L’administració detecta 43 menors estrangers vivint al carrer a Barcelona

Sants-Montjuïc i Ciutat Vella són les àrees on s'han comptabilitzat aquests adolescents, alguns dels quals han ingressat en centres de la Generalitat

Un total de 43 joves “presumptament menors d’edat” han sigut detectats vivint al carrer a Barcelona els últims mesos, segons les dades del pla pilot de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona que intenta localitzar-los i fer-los entrar en el sistema de protecció a la infància. Les xifres consten en una resposta parlamentària del conseller d’Afers Socials, Chakir el Homrani, a la qual ha tingut accés l’agència Europa Press.

Segons aquesta informació del conseller, vuit dels nois detectats al carrer són ara en centres de protecció i sis més han hagut d’ingressar en centres de Justícia Juvenil, perquè havien comès algun delicte.

Al Poble-sec i al Raval

Tant al novembre com al desembre del 2018, l’administració va detectar menors d’edat sense referents familiars –la denominació que s’ha començat a utilitzar per intentar substituir l’etiqueta MENA (menors estrangers no acompanyats)– a Sants-Montjuïc. La policia en va identificar quatre que van fugir.

Al gener, al mateix districte, se’n van comptar 8 en una primera intervenció –dos dels quals es van escapar–, i en dies posteriors van detectar 11 més i 16 més en una altra operació. Tot ells, segons la resposta parlamentària, “es van escapar abans de poder gestionar l’ingrés en un centre “.

Els llocs on es van trobar aquests menors van ser una casa a Can Batlló i el Parc de la Primavera, del barri del Poble-sec. Altres eren als jardins de Sant Pau, a l’altra banda del Paral·lel, ja dins del Raval, a Ciutat Vella. 

Quan es detecten aquests nois vivint al carrer, s’avisa també la fiscalia de menors, amb funcions de protecció dels joves de menys de 18 anys, a més a més de supervisar les investigacions penals que s’obren sobre els que presumptament han comès algun delicte.

Des que van començar-se a detectar aquests nois al carrer, la Generalitat i l’Ajuntament han establert mecanismes de coordinació setmanals i reunions periòdiques entre els equips tècnics responsables i amb el centre Dar Chabab. També hi assisteixen representants del Consorci de Serveis Socials de Barcelona (CSSBCN).

Tanmateix, segons la resposta parlamentària del conseller, “les intervencions policials i educatives a partir de la detecció d’aquests nens i joves al carrer no ha garantit l’ingrés i manteniment en el centre de protecció“, que no són tancats ni poden ser obligatoris.

El pla per detectar-los i contactar-hi té l’objectiu de minimitzar riscos, atendre’ls mèdicament i fer un diagnòstic de les seves necessitats i derivar-los al centre de protecció més adequat.

Més informació

Nou comentari