Nova polèmica al Poblenou per un hotel juvenil de 450 places

L'Ajuntament aprova un nou projecte al costat de l’antiga fàbrica de Ca l’Alier, seu del futur laboratori de mobilitat de la UE

La construcció d’un hotel juvenil al bell mig de Provençals de Poblenou ha tornat a aixecar polseguera al barri, que tot just acabava de rebre amb satisfacció que serà la seu d’un laboratori de mobilitat de la Unió Europea. Coses del destí, les dues iniciatives seran veïnes de finestra amb finestra. L’hotel, promogut per TSH Spain, estarà ubicat en un solar del carrer Cristóbal de Moura que ha canviat de mans diverses vegades els últims anys, mentre que el laboratori estarà a la parcel·la adjacent, al centre d’innovació de l’antiga fàbrica de Ca l’Alier.

El nou hotel –que segons el projecte presentat serà una barreja d’hotel, residència d’estudiants i ‘espai de coworking’– 15 plantes d’altura, 300 habitacions i 450 places, segons el Pla Especial Integral al qual ha tingut accés el Tot Barcelona. Entitats com Ens Plantem, Taula Eix Pere IV o la mateixa Associació de Veïns del Poblenou van alertar de la seva construcció fa un parell de mesos, quan es van assabentar del projecte. En aquell moment va assenyalar directament l’Ajuntament perquè “la voluntat de construir un eix verd que connecti els barris del Poblenou i del Besòs” ha atret fons d’inversió i grans empreses que amenacen de gentrificar el barri. 

Secció de l'hotel que TSH Spain vol construir al Poblenou

Secció de l’hotel que TSH Spain vol construir al Poblenou

Vots a favor de BComú, PDeCAT, PP i C’s

La llum verda es va donar aquest dimecres a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat i ara falta l’aprovació definitiva al pròxim plenari. Era un dia ple de comissions, així que els regidors hi van passar de puntetes, entre altres coses perquè “compleix amb les normatives específiques del [email protected] i amb les del Peuat”, segons han explicat a aquest diari fonts municipals. Més enllà d’alguns comentaris irònics que van donar les gràcies al Peuat per permetre la posada en marxa de projectes com aquest, el fet més destacable de la comissió és que BComú hi va votar a favor juntament amb PDeCAT, PP i C’s.

La Taula Pere IV, que va ser una de les principals detractores del projecte, ha mostrat la seva “sorpresa” pel posicionament dels comuns, tot i que ja sabien que era una “batalla complicada” perquè sobre el paper no s’està fent res mal fet. Consideren que un hotel de 450 places “alterarà encara més la vida al barri”. Sí que reconeixen que “sense el Peuat la proliferació d’hotels hauria estat pitjor”, però no es donen per vençuts i avancen que encara queda molt camí per recórrer fins que l’hotel pugui obrir les seves portes.

Per la seva banda, l’ajuntament es defensa i assegura que el “govern municipal ha comprovat que el projecte compleix amb totes les normatives vigents i els requisits corresponents” i, per tant, no s’hi poden oposar. La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, va explicar a la comissió que aquest hotel no es pot comparar amb altres projectes que sí que han tingut la resistència activa del consistori.

Planta del projecte d'hotel que TSH Spain vol construir al Poblenou

Planta del projecte d’hotel que TSH Spain vol construir al Poblenou

Un projecte diferent

Fonts properes a TSH Spain han explicat al Tot Barcelona que la ubicació de l’hotel és idònia perquè s’instal·larà en un “solar que havia estat en desús” des de feia molt temps. Abans hi havia una fàbrica i mai s’hi havia fet res. El grup TSH, que compta amb diverses societats instal·lades a la ciutat, ja té experiència treballant a Barcelona, ja que una de les seves empreses té dues residències d’estudiants, una al Parc i la Llacuna del Poblenou i una altra al Poble-sec.

Segons el projecte, el futur hotel aposta per un model diferent, ja que vol atraure tant estudiants (5-12 mesos) com visitants de curta estada (a partir de 2 setmanes) i turistes tradicionals (pocs dies). A més, tal com recull el pla, TSH també vol construir un viver d’empreses i posar-hi una zona de ‘coworking’ per “oferir un espai sense límits i flexible” on estudiants, emprenedors i visitant podran fer comunitat. 

Més informació

Comentaris

    Eugènia D. 14/12/2018 4:58 pm
    Problemes a la vista. El negoci pels de sempre i les molèsties pels treballadors. Prepareu-vos per no poder dormir. Moltes gràcies a l'Ajuntament de Barcelona.

Nou comentari