Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Multa a TMB per vulnerar el dret de vaga d’un treballador el 8-M
  • CA

El jutjat social número 9 de Barcelona ha condemnat Transports Metropolitans de Barcelona a indemnitzar un treballador de la xarxa d’autobusos de la capital per vulnerar el dret a vaga durant dia de la dona treballadora, el 8 de març. La sentència -que no es ferma i que TMB pot recórrer- castiga l’empresa de l’Ajuntament de Barcelona a abonar 1.000 euros en concepte de danys i perjudicis a l’empleat.

El denunciant va rebre avís la tarda abans del 8-M per cobrir serveis mínims durant la jornada de mobilitzacions. Quan ja havia acudit a ocupar el lloc de feina, la companyia va rectificar i li va comunicar que, en realitat, no s’havien decretat mínims per al col·lectiu de comandaments del centre de control dels autobusos de TMB, de tal manera que podia marxar per secundar la vaga.

Indicacions contradictòries

El treballador va rebre la primera indicació verbal que podia deixar de treballar cap a les 10.00 hores del 8-M, quan ja feia unes dues hores que havia arribat a l’oficina per treballar. L’empleat va insistir en demanar que se li comuniqués per escrit la informació que no s’havien declarat serveis mínims.

Després d’un estira-i-arronsa, el denunciant va rebre un correu electrònic amb l’avís que la direcció va descartar ordenar mínims durant la jornada d’aturades pels comandaments del centre de control. En canvi, TMB havia informat a l’empleat el dia abans que havia de treballar entre les 08.00 i les 15.46 hores del 8 de març, perquè el servei no quedés desatès.

Infracció d’un dret fonamental

La jutgesa conclou que es va infringir un dret fonamental, perquè el treballador “va haver de comparèixer al seu lloc de feina quan volia exercir el seu dret a la vaga”. La sentència constata que els serveis mínims es van modificiar, “per la qual cosa es podria haver evitat que [l’empleat] es mantingués en el lloc de treball”, sosté. De tot plegat, la magistrada esgrimeix que “no hi ha dubte que la manca de correcció del llistat de serveis mínims va afectar” el denunciant.

El treballador va reclamar una compensació de 7.501 euros. La mateixa quantitat sol·licitava la CGT, el sindicat del qual l’empleat és delegat. El jutjat, però, desestima que es rescabali a la CGT, perquè indica que no s’ha acreditat que altres afiliats del sindicat fossin perjudicats per la correcció de TMB. En el cas del denunciant, rebaixa la indemnització que TMB ha de sufragar a 1.000 euros.

CGT acusa els responsables polítics

A banda del cas de TMB, l’Ajuntament de Barcelona ha rebut una condemna recent per transgredir també el dret de vaga el 8-M. En aquest cas, la infracció es va cometre el 2021. A instàncies d’una denúncia de la Intersindica, una jutgessa va revocar una resolució que ordenava a quatre treballadors de l’Institut Municipal d’Hisenda que anessin a treballar durant la jornada de mobilització feminista, sense ni tan sols consultar-los si pensaven sumar-se a la protesta.

Per la seva banda, la CGT acusa de “mala fe” a TMB en els fets pels quals la justícia li etziba un calbot. El sindicat considera que la direcció de la companyia va cometre “un error molt greu” difonent un llistat de serveis mínims dels quals després es va desdir. L’organització culpa els “responsables polítics i administratius de TMB, amb la presidenta Laia Bonet, del PSC, al capdavant”, apunta.

Més notícies
Protesta de treballadors de Ryanair a la T2 de l'aeroport de Barcelona-El Prat / Foto: ACN - Laura Busquets
Nova jornada de vaga a l’aeroport: una desena de vols cancel·lats
Notícia: Nova jornada de vaga a l’aeroport: una desena de vols cancel·lats
Comparteix
Durant tot el mes de juliol els sindicats USO i Sitcpla han convocat aturades per als dies 12, 13, 14, 15, 18, 19, 20, 21, 25, 26, 27 i 28
Un espai de joc en el pati d'una escola de Barcelona / DC
Junts vol més formació per detectar casos d’abús sexual a infants
Notícia: Junts vol més formació per detectar casos d’abús sexual a infants
Comparteix
Ciutadans reclama a l'Ajuntament "que posi tots els mitjans" davant de l'augment d'agressions sexuals
Autobusos de TMB / TOT Barcelona
Convocada una vaga de 24 hores als autobusos de TMB
Notícia: Convocada una vaga de 24 hores als autobusos de TMB
Comparteix
Una assemblea de treballadors aprova aturar el servei el 22 de setembre, a les portes de la Mercè i en desacord amb la proposta de conveni col·lectiu de l'empresa
Obres de renovació en un tram de la línia L5 en una imatge d'arxiu / TMB
TMB deixarà sense servei la línia L5 tot el juliol entre la Sagrera i Horta
Notícia: TMB deixarà sense servei la línia L5 tot el juliol entre la Sagrera i Horta
Comparteix
Les obres també tindran afectacions durant el mes d'agost, quan es deixaran set parades inconnexes entre La Sagrera i El Carmel

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa