Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament estudia si pot expropiar els solars de Nou Barris convertits en horts veïnals
  • CA

El projecte d’aixecar blocs de pisos als solars de Maladeta fa més d’una dècada que va quedar en suspens després de convertir-se en un espai ocupat per veïns que van decidir fer-hi horts. Des de llavors, han passat tres governs per l’Ajuntament de Barcelona i el veïnat de Porta (Nou Barris) encara no ha rebut mai una resposta clara a les seves demandes de mantenir-ho com un espai verd. Ara, però, el govern d’Ada Colau ha encarregat un informe tècnic per valorar si es podria justificar l’adquisició dels solars privats.

És el que va comunicar la regidora del districte i directora de l’àrea d’Urbanisme, Janet Sanz, a l’Associació de Veïnes i Veïns de Porta a la reunió que van mantenir el passat 30 de gener. Segons explica el president de l’entitat veïnal, Albert Villacampa, ara esperen el resultat de l’anàlisi, que jutjarà “les possibilitats reals d’una compra o expropiació”, que hauria d’anar vinculada a encabir-hi equipaments, zona verda o habitatge públic. Per aconseguir-ho, l’informe hauria de resoldre que “no hi ha cap alternativa a l’entorn” on oferir algun dels tres serveis i, per tant, és necessària la utilització de l’espai.

Fonts municipals indiquen que “s’estan analitzant jurídicament” les peticions veïnals per donar “uns usos als solars que responguin a les demandes i necessitats del territori” i que s’està mirant “quines opcions poden haver-hi”. Tanmateix, recorden que els propietaris són privats i que, per tant, és una opció complicada. De fet, el conseller tècnic de Nou Barris, Carlos Izquierdo, ja va mostrar-se reticent a l’opció d’adquirir-los perquè no veu clara que la solució sigui “pagar diners públics a un especulador” al consell de barri del novembre passat. 

Una veïna rega el seu hort. / D.C.

Una veïna rega el seu hort. / D.C.

Villacampa, per la seva part, celebra que “s’hagi obert una finestra a última hora” però critica “les reticències del govern a posicionar-se durant els quatre anys de mandat”. Una situació que s’acumula des de fa massa anys i que ha estat heretada dels anteriors governs. “Sabem la nostra opinió i la del propietari, però sempre ens ha mancat un posicionament oficial de l’Ajuntament”. Per al president de l’AVV de Porta, la idea és que es frenin els projectes de construcció d’edificis de pisos per poder obrir el debat sobre el futur de l’espai als veïns. De moment, s’han presentat opcions que van des de mantenir els horts a fer una rambla o construir un equipament esportiu per a l’escola Splai situada a tocar del pulmó verd.

L’associació veïnal, juntament amb la Federació Transforma Porta, van impulsar la iniciativa ciutadana ‘Recuperem Maladeta’ per incloure un punt a l’ordre del dia del consell de districte. La demanda, cursada a través del portal web Decidim, vol que es declari tot el terreny com un “espai de titularitat pública”. Per introduir el debat entre els polítics necessitaven 800 signatures i n’han recollit més 2.000, segons les xifres que dona Albert Villacampa. Un cop aconseguides, ara esperaran al primer consell de Nou Barris que es realitzi el pròxim mandat perquè es tracti el punt. 

Els propietaris es posen les piles

Tot i així, el veïnat no és l’únic agent implicat que està movent fitxa. Els propietaris són set, ja que quan es va fer la subhasta es va dividir l’espai en set parcel·les, i s’estan posant d’acord per presentar projectes de blocs de pisos. L’última proposta que ha arribat al consistori estaria planificada al solar de baix –on no hi ha horts– i s’està estudiant la viabilitat de la llicència d’obres que demana. Segons ha pogut saber el TOT Barcelona, es tractaria d’un edifici de sis plantes dedicat a habitatge privat. 

Mesos abans, es va rebutjar el projecte d’una altra part dels propietaris, que es van agrupar per aixecar un edifici que ocuparia la zona on els veïns treballen les hortalisses, plantes i verdures que cultiven. Aquell pla es va poder aturar perquè no complia alguns requisits tècnics, però el consistori dubta que pugui frenar un projecte si s’ajusta estrictament a la legalitat. 

Així doncs, els veïns acceleren les seves demandes i iniciaran una ronda de contactes amb tots els grups polítics per pressionar perquè s’inclogui al seu programa electoral una proposta per a Maladeta. L’objectiu principal és que, si l’informe tècnic de l’Ajuntament els surt favorable, hi hagi un compromís ferm –especialment per part de les esquerres– per iniciar els tràmits per aconseguir la titularitat pública de l’espai el pròxim mandat escoltant què vol el veïnat. “Per un cop, que s’apropin eleccions és una bona notícia”, conclou Villacampa. 

Més notícies
L'espai del barri de Porta que s'ha proposat que passi a dir-se 'la plaça del Maquis' / Google Maps
La burocràcia bloqueja una plaça antifranquista a Nou Barris
Notícia: La burocràcia bloqueja una plaça antifranquista a Nou Barris
Comparteix
Els veïns de Porta van aprovar fa prop d'un any introduir el nom de 'la plaça del Maquis'
L'avinguda Borbó ha passat a la història
Nou Barris celebra el canvi de nom de l’avinguda Borbó
Notícia: Nou Barris celebra el canvi de nom de l’avinguda Borbó
Comparteix
Després de recollir més de 1.500 signatures, els veïns celebren la "recuperació de la memòria històrica" en un carrer que passarà a dir-se avinguda dels Quinze
La nova oficina contra l’atur de Nou Barris arranca amb un miler d’usuaris
Notícia: La nova oficina contra l’atur de Nou Barris arranca amb un miler d’usuaris
Comparteix
L'equipament pertany a la xarxa de Barcelona Activa i era una reivindicació dels veïns de Can Peguera
Nou Barris destina 29 milions a fer un rentat de cara de 18 carrers i espais públics
Notícia: Nou Barris destina 29 milions a fer un rentat de cara de 18 carrers i espais públics
Comparteix
El districte renova l’espai públic per millorar la cohesió social dels barris i ha executat el 90,3% del pla d’actuació d’aquest mandat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa