Un informe forense demanat pel Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona apunta que l’esclat ocular que va patir un jove extutelat durant les protestes postsentència del 2019 a la plaça Urquinaona és “compatible” amb un impacte a gran velocitat com el que produeix un projectil de foam de 40mm que fan servir els Mossos d’Esquadra.

Segons ha avançat TV3 i ha confirmat posteriorment Irídia, l’informe de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya és clar sobre la causa de la mutilació ocular de A.K., que va rebre l’impacte d’un projectil de foam el 18 d’octubre del 2019 al carrer Trafalgar. El jove va ser atès en un primer moment a l’Hospital de Sant Pau i des de llavors ha rebut ajuda psicològica.

Tercer cas documentat

És el tercer cas documentat de pèrdua d’ull per un projectil de foam. Un informe mèdic també va apuntar a la polèmica arma dels Mossos com a causa probable de l’esclat ocular que va patir un jove el 14 d’octubre del 2019, tot i que es va arxivar la denúncia perquè no es va poder identificar l’autor del tret–. Una noia també va perdre l’ull el febrer d’aquest any.

Imatge d’arxiu dels sanitaris atenent la noia ferida per una bala de foam, durant les protestes per Hasél / Jordi Borràs

Irídia, que representat tots els afectats, fa anys que denuncia la “gravetat” de les lesions que pot provocar el foam. A més, l’entitat de drets humans també critica que és molt difícil fer una “traçabilitat” dels projectils de foam que es disparen durant els aldarulls i la “incapacitat” dels Mossos d’identificar els escopeters que efectuen els trets.

L’entitat també reclama al departament d’Interior que no esperi a les conclusions de la comissió del Parlament que està revisant el model policial de Catalunya i modifiqui els protocols per prohibir disparar a l’altura del cap, ja que es tracta d’un projectil molt més precís que les bales de goma i, per tant, molt més perillós quan es dispara per sobre de la cintura.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Donec Perficiam a novembre 04, 2021 | 14:27
    Donec Perficiam novembre 04, 2021 | 14:27
    És aberrant que pugui passar aixó. La policia no hauria de portar MAI eines que disparin. La seva "feina" no hauria de ser MAI disparar a ningú. MAI. La policia ha de ser disuasoria però mai agresiva. La policia ha de ser arbitre pacificador però MAI el botxí. La policia ha d'ajudar però MAI agredir. La policia ha de garantir drets, però MAI ajudar a treure'ls.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa