La desescalada arriba als serveis socials començant per Ciutat Vella i Nou Barris

Els dos districtes on més demanda hi ha hagut durant el confinament seran els que rebran més recursos en aquesta primera fase de recuperació de l'atenció presencial

Representants veïnals de Nou Barris reclamaven la setmana passada a través del TOT Barcelona que es reobrissin les oficines dels serveis socials municipals al districte, un dels més castigats per la Covid-19, tant des del punt de vista estrictament sanitari com pel que fa als efectes socioeconòmics de la pandèmia. I devien tenir raó de queixar-se, perquè l’Ajuntament ha anunciat avui que l’atenció presencial als serveis socials es reprendrà dilluns que ve en 20 de les oficines de la xarxa: on més recursos s’abocaran en aquesta primera fase de desescalada és, precisament, a Nou Barris i Ciutat Vella.

Es tracta dels dos districtes on hi ha hagut més demanda de serveis en els dos primers mesos del confinament, durant els quals s’ha atès, per mitjans telemàtics i en les 9 oficines que han continuat obertes a la ciutat, un total de 34.385 persones, un 38% de les 90.000 registrades en tot l’any passat. “No és que no s’hagi treballat durant aquests dos mesos, s’ha treballat molt intensament amb sistemes de teletreball”, ha defensat la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa. A més, ha destacat que un 17% de les persones ateses no havien anat mai als serveis socials o feia més d’un any que no els necessitaven, cosa que indica l’efecte immediat que ha tingut la pandèmia.

Per districtes, les persones ateses es reparteixen així:

  • Ciutat Vella: 6.090
  • Nou Barris: 5.740
  • Sants – Montjuïc: 4.628
  • Sant Martí: 3.988
  • Eixample: 3.963
  • Horta – Guinardó: 2.907
  • Sant Andreu: 2.579
  • Gràcia: 2.569
  • Les Corts: 968
  • Sarrià – Sant Gervasi: 953


Un 72% de les 34.385 persones ateses han estat dones i el 28%, homes. I pel que fa concretament al 17% de nous casos, un 60% són dones i un 40%, homes.

L’Ajuntament ha advertit que continuarà preservant la salut dels treballadors municipals reforçant les mesures de seguretat sanitària a les oficines que reobrin i mantenint una part del personal encara a casa, especialment el que presenta patologies o factors de risc i, també, per poder substituir companys que hagin d’agafar la baixa –si es dona el cas– o fer una quarantena com a contactes d’algú del seu entorn –laboral o no– que doni positiu per coronavirus.

Per això, es prioritzarà l’atenció presencial a les persones que vagin als serveis socials per primera vegada, nens en situació d’alguna mena de risc, dones víctimes de la violència masclista i persones grans o dependents per altres raons que no tinguin un entorn que els pugui ajudar.

Més informació

Nou comentari