Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Barça retira les medalles a Franco i l’assemblea de compromissaris ho haurà de ratificar
  • CA

La junta directiva del Barça ha decidit retirar les medalles atorgades a Francisco Franco durant la dècada dels 70 i traslladarà a l’assemblea de socis compromissaris la proposta, que l’hauran de ratificar.

Segons ha anunciat el portaveu de la junta directiva del club, Josep Vives, la junta ha acordat deixar sense efecte les distincions atorgades a Franco els anys 1971 i 1974, i tots els efectes honorífics vinculats al seu lliurament. L’acord haurà de ser ratificat pels socis. 

“És un cas curiós, quan alguns socis van instar al club a retirar les medalles, no hi havia constància documental en una junta directiva del Barça que se li havia concedit una medalla al general Franco. Però hi havia proves gràfiques que ho provaven. A partir d’aquí, al Centre de Documentació es va fer molta feina i se li ha retirat. Encara que documentalment no hagi passat, de facto sí que ha passat. La decisió sobre la retirada definitiva d’aquestes medalles la prendrà l’Assemblea de Compromissaris, no la junta directiva”, ha exposat Vives. El club ha pres aquesta decisió d’acord amb el compromís de revisar novament el cas, des d’un punt de vista històric i documental. Aquesta demanda havia estat periòdica per part de molts socis. 

El club ha exposat el context pel qual es van atorgar aquestes distincions: “El 1971, la junta directiva va atorgar al general Franco la medalla d’or commemorativa de la inauguració del Palau Blaugrana. El 1974 va atorgar-li la medalla d’or commemorativa de les noces de platí del club, obligada per la norma no escrita que implicava que les distincions de nova creació sempre s’havien d’atorgar per primera vegada la medalla d’or del club, de nova creació, a la Penya Blaugrana de Manresa, com a organitzadora de la primera trobada de penyes barcelonistes de Montserrat. A requeriment de les autoritats de l’època, el club blaugrana va crear una nova medalla que es va lliurar a Franco una setmana després dels actes de Manresa”. Vives ha puntualitzat que “a ningú se li escapa el context històric de l’època, autoritari i dictatorial. Se li va donar una medalla a una penya de Manresa, i una setmana més tard la normativa exigia donar una medalla al cap d’Estat. Va ser una imposició”. Sobre el judici als presos polítics, Vives ha defensat que la junta “creu en una resolució política, no judicial”. El portaveu ha puntualitzat que la coincidència entre l’inici del judici dels presos polítics i la proposta d’aquesta mesura és casual, donat que és una iniciativa que fa anys que diversos socis venen perseguint. 

 

Més notícies
Barcelona reclama il·legalitzar la Fundació Francisco Franco
Notícia: Barcelona reclama il·legalitzar la Fundació Francisco Franco
Comparteix
El tinent d'alcalde Jaume Asens ha assegurat que els promotors de la iniciativa arribaran "fins al final"
Barcelona canvia el nom del carrer Aviador Franco pel del mecànic Pablo Rada
Notícia: Barcelona canvia el nom del carrer Aviador Franco pel del mecànic Pablo Rada
Comparteix
El districte de Sants-Motjuïc acorda modificar el nom de la via en honor del germà del dictador perquè va bombardejar Barcelona
L’Ajuntament de Barcelona retira la medalla atorgada a Franco el 1964
Notícia: L’Ajuntament de Barcelona retira la medalla atorgada a Franco el 1964
Comparteix
Pisarello anuncia que el consistori farà "la vida impossible" a la Fundació Francisco Franco perquè no obri cap delegació a la ciutat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa