Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Mobilització contra l’incendi on ha mort una família humil a Barcelona

200 persones han sortit als carrers per condemnar la mort aquest dimarts d’una família que vivia ocupant un local propietat de l’entitat bancària EVO Banc a la plaça Tetuan i que aquest matí a les 6 hores ha resultat calcinat. Els assistents a la protesta han fet una marxa des del lloc on s’ha produït el foc mortal fins a la plaça de Sant Jaume, centre neuràlgic del poder polític de l’Ajuntament i de la Generalitat de Catalunya. Els manifestants han rebutjat la “pobresa habitacional”, com ho han qualificat des de la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca (PAH) i l’Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE), que patia aquesta família en situació de vulnerabilitat severa, com ha explicat l’Ajuntament.

“No són morts, són assassinats”, han cridat les persones que han condemnat aquest succés. També han encès espelmes al lloc on les quatre persones han perdut la vida, una parella d’adults i dos menors, un nadó d’un any i un infant de tres anys.

La PAH assenyala a les administracions públiques. Aquest cas “demostra la carència, la ineficàcia de les polítiques d’habitatge tant de l’Ajuntament de Barcelona com de la Generalitat de Catalunya i de la resta de l’Estat”, ha denunciat Lucía Delgado, portaveu d’aquesta plataforma. En aquest sentit, ha assegurat que la família es trobava en una situació d’emergència habitacional.

L’Ajuntament reconeix la seva incapacitat

El mateix Ajuntament, per boca de la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha admès que en cap moment van ser capaços d’oferir una alternativa millor a aquesta família. “L’alternativa que li podíem oferir era pitjor, perquè era un reallotjament provisional”, ha reconegut aquest dimarts durant una roda de premsa Pérez. “Aquesta situació s’hagués pogut evitar i no és la primera”, ha insistit Delgado, que també ha exigit mesures contundents als polítics per tal d’aturar els desnonaments i habitar tots els pisos que ara mateix es troben buits i que són propietat d’entitats bancàries.

“Una família que ocupa una oficina bancària ho fa per necessitat”, ha afirmat María Campuzano, portaveu de l’APE, que ha considerat que les famílies no tenen garantit un accés a l’habitatge “digne”. “Es tracta d’una família migrada, en situació d’irregularitat, amb un treball precari”, ha explicat. De fet, es guanyaven la vida amb la venda de ferralla, ha informat el consistori.

Malgrat el fort incendi, una inspecció del passat 18 d’octubre per part de tècnics del districte de l’Eixample i de la Guàrdia Urbana va determinar que no hi havia un “risc imminent”, de manera que no calia desallotjar el local per qüestions de seguretat. “No pot ser que hi hagi oficines buides i la propietat se’n desentengui”, ha denunciat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, quan ha atès els mitjans a primera hora del matí.

El sindicat d’Habitatge de la Dreta de l’Eixample, que ha convocat la protesta, juntament amb la PAH i l’APE, ha culpat als responsables polítics dels fets ocorreguts. De fet, han assegurat que el que ha succeït és “la punta de l’iceberg” d’una situació que, diuen, pateixen moltes famílies. “No és un cas aïllat”, han assenyalat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: TOM a desembre 01, 2021 | 00:27
    TOM desembre 01, 2021 | 00:27
    La hipocresia de l'ajuntament no te limits.
  2. Icona del comentari de: Dos-cents rucs a desembre 01, 2021 | 08:59
    Dos-cents rucs desembre 01, 2021 | 08:59
    Els demagogs corren a aprofitar les desgràcies, però tot apunta a un homicidi. Si es confirma sortiran al carrer a demanar perdó per fer l'imbècil i molestar als veïns? Els proposo una pancarta: "Som indigents... mentals".

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa