Malestar al Poble-Sec pels plans de requalificació de les Tres Xemeneies

Una plataforma nascuda per impedir oficines de luxe a l'antiga FECSA recorda les promeses electorals

El futur de les Tres Xemeneies del Poble-Sec genera molta controvèrsia abans i tot de fer-se oficial un pla per desencallar el mastodòntic i abandonat edifici de FECSA. Com va avançar el TOT Barcelona, el consistori ha suavitzat la seva posició i ara s’obre a negociar una requalificació amb el fons propietari de l’immoble per permetre-hi una lucrativa reconversió en oficines a canvi de contraprestacions per a la ciutat. La plataforma de veïns i activistes Recuperem les Tres Xemeneies, nascuda justament per impedir aquest pelotazo, ha llançat una advertència pública al govern d’Ada Colau sobre el destí de la finca.

En un llarg fil de piulades, recriminen que ara l’Ajuntament cedeixi a l’ambició de la propietària dels terrenys –el fons Conren Tramway– quan “durant la campanya de les eleccions municipals (2019), les diferents candidatures van prometre no requalificar els edificis i estudiar les possibilitats d’expropiació o de compra”. Si es consuma, ho considerarien “l’enèsima promesa incomplerta”. “La requalificació suposaria un guany astronòmic per a la propietat actual”, critiquen.

Les recreacions virtuals difoses d’una hipotètica reconversió de l’antiga FECSA en oficines de Google amb camp de golf al terrat i botigues de luxe al voltant van activar moltes alarmes en el teixit associatiu barceloní. El col·lectiu insisteix que “les oficines de luxe serien una bomba gentrificadora, que faria pujar encara més els preus dels lloguers i altres necessitats bàsiques, i acceleraria el procés d’expulsió del veïnat”.

Per contra, defensen que les administracions adquireixin l’immoble i el destinin els seus 30.000 m2 a “habitatge assequible, habitatge social i equipaments”. Així, argumenten, el parc que envolta els blocs s’ompliria de vida i no es degradaria com passa ara.

Més informació

Nou comentari