Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Vall d’Hebron estrenarà el primer robot radiològic del món per a un servei d’endoscòpia
  • CA

El Servei d’Endoscòpia Vall d’Hebron-Wider Barcelona s’ha convertit en el primer servei d’endoscòpia digestiva del món a posseir un robot radiològic, el Artis Pheno, fruit d’un acord amb la Fundació Bancària “la Caixa”, que invertirà més de 4 milions en el projecte fins el 2022.

La signatura del conveni de col·laboració ha tingut lloc a càrrec del president de la Fundació Bancària “la Caixa”, Isidre Fainé; el director de la Vall d’Hebron-Wider Barcelona, ​​Josep Ramon Armengol Miró; el gerent de l’Hospital Vall d’Hebron, Albert Salazar, i el director de la Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), Joan X.Comella.

Es tracta d’un “robot sofisticat” dissenyat per Siemens, que permetrà obtenir imatges virtuals en tres dimensions, ha explicat Armengol, durant la presentació de l’aparell aquest dimarts.

Així mateix, sent l’endoscòpia digestiva una tècnica que permet fer un tractament simultani, el Pheno facilitarà l’ús d’una agulla guiada per tractar lesions de l’aparell digestiu amb “molta precisió”, com l’extracció de pòlips.

El robot començarà a usar-se a partir de setembre i es calcula que podrà atendre més de 200 pacients, i encara que la seva aplicació està dirigida al tractament de patologies relacionades amb l’aparell digestiu, s’estudiarà el seu ús en intervencions cardiovasculars.

A diferència dels sistemes tradicionals –que només permeten adquirir imatges parcials–, el Pheno obtindrà imatges tridimensionals a temps real gràcies a un arc radiològic robotitzat, que realitza un moviment de rotació complet i adquireix estructures més grans de l’anatomia del pacient.

Connectat a un escàner durant l’endoscòpia, les imatges obtingudes en el procediment podran fusionar-se amb imatges bidimensionals, oferint una panoràmica del malalt que facilitarà la disminució dels errors terapèutics i del temps d’intervenció.

Armengol ha explicat que punxar des de l’interior amb el Pheno evitarà deixar al malalt un drenatge extern i oferirà tractaments més segurs i còmodes.

Així mateix, l’expert ha remarcat que el robot es farà servir només en pacients específics, i de moment ha avançat que hi ha un menor amb un “problema al pàncrees” programat per a setembre.

Com a resultat de l’acord, el Servei d’Endoscòpia Digestiva Vall d’Hebron-Wider Barcelona incorporarà dues noves sales per realitzar endoscòpia digestiva –passant de quatre a sis–, i una d’aquestes acollirà el Pheno.

A més, es duplicarà l’espai de recuperació dels pacients, així com la sala d’espera, i es calcula que aquestes millores permetran atendre a més de 1.000 malalts l’any.

Més notícies
Vall d’Hebron inaugura la primera unitat de noves teràpies cel·lulars contra el càncer
Notícia: Vall d’Hebron inaugura la primera unitat de noves teràpies cel·lulars contra el càncer
Comparteix
Té 12 habitacions i capacitat per tractar 140 pacients l'any
El gerent cessat del Vall d’Hebron espera que es mantingui el model “pioner”
Notícia: El gerent cessat del Vall d’Hebron espera que es mantingui el model “pioner”
Comparteix
Vicenç Martínez ha evitat criticar els motius del seu cessament i ha assegurat que confia molt en els professionals del centre hospitalari
Cessen el gerent de l’hospital Vall d’Hebron
Notícia: Cessen el gerent de l’hospital Vall d’Hebron
Comparteix
Vicenç Martínez serà substituït a finals de mes perquè l'hospital requereix "un nou lideratge", segons l'ICS
La Nerea i el seu fill Derek, nen bombolla, saludant l'altra mare, la Raquel, avui a la Vall d'Hebron / ACN
La Vall d’Hebron salva el primer ‘nen bombolla’ diagnosticat amb la prova del taló
Notícia: La Vall d’Hebron salva el primer ‘nen bombolla’ diagnosticat amb la prova del taló
Comparteix
El test es va implantar l'any 2017 com a cribratge i ja s'ha fet a 135.000 nadons

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa