Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Nou crit d’alerta per la manca de places públiques de P3 a Barcelona
  • CA

Més de 200 famílies s’han adherit a un manifest que, un curs més, alerta de la manca de places públiques de P3 -per a alumnes de tres anys- a Barcelona. El document en forma de carta va adreçat als màxims dirigents del Consorci d’Educació de Barcelona -en concret, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i el tinent d’alcalde Jordi Martí- i els emplaça a garantir més oferta pública perquè no hi hagi menors que es quedin sense opció d’accedir el pròxim setembre a una escola pública en el primer curs d’educació infantil, una etapa que no és d’escolarització obligatòria.

Temem quedar-nos sense plaça per als nostres fills/es als centres públics propers als nostres domicilis“, adverteixen els pares agrupats a la plataforma de famílies per la escola pública a Barcelona. Els pares signats insten el Consorci d’Educació a “prendre les mesures necessàries per solucionar el problema”.

Una de les mesures que les famílies demanen per tal d’incrementar el nombre de places disponibles és revertir el descens del nombre màxim d’escolars previstos. “Un dels factors que expliquen la falta de places ordinàries en centres públics aquest any és la decisió del Consorci d’Educació de Barcelona de reduir la ràtio d’alumnes per línia des de 25 (curs 2021-22) a 20-23”, apunten les famílies. “Reduint la ràtio la qualitat de l’ensenyament públic millora en comptar amb més recursos per alumne. No obstant això, creiem que rebaixar la ràtio sense obrir noves línies ni centres educatius públics suposa una mala planificació de l’oferta de places i afavoreix les escoles concertades, que sí han pogut mantenir ràtios”, addueixen.

En aquest sentit, els signats del manifest suggereixen que es reconsideri la “decisió de reduir la ràtio d’alumnes per línia per al curs vinent (curs 22-23) i el mantinguin en 25“. Per altra banda, proposen que el Consorci estudiï “obrir noves línies als centres públics que puguin tenir l’espai i els recursos necessaris”.

Dèficit persistent

La queixa per la manca de places suficients en les escoles públiques de la ciutat és habitual cada any quan comença el període d’inscripció per al curs següent. Les famílies que s’han adherit a la carta alerten que “el dèficit continua sent molt considerable i per sota de la oferta de places en escoles concertades”.

A més, avisen que “la demanda de places públiques excedirà per molt l’oferta a diversos districtes“. Segons els seus propis càlculs, troben que els districtes on més desequilibri existeix són l’Eixample -estimen que manquen 212 places públiques ordinàries-, Sant Martí -dèficit de 176 places- i Horta-Guinardó -dèficit de 119 places-.

Petició de transparència

Per altra banda, reclamen “més transparència” en l’assignació de places, un procés en què adverteixen que es genera “incertesa”. “No pot ser que famílies que no han entrat en la seva primera opció d’escola, però que potser han aconseguit una plaça en segona o successives opcions, hagin d’esperar gairebé un mes per conèixer el centre a què ha estat assignat el seu fill o filla”, indiquen en la carta.

En aquest sentit, sol·liciten que la llista pública amb la plaça assignada a tots els alumnes es faci pública el 27 de maig, especificant el centre designat. Per altra banda, el manifest també apressa a assignar abans les places reervades a alumnes amb necessitats especials. Indiquen que ara no es resolen fins fins al 2 de setembre “és a dir, 3 dies abans de l’inici del curs escolar”, qüestionen. “Aquesta situació genera molta angoixa entre les famílies que no podran saber, fins el setembre, a quina escola aniran les seves filles i fills”, avisen.

Les famílies insten a evitar el que consideren com un “patiment injust”. Subratllen que no disposar d’una plaça a prop de casa suposa “dificultats per conciliar l’àmbit laboral amb el familiar”, “suportar un cost econòmic addicional” i “renunciar a una educació laica en tenir només centres concertats religiosos disponibles a la proximitat als seus domicilis”.

Més notícies
Protesta de famílies del col·legi Manyanet contra l'assetjament escolar / Cedida
Allau de suports al pare de la Kira per un protocol estatal anti bullying
Notícia: Allau de suports al pare de la Kira per un protocol estatal anti bullying
Comparteix
Recull desenes de milers d'adhesions i sol·licita que els diputats del Congrés l'escoltin
Vista del MACBA, Museu d’Art Contemporani de Barcelona / Foto: Miquel Coll, 2018
‘Teixir com a codi obert’, primera retrospectiva de Teresa Lanceta al MACBA
Notícia: ‘Teixir com a codi obert’, primera retrospectiva de Teresa Lanceta al MACBA
Comparteix
'Teixir com a codi obert' és la primera mostra retrospectiva de l'artista barcelonina
La jove estudiava a l'Institut Pare Manyanet / TOT Barcelona
Ajuntament i Generalitat es personen pel suïcidi de l’alumna del Manyanet
Notícia: Ajuntament i Generalitat es personen pel suïcidi de l’alumna del Manyanet
Comparteix
El consistori i la conselleria d'Educació exerciran d'acusació a la causa judicial sobre la mort de la Kira, pendent d’aclarir un any després de succeir
plaga de rates a Gràcia. Foto: @AnnaManso
VÍDEOS | Plaga de rates en un solar a tocar d’una escola bressol
Notícia: VÍDEOS | Plaga de rates en un solar a tocar d’una escola bressol
Comparteix
Es tracta d'un solar ocupat del carrer de Jaén de Gràcia, però és una propietat privada i cal fer una instància

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa