La Vila relleva la Salut com a barri més castigat del districte des del rebrot

El canvi de situació de les residències ha capgirat el mapa de les zones més afectades

Els contagis de Covid-19 estan evolucionant de manera diferent al districte de Gràcia des que fa començar el rebrot, a finals de juny, que en la primera fase de la pandèmia. I tot indica que la clau són les residències de gent gran, molt castigades els primer mesos per la falta de recursos i control de la malaltia, que va provocar una gran polèmica a tota la ciutat fins que se’n va fer càrrec el departament de Salut –en detriment d’Afers Socials– i es va començar a reconduir la situació.

És el que es desprèn de les dades d’incidència per cada 100.000 habitants en cada barri, que es poden consultar a la web de l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Si es mira aquesta xifra des del principi de la pandèmia, el 26 de febrer, fins ara, a la Salut hi trobem 1.575 casos per cada 100.000 habitants, amb els residents i treballadors en geriàtrics inclosos.

Això situa aquest barri en el primer lloc del rànquing del districte, per sobre dels 1.108 casos acumulats de la Vila, el 1.068 de Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, els 980 de Vallcarca i els Penitents i els 601 del Coll.

Les dades varien sense els geriàtrics

Sense les residències, però, la xifra de la Salut baixa en picat: 839 casos per cada 100.000 habitants, gairebé igual que els 838 de la Vila. De fet, queden per sobre el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova –amb 970 positius per cada 10.0.000 habitants acumulats des del principi de la pandèmia– i Vallcarca i els Penitents –amb 851. De manera que es dedueix que l’amplia oferta de places de geriatria del barri de la Salut té una influència clara en aquestes dades.

I les dades de la fase en què les residències ja estan més controlades, les del rebrot, van en la mateixa direcció. Per això, en el període que comença el 29 de juny i s’allarga fins al 9 d’agost –últimes dades disponibles de moment– és la Vila i no la Salut on hi ha una incidència més gran del coronavirus, amb 231 casos per cada 100.000 habitants. El segon barri en el rànquing, ara, és el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova (224), seguit de Vallcarca i els Penitents (184), la Salut (162) i el coll (105). I la variació sense els geriàtrics actualment és molt petita: 227 casos per cada 100.000 habitants a la Vila i 155 a la Salut.

Més informació

Nou comentari