Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La misteriosa desaparició dels avets a pedals d’Imma Mayol
  • CA

Aquest Nadal es compleixen 10 anys dels famosos i polèmics avets a pedals que la regidora de Medi Ambient, Imma Mayol, va presentar amb gran pompa i fastuositat després d’haver-ne pagat 214.000 euros. Era novembre del 2008 i els sis arbres havien de ser una revolució verda per “il·luminar els carrers estalviant energia”, però van acabar tancats en un magatzem municipal molts més anys dels que es van usar. Van guarnir els carrers un sol Nadal i, ja sense pedals, dos edicions del Saló de la Infància. Un ús molt escàs que contrasta amb el cost de més de 35.000 euros per unitat.  

Dos mandats després, els avets estan desapareguts i ningú sap ben bé què se n’ha fet. L’última informació oficial data del 2011 i fins i tot llavors va costar trobar-ne el rastre. Després de diverses peticions del Tot Barcelona, que sempre acabaven en una oportuna redirecció cap a un altre departament, fonts municipals han explicat que els arbres d’acer, de 12 metres d’altura, “van ser desballestats i reciclats” en algun moment indeterminat entre el principi del mandat de Xavier Trias i aquest 2018, que tanca quan s’arriba al final del quart any de l’era Colau.

Una història que ja va començar amb mal peu

Els avets d’Imma Mayol, com se’ls va conèixer des del primer moment, eren una iniciativa de la regidora de Medi Ambient per exemplificar que la sostenibilitat també podia arribar a l’enllumenat de Nadal de Barcelona. Es tractava de sis arbres metàl·lics de 12 metres d’alt per 5 d’ample dissenyats pel paisatgista Martirià Figueres, dels quals quatre funcionaven amb energia solar i dos necessitaven l’ajuda de tres bicicletes i una dinamo. De l’escarni inicial de ciutadans i rivals polítics es va passar a les polèmiques i sobrecostos d’un projecte que segurament es va posar en marxa en el moment equivocat i sense mesurar l’impacte mediàtic que tindria.

Amb prou feina havia passat un mes i l’aleshores alcalde, Jordi Hereu, ja reconeixia que la idea era “benintencionada”, però que no havia tingut l’èxit esperat, tenint en compte que havien costat 214.000 euros i que feia pocs mesos que havia esclatat la crisi econòmica de 2008. En aquells dies també es va saber que els dos avets que anaven a pedals, que estaven als Jardinets de Gràcia i davant del mercat de Santa Caterina, havien d’estar endollats igualment al corrent elèctric per generar un mínim de llum –l’ajuntament va defensar que el consum era l’equivalent al d’una bombeta domèstica–. El pedaleig dels esforçats ciclistes voluntaris en realitat servia per augmentar-ne la intensitat i fer el llum més visible.

Un regal enverinat per a Xavier Trias

El gran fracàs dels avets va ressonar durant el darrer tram del bipartit PSC-ICV i la factura va seguir pujant en els següents anys –per exemple el 2009 es van gastar 69.000 euros més per canviar els sensors solars dels arbres– fins arribar a gairebé mig milió d’euros. Després del primer Nadal, i sense saber molt bé què fer-ne, l’Ajuntament va llogar dos magatzems per guardar-hi els sis arbres. Només en van sortir dues vegades més –pel Saló de la Infància del 2009 i del 2010– abans de tornar a ser notícia quan l’equip de Xavier Trias va prendre possessió el 2011 i es va trobar amb aquest regal de benvinguda.

El regidor de Comerç, Raimond Blasi, va dir en una de les primeres entrevistes que va concedir a RAC1 que els avets havien estat “un mal negoci” i que l’ajuntament intentaria vendre’ls, regalar com “un obsequi enverinat” o reciclar-los. Com que ningú els va voler ni regalats, sembla que l’opció guanyadora va ser la tercera, però tampoc està del tot clar. Aquest diari s’ha posat en contacte fins amb cinc regidors de l’antic govern Trias i cap ha estat capaç de donar una explicació concreta sobre on van anar a parar els arbres.

Després d’estar agafant pols en dos magatzems privats –un a Cornellà de Llobregat i l’altre a Vilanova i la Geltrú–, CiU va decidir traslladar els arbres a dependències municipals de Barcelona per deixar de pagar el cost mensual d’emmagatzematge. Aquella va ser l’última vegada que se’n va sentir a parlar, però els avets encara van tenir temps de generar una última despesa: l’embalatge pel transport, un dossier d’inventari i un estudi d’estudis alternatius. Total: gairebé 500.000 euros. El PP, que també havia seguit el tema durant mesos, va perdre l’interès quan va deixar de costar diners a l’erari públic. I des de llavors ningú n’ha tornat a saber res fins ara.

Els galets del 2009 tampoc apareixen

L’any després del “ridícul” dels avets, tal com el va qualificar el regidor popular Alberto Fernández Díaz, l’Ajuntament va tornar a apostar per una proposta transgressora: 26 galets gegants cortesia de Gallina Blanca, de dos metres d’altura i amb llum interior, que s’instal·larien per tota la ciutat. Fernández Díaz els va titllar “d’excentricitat hortera” i resulta que també van fer carrera a dins dels laberints d’emmagatzematge de l’Ajuntament. 

L’arribada de Trias al govern municipal els va donar una altra oportunitat i el 2011 van tornar a rambla Catalunya, però amb el temps es van perdre de nou i ara tampoc se sap on són. Fonts municipals asseguren que són propietat de la Fundació Barcelona Comerç i que deuen estar en algun mercat o magatzem, però l’entitat tampoc els té controlats i els està buscant per saber si també han acabat reciclats.

Més notícies
Els Mossos investiguen una alerta de risc d’atemptats a Barcelona per Nadal
Notícia: Els Mossos investiguen una alerta de risc d’atemptats a Barcelona per Nadal
Comparteix
La policia busca un sospitós amb carnet per conduir autobusos i el consolat dels EUA alerta del perill als seus ciutadans
Vigo gasta 47 vegades més que Barcelona en llums de Nadal
Notícia: Vigo gasta 47 vegades més que Barcelona en llums de Nadal
Comparteix
Les dades de l'Observatori dels Serveis Urbans indica que la ciutat gallega destina 2,8 euros per habitant a l'enllumenat nadalenc i la capital catalana, 0,06
El veí mort del Baró del Viver havia denunciat el presumpte assassí 24 hores abans
Notícia: El veí mort del Baró del Viver havia denunciat el presumpte assassí 24 hores abans
Comparteix
Mossos d'Esquadra encara no han fet cap detenció
El conseller d’Interior diu que la nova alerta d’atemptat és “una més” de les que arriben als Mossos
Notícia: El conseller d’Interior diu que la nova alerta d’atemptat és “una més” de les que arriben als Mossos
Comparteix
Els Mossos anuncien que l'alerta per terrorisme es manté 4/5 i demanen col·laboració ciutadana

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa