El coronavirus ha repuntat aquesta setmana en alguns districtes de Barcelona. Les estadístiques del departament de Salut mostren un augment del nombre de casos positius confirmats amb la prova PCR, un test ràpid o un test ELISA, que en una setmana han passat de 138 a 254 –i això que les dades de la setmana actual només arriben fins al divendres–- Això suposa un increment del 85% respecte la setmana passa, però es tracta d’un creixement desigual, ja que ha afectat alguns districtes més que altres.

El cas més clar és el de Sants-Montjuïc, que la setmana passada va registrar 14 positius i aquesta ja en porta 77, cinc vegades més. El canvi de tendència es va detectar dimarts, quan es van confirmar 20 positius, i a partir de llavors el districte n’ha registrat més de 15 al dia, més que en tota la setmana anterior junta. A Sarrià-Sant Gervasi també s’ha notat un repunt important de positius, amb 33 casos nous aquesta setmana, el triple que l’anterior.

Un altre districte amb dades preocupants és l’Eixample, que fins divendres registrava 56 positius, quan la setmana anterior n’havia donat 35. Per últim, Horta-Guinardó és el quart districte amb un increment substancial de positius, amb 24 casos aquesta setmana per 15 de l’anterior. A la resta de districtes, la comparativa entre setmanes mostres unes dades força similars i pràcticament no hi ha una variació destacable.

Positius Covid19

Les PCR noves

La complexitat de la pandèmia ha fet que des del primer dia s’hagin produït balls de dades respecte al nombre de casos de Covid-19. En una conversa amb el TOT Barcelona, l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat i ha rebaixat l’abast del repunt que mostren les dades de Salut. Segons l’ASPB, els positius que s’han de tenir en compte són els que provenen de proves PCR, ja que “són el casos nous”, mentre que els tests ràpids i els test ELISA “són per detectar anticossos”, és a dir, que es practiquen a gent que ja ha passat la malaltia, tot i que Salut els computa igual com a positius.

L’ASPB també fa un seguiment diari del nombre de positius a Barcelona i fins divendres havia registrat 100 proves PCR positives, un 20% més respecte a les 80 de la setmana anterior i un 13,6% més que fa dues setmanes. Tot i això, les dades del departament de Salut tampoc coincideixen i fins avui dissabte tenen controlades 90 proves PCR positives, de les quals 18 són a Sants-Montjuïc –el triple que la setmana passada– i 23 a l’Eixample –quatre menys–.

Casos sospitosos

Les estadístiques del departament de Salut inclouen els casos positius confirmats, però també registren els casos sospitosos, és a dir, persones que “en algun moment han presentat símptomes i un professional sanitari els ha classificat com a possible cas, però no tenen una prova diagnòstica (PCR o test ràpid) amb resultat positiu”. Si se sumen els dos apartats, fins al divendres a Barcelona s’havien donat 888 casos de Covid-19, mentre que a la setmana anterior n’hi va haver 993. L’Agència de Salut Pública de Barcelona també matisa aquestes dades i ha assegurat que als casos sospitosos ja “se’ls fa la PCR” de manera generalitzada i més del 90% solen donar negatiu.

Com s’explica que amb menys casos totals hi hagi més positius confirmats? L’explicació més plausible és que s’hagi incrementat el nombre de proves PCR i de testos ràpids a pacients que asseguren tenir símptomes de la Covid-19, però Salut no ho especifica. Si es miren les dades, per districtes, Sants-Montjuïc també ha notat un repunt en el nombre de casos totals, mentre que a la resta el virus té un comportament més similar al de la setmana passada.

Casos Covid-19

Brot “no preocupant”

Precisament aquest divendres la consellera de Salut, Alba Vergés, va admetre que el departament ha detectat un brot de coronavirus “no preocupant” a la capital catalana. La conselleria no va concretar ni la ubicació geogràfica ni el nombre d’afectats, tot i les reiterades preguntes d’aquest diari durant tota la jornada. L’anàlisi de les estadístiques de Salut no permet esclarir la incògnita, ja que a Sants-Montjuïc, per exemple, els casos detectats aquesta setmana es distribueixen de manera força semblant entre totes les àrees de salut que conformen el districte.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Josep a juliol 05, 2020 | 10:14
  Josep juliol 05, 2020 | 10:14
  Falta una dada importantíssima, i és el nombre de proves pcr fetes per barri. Si al barri X s'han fet 500 test i al barri Z s'han fet 50 i no s'inclou aquesta dada, el barri Z pot estar pitjor que X i en canvi sortir millor a la gràfica La consellera amagant dades està fent el mateix que criticava que es feia a Madrid
 2. Icona del comentari de: Elena a juliol 05, 2020 | 13:35
  Elena juliol 05, 2020 | 13:35
  Encara, es el dia que a algú de la meva família ens hagin fet les proves. Que hem de fer, pagar de les nostres butxaques com sempre? On es fan?
 3. Icona del comentari de: Rosa Siuraneta a juliol 10, 2020 | 16:09
  Rosa Siuraneta juliol 10, 2020 | 16:09
  Dels brots a Barcelona no es treu l'entrellat. No expliquen ni els rastrigs ni els Pcr per barri ni res de res ..Ens queixaven de Madrid i ho fan pitjor

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa