Mor la dofina del Zoo de Barcelona, Anak, a causa d’un virus

Els 4 cetacis que viuen al parc estan pendents de trasllat des de fa dos anys: el pla municipal per trobar-los nova llar no avança i el tanc on viuen no té la mida mínima

Tragèdia a l’envellit delfinari del Zoo de Barcelona. Aquest dimecres nit ha mort l’única dofina del parc, que era també l’exemplar de més edat dels 4 cetacis que hi viuen, a causa d’un virus. Es deia Anak i feia 29 anys que vivia a Barcelona. Els altres tres dofins del grup –els joves mascles Blau, Tumay i Nuik– estan malalts però evolucionen favorablement. Tots quatre esperaven una nova llar des de fa dos anys, un cop descartada la construcció d’un nou delfinari, però el pla municipal per reubicar-los està encallat.

[r:1]

La setmana passada es va detectar una malaltia de possible origen víric en el grup, ha explicat el consistori, i “immediatament l’equip de cuidadors i el Servei Veterinari van iniciar una vigilància estreta i tractament dels animals”. Els tres dofins han “respost adequadament i mantenen una evolució favorable” però l’única femella del grup, Anak, “no ha respost als tractaments i finalment ha mort”.

Un cuidador acariciant un dels dofins del Zoo de Barcelona / Jordi Play

Un cuidador acariciant un dels dofins del Zoo de Barcelona / Jordi Play

La causa final de la defunció la determinarà la necròpsia que se li realitzarà. Anak tenia 34 anys, “una edat prou avançada per aquests exemplars que poden arribar fins als 40 anys de vida”, recorda el Zoo. Va arribar a Barcelona l’octubre de 1990 i hi ha tingut 4 fills, dos mascles i dues femelles. El més jove d’ells, el Nuik, viu encara al delfinari del Zoo i altres dos, Leia i Kuni, estan ara a l’Oceanogràfic de València.

Un entrenament al delfinari de Barcelona, aquest febrer / Jordi Play

Un entrenament al delfinari de Barcelona, aquest febrer / Jordi Play

“Va mostrar un procés amb afectació digestiva que es va anar agreujant i complicant en el temps”, sosté el consistori. “L’equip del zoo li va dedicar una atenció extraordinària, posant-la sota vigilància i teràpia intensiva i seguiment dels seus paràmetres hematològics i bioquímics”, defensa. “Es va recórrer també a l’assessorament per veterinaris especialitzats en la medicina dels cetacis”, afegeix. El director del Zoo, Sito Alarcón, donarà més detalls del cas en una roda de premsa aquest dijous al matí.

Tres cuidadors i dos dofins al delfinari de Barcelona, aquest febrer / Jordi Play

Tres cuidadors i dos dofins al delfinari de Barcelona, aquest febrer / Jordi Play

En un tanc massa petit, a l’espera de trasllat

Es dona el cas que tant Anak com els joves Blau, Tumay i Nuik esperaven des de fa dos anys que l’Ajuntament de Barcelona els trobés una nova llar. El tanc on viuen no té la mida mínima homologada i els dos emplaçaments estudiats a instàncies de les entitats animalistes de la ciutat –un santuari grec i un aquari al mar prop de Baltimore (EE.UU.)– no s’han arribat a materialitzar per manca de finançament o d’ubicació. El comitè de treballadors del Zoo de Barcelona ha alertat en múltiples ocasions sobre la urgència d’aquest trasllat, després de desistir de reclamar un nou delfinari per al zoològic de la capital catalana. 

Vista exterior del delfinari del Zoo de Barcelona / Jordi Play

Vista exterior del delfinari del Zoo de Barcelona / Jordi Play

 

Més informació

Nou comentari