Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les dades definitives eleven a mig miler els positius de l’última setmana a Barcelona
  • CA

Les dades definitives del departament de Salut han elevat a gairebé mig miler el nombre de positius per coronavirus que va registrar Barcelona la setmana passada. Després d’actualitzar les dades, el registre de la Generalitat comptabilitza 490 positius entre 6 i el 12 de juliol, més del triple que la setmana anterior. Aquesta setmana –amb dades provisionals fins dimarts–, la xifra de proves PCR positives és de 92, una vintena més que en els mateixos dos dies de la setmana passada.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha avançat que aquest migdia té una reunió amb la Generalitat per estudiar si cal prendre mesures addicionals, com ja s’ha fet a l’Hospitalet. Colau ha descartat per ara el “confinament total” i ha demanat al departament de Salut que ampliï el dispositiu de rastreig de contactes perquè la ciutat viu un “moment crític” en la seva lluita contra el coronavirus.

Covid-19 al juliol
Barcelona ha registrat 490 casos de coronavirus en l’última setmana / Picktochart

Millorar el rastreig

En els últims 10 dies la capital catalana ha registrat més positius que en tot el mes de juny, una dada que preocupa molt a les autoritats sanitàries. “La clau és tenir un bon sistema de rastreig per fer el seguiment dels contactes”, ha insistit Colau en una entrevista a TV3. “Si pel que sigui la Generalitat no pot ampliar el dispositiu, l’Ajuntament pot oferir recursos municipals com el servei de teleassistència“, que ja té formació per contactar persones sospitoses d’estar contagiades.

“Això no és un tema de només tres barris de l’Hospitalet”, ha dir l’alcaldessa. “Cal tenir una mirada metropolitana” perquè totes dues ciutats estan “interconnectades”. Tot i això, Colau no ha volgut concretar quines mesures es podrien posar en marxa després de la reunió d’avui per “no marejar els ciutadans” i evitar confusions sobre què es pot fer i què no. El més important, ha repetit, és incrementar el nombre de rastrejadors actius.

Segons l’Agència de Salut Pública de Barcelona, per cada 300 nous contagis caldrien almenys un centenar de rastrejadors, amb l’efecte acumulador que això suposa. Fins ara, la Generalitat només ha activat 120 persones per dur el dispositiu a tot Catalunya, una xifra clarament insuficient. “A Lleida és evident que es va arribar tard”, ha dit Colau. Per això vol que el Govern faci servir els recursos extraordinaris que li ha transferit l’estat espanyol per augmentar el dispositiu de rastrejadors.

Màxima precaució

Colau ha tornat a demanar “màxima precaució” als barcelonins, ja que les dades de les quals disposa l’Agència de Salut Pública de Barcelona mostren que “la majoria de nous contagis es produeix en ambients informals”, és a dir, en trobades amb familiars i amics. Sovint es confia que els cercles més íntims hauran seguit les pautes de Salut –dur mascareta, rentar-se les mans i respectar la distància– i per això s’abaixa la guàrdia.

Dels 25 brots actius que hi ha a Barcelona –Salut considera un brot a partir de tres casos positius amb relació entre ells–, la gran majoria s’han produït en aquests contextos. “Quan la gent va al teatre o al cinema sempre porta la mascareta i respecta les distàncies, és a casa a on s’ha de tenir més precaució”.

Atenció a Sants-Montjuïc

L’augment de casos a tres barris de l’Hospitalet de Llobregat ha anat acompanyat d’un increment de positius al districte de Sants-Montjuïc, ja que ambdues zones comparteixen frontera. A l’última setmana, Sants-Montjuïc ha registrat 120 positius –gairebé el 25% de tot Barcelona–, quatre vegades més que a l’anterior.

Més notícies
Un sanitari de l'Hospital Clínic amb mascareta, en imatge d'arxiu / Jordi Play
Barcelona, pendent de la cimera amb Salut mentre l’Hospitalet es confina
Notícia: Barcelona, pendent de la cimera amb Salut mentre l’Hospitalet es confina
Comparteix
Tres barris de la ciutat veïna estan en quarantena per l'augment de casos
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, entre la regidora de Salut, Gemma Tarafa, i la gerent de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, Carme Borrell, durant la roda de premsa d'aquest dilluns
Colau reconeix 24 “petits brots” a Barcelona i exigeix a Salut que augmenti els rastrejadors
Notícia: Colau reconeix 24 “petits brots” a Barcelona i exigeix a Salut que augmenti els rastrejadors
Comparteix
L'alcaldessa anuncia que ha reclamat a Vergés una reunió urgent amb la conselleria i l'Hospitalet
Les mostres que recull Agbar en l'anàlisi d'aigües residuals per detectar-hi indicis de Covid són estudiades en un laboratori / Agbar
Barcelona, “al límit” després de triplicar els casos de coronavirus en una setmana
Notícia: Barcelona, “al límit” després de triplicar els casos de coronavirus en una setmana
Comparteix
La Covid-19 manté una evolució preocupant i els experts reclamen màxima responsabilitat
Radiòleg del CAP Sant Andreu mirant-se una radiografia d'un pacient convalescent de covid-19, durant la pandèmia causada pel coronavirus / Jordi Borràs
El coronavirus repunta en alguns districtes de Barcelona
Notícia: El coronavirus repunta en alguns districtes de Barcelona
Comparteix
Les estadístiques mostren un augment del nombre de casos positius

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa