Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els Mossos admeten per primer cop que les bales de foam són imprecises
  • CA

El cap de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra, Xavier Pastor, ha admès aquest dimecres, per primer cop i davant del jutjat que les llançadores de projectils de foam no són armes de precisió. Ho ha dit en el marc de la causa que investiga la pèrdua d’un ull d’una manifestant en les mobilitzacions a favor del raper lleidatà Pablo Hasel a Barcelona. Pastor contradiu així la tesi mantinguda fins ara pels Mossos quan fa uns anys es van canviar les pilotes de goma pel foam, al·legant que eren mecanismes més segurs i menys lesius.

El comandament policial ha afirmat que no es pot considerar el foam com una arma de precisió, ja que no es pot assegurar amb prou concreció l’impacte allà on l’agent apunta. Tot i això, ha assegurat que el protocol d’ús, que ell signa, sí que compleix els requisits del fabricant sobre la distància dels trets i la zona del cos on disparar-los. Malgrat això, Irídia assegura que el fabricant diu que a menys de 30 metres els trets poden ser molt lesius, i que els Mossos disparen a uns 20 metres de distància, com va ser el cas de la noia de Gràcia, que és la que va perdre l’ull durant aquelles mobilitzacions. Així mateix, les acusacions creuen que la policia catalana no distingeix entre els dos tipus de projectils de foam que disparen, un més potent que arriba a més distància i un menys lesiu.

El cap d’armes dels Mossos no declara; té covid

Aquest dimecres estaven citats a declarar com a testimonis el cap de la Brimo, responsable del protocol d’ús del foam, i el cap d’armes del cos, especialista en la matèria. Aquest últim no ha declarat perquè està de baixa per covid-19, i previsiblement ho farà el proper 1 de juny. Aquell dia està citat a declarar com a investigat el sergent que comandava la Brimo sobre el terreny el dia dels fets. Inicialment, el jutge instructor només va acceptar que declarés com a testimoni, però un recurs de les acusacions, amb el suport de Fiscalia, va fer que l’Audiència de Barcelona ordenés al magistrat que l’interrogués com a investigat.

També ha declarat com a testimoni el fotoperiodista que va fotografiar els dos escopeters investigats mentre un dels dos disparava el foam que va impactar a l’ull de la víctima. Ha explicat que just instants després de fer la foto va girar-se cap a la víctima i la va veure dempeus i amb la mà a l’ull. També s’ha fet el bolcat de les imatges que va prendre aquell dia, ja fa més d’un any.

Jornades de revolució als carrers

Durant diversos dies els carrers de Barcelona es van convertir en un autèntic camp de batalla on manifestants s’enfrontaven als Mossos. La dinàmica era similar tots els dies, mentre van durar les protestes, que es van succeir a les tardes i nits al llarg d’una setmana, al febrer de l’any passat, aproximadament.

Mentre que a les tardes l’ambient era més reivindicatiu i pacífic, a mesura que s’anava fent de nit començaven a predominar grups de persones encaputxades, algunes d’elles equipades amb malls, que feien servir per rebentar les llambordes dels carrers i fer-les servir com a munició contra les forces de l’ordre. Durant diversos dies es van repetir aquestes imatges, on es veia com diversos grups violents entraven al cos a cos contra els Mossos i de vegades forçaven als agents a retirar-se de la zona, perquè patien per la seva integritat física.

Més notícies
La furgoneta de la Guàrdia Urbana, en flames després de ser atacada per alguns manifestants / Jordi Borràs
Llibertat sota fiança per als empresonats per cremar una furgoneta policial
Notícia: Llibertat sota fiança per als empresonats per cremar una furgoneta policial
Comparteix
La jutgessa imposa el pagament de 40.000 a 45.000 euros als acusats que porten vuit mesos reclusos
Al voltant de la comissaria de la Guàrdia Urbana de la Rambla, es va pintar una furgoneta amb la consigna ACAB / Jordi Borràs
Acusen d’intent d’homicidi als que van cremar una furgoneta de la Urbana
Notícia: Acusen d’intent d’homicidi als que van cremar una furgoneta de la Urbana
Comparteix
Els processa per pertinença a organització criminal, en el marc de les protestes en favor de Pablo Hasél a Barcelona
Antiavalot disparant projectils de foam a la protesta per Hasél / Jordi Borràs
Un projectil de foam va fer perdre l’ull a un jove a Urquinaona
Notícia: Un projectil de foam va fer perdre l’ull a un jove a Urquinaona
Comparteix
Un informe mèdic assegura que la lesió és compatible amb un projectil com el que fan servir els Mossos
Imatge d'arxiu dels sanitaris atenent la noia ferida per una bala de foam, durant les protestes per Hasél / Jordi Borràs
La noia que va perdre l’ull a les protestes proHasél es querella contra dos agents dels Mossos
Notícia: La noia que va perdre l’ull a les protestes proHasél es querella contra dos agents dels Mossos
Comparteix
La seva defensa acusa un escopeter i el seu cap de disparar intencionadament a la cara de la manifestant

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa