Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’administració detecta 43 menors estrangers vivint al carrer a Barcelona
  • CA

Un total de 43 joves “presumptament menors d’edat” han sigut detectats vivint al carrer a Barcelona els últims mesos, segons les dades del pla pilot de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona que intenta localitzar-los i fer-los entrar en el sistema de protecció a la infància. Les xifres consten en una resposta parlamentària del conseller d’Afers Socials, Chakir el Homrani, a la qual ha tingut accés l’agència Europa Press.

Segons aquesta informació del conseller, vuit dels nois detectats al carrer són ara en centres de protecció i sis més han hagut d’ingressar en centres de Justícia Juvenil, perquè havien comès algun delicte.

Al Poble-sec i al Raval

Tant al novembre com al desembre del 2018, l’administració va detectar menors d’edat sense referents familiars –la denominació que s’ha començat a utilitzar per intentar substituir l’etiqueta MENA (menors estrangers no acompanyats)– a Sants-Montjuïc. La policia en va identificar quatre que van fugir.

Al gener, al mateix districte, se’n van comptar 8 en una primera intervenció –dos dels quals es van escapar–, i en dies posteriors van detectar 11 més i 16 més en una altra operació. Tot ells, segons la resposta parlamentària, “es van escapar abans de poder gestionar l’ingrés en un centre “.

Els llocs on es van trobar aquests menors van ser una casa a Can Batlló i el Parc de la Primavera, del barri del Poble-sec. Altres eren als jardins de Sant Pau, a l’altra banda del Paral·lel, ja dins del Raval, a Ciutat Vella. 

Quan es detecten aquests nois vivint al carrer, s’avisa també la fiscalia de menors, amb funcions de protecció dels joves de menys de 18 anys, a més a més de supervisar les investigacions penals que s’obren sobre els que presumptament han comès algun delicte.

Des que van començar-se a detectar aquests nois al carrer, la Generalitat i l’Ajuntament han establert mecanismes de coordinació setmanals i reunions periòdiques entre els equips tècnics responsables i amb el centre Dar Chabab. També hi assisteixen representants del Consorci de Serveis Socials de Barcelona (CSSBCN).

Tanmateix, segons la resposta parlamentària del conseller, “les intervencions policials i educatives a partir de la detecció d’aquests nens i joves al carrer no ha garantit l’ingrés i manteniment en el centre de protecció“, que no són tancats ni poden ser obligatoris.

El pla per detectar-los i contactar-hi té l’objectiu de minimitzar riscos, atendre’ls mèdicament i fer un diagnòstic de les seves necessitats i derivar-los al centre de protecció més adequat.

Més notícies
L'alberg on joves encaputxats van atacar els MENA a Castelldefels. | Cal Ganxo
Tres MENA ferits en una baralla amb joves de la Zona Franca
Notícia: Tres MENA ferits en una baralla amb joves de la Zona Franca
Comparteix
La DGAIA descarta que sigui una agressió racista i ho relaciona amb un "tema d'adolescents"
Barcelona, “el millor lloc” per a un MENA
Notícia: Barcelona, “el millor lloc” per a un MENA
Comparteix
Menors marroquins acollits en un centre de Vallvidrera expliquen que la capital catalana era el seu objectiu per recomanació d'amics i parents
Barcelona tindrà mentors voluntaris que “faran de tiets” als MENA
Notícia: Barcelona tindrà mentors voluntaris que “faran de tiets” als MENA
Comparteix
El projecte, liderat per la Generalitat, començarà la seva fase pilot al desembre per "orientar i acompanyar" els menors estrangers
Polèmica al Poble-sec per una protesta veïnal que acusa els menors estrangers de ser un “problema”
Notícia: Polèmica al Poble-sec per una protesta veïnal que acusa els menors estrangers de ser un “problema”
Comparteix
Demà s'ha convocat una manifestació per part d'una part dels veïns demanant més seguretat al barri
Adolescents sense llar dormen a les Piscines de Montjuïc
Notícia: Adolescents sense llar dormen a les Piscines de Montjuïc
Comparteix
El Tot Barcelona obté fotos que mostren com un grup de nois s’aixopluga en aquestes instal·lacions municipals en condicions precàries

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa