica al Poblenou per un hotel juvenil de 450 places
Comparteix
L'Ajuntament aprova un nou projecte al costat de l’antiga fàbrica de Ca l’Alier, seu del futur laboratori de mobilitat de la UE
Renfe i Ajuntament acorden desallotjar els manters del vestíbul de plaça Catalunya
Notícia: Renfe i Ajuntament acorden desallotjar els manters del vestíbul de plaça Catalunya
Comparteix
La Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra avisaran els venedors que a partir d’ara no es permetrà que s’instal·lin a l’intercanviador de Rodalies
Detingut un repartidor de cocaïna a domicili
Notícia: Detingut un repartidor de cocaïna a domicili
Comparteix
Un dominicà resident a Santa Coloma de Gramanet rebia les comandes per Whatsapp i repartia la droga amb el seu cotxe

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa