Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament de Barcelona retira la medalla atorgada a Franco el 1964
  • CA

Francisco Franco no només podria perdre la seva tomba al Valle de los Caídos sinó que també deixarà de tenir la medalla que li va atorgar l’Ajuntament de Barcelona el 1964 per commemorar el que el règim va anomenar els ‘XXV años de Paz’, referits al fet que feia un quart de segle que durava la dictadura.

La decisió forma part de la política de memòria història de l’equip de govern d’Ada Colau, i en el mateix expedient es tramitaran la retirada de 6 medalles o condecoracions més atorgades per l’Ajuntament franquista a entitats i persones relacionades amb el règim. 

L’objectiu, segons ha explicat el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, és “recuperar la memòria democràtica de la ciutat, acabar amb la impunitat franquista” i restituir la memòria de les víctimes del feixisme i persones que van patir la repressió de la dictadura a l’Estat entre 1936 i 1975.

El govern d’Ada Colau vol portar l’expedient de revocació de les medalles a votació del ple del 25 de gener, coincidint amb els 80 anys de l’entrada de les tropes de Franco a la ciutat, que es va produir el 26 de gener del 1939, després de dos anys i mig de Guerra Civil.

A banda de retirar la Medalla al dictador Francisco Franco, l’Ajuntament de Barcelona proposa retirar –ho ha d’aprovar el ple– les següents Medalles d’Or:

General José Solchaga  Zala (1881-1953). Va ocupar amb les tropes rebels les ciutats de Tarragona i Barcelona el gener de 1939. Li van atorgar la medalla el 1949.

General Agustín Muñoz Grandes. Ministre Secretari general del Movimiento, general en cap de la División Azul, ministre de l’Exèrcit. Li van atorgar la medalla el 1969.

Antonio Ibañez Freire. Va acabar sent ministre de l’interior 1979-1980. Tenia la Creu de Ferro de l’exèrcit alemany atorgada durant la Segona Guerra Mundial. Li van atorgar la medalla el 1966.

Sección Femenina de Falange Española. Institució creada l’any 1934 per les dones pertanyents a la Falange Espanyola. Se’ls va atorgar la medalla el 1966.

També es preveu iniciar els tràmits de retirada de la Medalla de la Ciutat  al Tercio de Requetés de Nuestra Señora de Montserrat. Unitat militar formada per requetés carlistes catalans que van participar en la Guerra Civil amb el bàndol de Franco. 

I al general Serveriano Martínez Anido li retiren la Gran Cruz de la Beneficiencia que li va atorgar l’Ajuntament el 16 de juliol del 1929. Militar espanyol i ministre de la Governació amb Primo de Rivera, Martínez Anido va ser un dels impulsors de les bandes armades de pistolers vinculats amb la policia amb la anomenada llei de fugues .

‘No pasarán’ a la Fundació Francisco Franco

A més de la retirada de condecoracions, Pisarello també ha anunciat que l’Ajuntament estudiarà “totes les vies legals” per evitar que la Fundació Francisco Franco obri una delegació a la ciutat. “Farem tot el que estigui al nostre abast perquè això no pugui passar”, ha dit. Ha anunciat que el govern municipal farà “la vida impossible” a l’organització en cas que vulgui tenir presència a la ciutat perquè “Barcelona és una ciutat democràtica de clares conviccions antifeixistes”. A més, ha recordat que el Parlament Europeu ha aprovat una resolució que demana la il·legalització de les fundacions que fan apologia del feixisme i ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que “prengui mesures per avançar en aquesta direcció”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa