La Generalitat s’obre a culpar d’assassinat els acusats pel 17A

El jutge instructor va excloure aquest delicte per als supervivents de la cèl·lula terrorista

La Generalitat no descarta canviar les peticions de penes i les tipologies de delictes per als tres processats pels atemptats del 17 d’agost del 2017 a Barcelona i Cambrils en el seu escrit de qualificacions definitiu, que es presentarà al final del judici. En l’escrit de qualificacions provisionals que han presentat a l’Audiència Nacional, els serveis jurídics del departament d’Interior no van demanar penes pel delicte d’assassinat per als processats pel 17-A. Fonts del Govern destaquen que en les qualificacions provisionals no s’atribueix el delicte d’assassinat als processats perquè l’Audiència Nacional va excloure aquesta acusació dels fets que seran jutjats.

En els atemptats de Barcelona i Cambrils del 2017 van morir 16 persones i més de 130 van resultar ferides. Els tres processats a l’Audiència Nacional són els únics vius relacionats amb aquells atacs terroristes, ja que els altres membres de la cèl·lula van morir en l’explosió d’Alcanar o van ser abatuts. A més de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, dues associacions i un centenar de víctimes també exerciran l’acusació.

En l’escrit de qualificacions provisionals la Generalitat demana penes de 44 anys de presó per a Mohamed Houli Chemal, l’únic supervivent de l’explosió a Alcanar, 12 anys per a Driss Oukabir, germà d’un dels terroristes morts, per pertinença a organització terrorista, 15 per tinença i fabricació d’explosius, 14 per estralls terroristes i de tres per lesions per imprudència greu. Per a Said Ben Iazza demana 8 anys de presó per un delicte de col·laboració amb organització terrorista.

Aquesta acusació no sol·licita penes per delictes d’assassinat, com també va descartar la Fiscalia. L’Audiència Nacional va obrir al juliol judici oral contra els tres processats i va acordar que no se’ls jutjaria per assassinat. El tribunal va recordar que durant la instrucció es va excloure la participació dels processats en els fets a Barcelona o Cambrils, però va deixar la porta oberta a poder jutjar-los per assassinat en temptativa o lesions de caràcter terrorista per l’acumulació d’explosius a Alcanar.

Segons fonts del Govern, la Generalitat vol que els responsables de l’explosió d’Alcanar, on van resultar ferits mossos d’esquadra i bombers, “paguin amb la màxima severitat possible per les seves accions delictives”. Les mateixes fonts asseguren que la Generalitat modificarà el seu escrit final “si durant el judici sorgeixen elements que possibilitin un increment de les penes i delictes”. Les modificacions de les penes sol·licitades i tipologies delictives és una possibilitat prevista en els processos judicials a l’hora de presentar l’escrit de qualificacions finals en funció dels testimonis, proves i informació que el judici hagi tret a la llum.

Més informació

Nou comentari