L’Ajuntament dona 50.000 euros a víctimes del 17A per pagar les despeses del judici

Un centenar d'elles estan entre les acusacions contra els terroristes

L’Ajuntament de Barcelona donarà 50.000 euros a víctimes de l’atemptat del 17A perquè puguin fer front a les despeses del judici –previst per al pròxim 10 de novembre– i garantir la seva assistència legal, a través d’un conveni que signarà amb la associació 11M Afectats pel Terrorisme. Ho ha explicat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una roda de premsa al costat del president de l’associació 11M Afectats pel Terrorisme, Eulogio Paz, i l’assessor de la Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT), Robert Manrique, després de reunir-se telemàticament amb una vintena de víctimes.

Aquesta aportació municipal se suma als 80.000 euros que l’Ajuntament va proporcionar entre 2017 i 2018 a la UAVAT pel suport psicològic, seguiment i orientació de les víctimes de l’atemptat. Així, Colau ha destacat l’acompanyament que ha fet el consistori a les víctimes des del naixement de la unitat, a qui ha donat suport des de l’inici de la seva creació perquè entenia “que era imprescindible”.

Aquest acompanyament passa per l’aportació econòmica, però també pel suport jurídic, ja que l’Ajuntament participarà en el judici com a acusació popular. A més, Colau ha incidit en la importància del suport moral i d’acompanyar les víctimes en la seva reivindicació per ser reconegudes com a tal, i confia que en el judici es reconegui no només a les víctimes amb seqüeles físiques, sinó també a les que tinguin seqüeles psicològiques.

D’altra banda, ha reivindicat el dret que considera que han de tenir totes les víctimes per conèixer tots els detalls dels atemptats: “El mínim que una administració pública ha de garantir a les víctimes és que es fa el màxim esforç per explicar cada detall pel que fa a l’abans, el durant i el després”.

En aquest sentit, ha demanat més implicació tant a l’Estat com a la Generalitat i que les administracions humanitzin el tracte amb les víctimes: “No pot ser que hi hagi tanta burocràcia, fredor i falta d’empatia”, pel que creu que hi ha molt marge de millora en l’atenció de les víctimes d’un atemptat.

Personació de 74 víctimes

Manrique ha explicat de les 217 víctimes que han pogut assistir des de la UAVAT, només 74 han estat acceptades per personar-se en el judici, i ha alertat que “hi ha més de 100 persones que estan en el llistat de víctimes oficials” i amb les que no s’ha contactat, segons ell, pel que ha assegurat que creu que hi ha víctimes que tenen els seus drets retallats. Un centenar de víctimes de l’atemptat en total estaran entre les acusacions.

Per la seva banda, Paz ha advertit que les seqüeles psicològiques, mèdiques i socials de l’atemptat no s’acaben amb el judici, en el qual volen que les víctimes siguin reconegudes i que es condemni per assassinat a les persones que es van a jutjar: “Hi ha una qüestió que ens guia: la veritat, la justícia i la reparació “.

Més informació

Nou comentari