Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Mor la mestra Maria Antònia Canals, referent de la renovació pedagògica
  • CA

La mestra Maria Antònia Canals ha mort als 91 anys, segons ha informat l’Associació de Mestres Rosa Sensat, entitat de la que va ser cofundadora. Canals –nascuda a Barcelona el 1930– era considerada una referent en el moviment de renovació pedagògica a Catalunya.

“Avui ens ha deixat la nostra estimada Maria Antònia Canals. Ens queda el seu mestratge, la seva passió per les matemàtiques i la seva estimació als infants”, ha comunicat l’Associació de Mestres Rosa Sensat. La professora es va convertir en una figura clau de la pedagogia a Catalunya i ha treballat en la formació de mestres a la UAB, la Universitat de Vic i la Universitat de Girona.

Cadena de condols

Diferents membres del govern de la Generalitat han expressat el seu condol al conèixer la mort de Canals aquest dissabte al matí. “Deixa un gran llegat en la comunitat universitària, esdevenint un referent de la Didàctica de les Matemàtiques al nostre país”, ha apuntat la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis. “El meu sentit condol a la seva família i als seus companys de la Facultat d’Educació i Psicologia de la UdG”, ha continuat Geis. “Ens ha deixat una referent de la pedagogia que estimava com ningú una de les professions més nobles que hi ha a la vida, com és la de mestra”, ha reblat el conseller d’Educació, Josep González-Cambray.

També s’hi ha referit la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs. “La vàlua d’un país és, també, la dels seus mestres i professors. Ens ha deixat la Maria Antònia Canals, però els mestratges que va transmetre al llarg de més de mig segle de servei a la vocació pedagògica perduren“, ha escrit a Twitter. L’exconseller d’Educació Josep Bargalló s’ha sumat a les lloances a Canals: “Mestra de mestres, les matemàtiques com a passió, els infants com a subjecte, l’ensenyament com a vocació, l’escola com a servei. Gràcies immenses per tot”.

“Lamentem profundament la pèrdua de Maria Antònia Canals i Tolosa, professora emèrita de Didàctica de les Matemàtiques i fundadora del GAMAR de la UdG”, ha recordat la Universitat de Girona. Justament a la Universitat de Girona és on el nom de Maria Antònia Canals perdurarà: la càtedra didàctica de les Matemàtiques duu el nom de la pedagoga, des d’on es promouen treballs de recerca i de divulgació, el desenvolupament professional de mestres de matemàtiques i la difusió del llegat de la mestra. La biblioteca de la Universitat de Girona vetlla pel fons documental de la professora.

Altres entitats i insitutucions també han expressat les seves condolències per la defunció. Entre altres, la Xarxa Vives d’Universitats, la Federació Espanyola de Societats de Professors de Matemàtiques i la Societat Catalana de Matemàtiques.

Família de mestres

De família de mestres i introductora del mètode Montessori a Catalunya, Canals es va graduar en Magisteri el 1950, es va llicenciar en Ciències Exactes a la Universitat de Barcelona el 1953 i va fundar l’escola Ton i Guida al barri de Verdum de Barcelona el 1962. És autora de nombroses publicacions sobre l’ensenyament de les matemàtiques i va presidir la Federació d’Entitats per l’Ensenyament de les Matemàtiques a Catalunya. L’any 2001 es va jubilar i des de aleshores dirigia el Gabinet de Materials i de Recerca per a la Matemàtica a l’Escola (Gamar), que va fundar l’any 2002 a la Universitat de Girona.

Maria Antònia Canals ha rebut nombrosos reconeixements, entre els quals la Creu de Sant Jordi (2006), la Medalla d’Honor de Barcelona (2009) i la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats (2012). La Biblioteca de la Universitat de Girona custodia des del 2011 el Fons M. Antònia Canals, format per uns 500 volums majoritàriament sobre matemàtiques i el seu ensenyament i aprenentatge.

Més notícies
Oak House School, entre les millors escoles, segons Forbes
Quant costen les millors escoles de Barcelona segons Forbes
Notícia: Quant costen les millors escoles de Barcelona segons Forbes
Comparteix
Les tarifes del St Peter’s School, Benjamin Franklin International School, Oak House School i Escola Virolai
L'Ajuntament obre els patis d'escola al barri / Ajuntament de Barcelona
Barcelona obre 10 patis d’escoles bressol més per fomentar el lleure
Notícia: Barcelona obre 10 patis d’escoles bressol més per fomentar el lleure
Comparteix
L'horari és de 10 a 13 h els dissabtes i una activitat cultural a les 11.30 h un cop a mes
El Turó de la Rovira, un dels punts de Barcelona que rep fons de la taxa turística / Jordi Play
A què destina Barcelona els 1,2 milions de la taxa turística
Notícia: A què destina Barcelona els 1,2 milions de la taxa turística
Comparteix
Projectes de recuperació de la memòria històrica, rutes literàries i visites guiades als barris, entre els projectes per descentralitzar el turisme
Protegir el patrimoni de Barcelona
Notícia: Protegir el patrimoni de Barcelona
Comparteix
"Ben aviat la demolició passarà a ser un tràmit sota règim de llicència i caldrà presentar un informe justificatiu"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa