Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les jubilacions anticipades del 2019 es mengen les noves places de la Guàrdia Urbana
  • CA

Els sindicats fa temps que ho adverteixen i les dades que ha donat aquest dimecres el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ho corroboren: les noves places que s’estan convocant per a la Guàrdia Urbana no permetran augmentar la plantilla –com, de manera ambigua, fan creure els grups municipals del govern, els comuns i el PSC, quan diuen que es crearan 1.000 noves places en quatre anys– perquè amb prou feines cobriran les baixes que es generen, principalment per jubilacions.

Això és, almenys, el que ha passat amb les places convocades el 2019, els aspirants a les quals són ara fent el curs bàsic de policia a l’Institut de Seguretat de Catalunya –a Mollet, on es formen juntament amb els futurs mossos d’esquadra– i que sortiran al carrer al juny, moment en el qual estaran en pràctiques abans d’assolir definitivament la seva plaça.

Segons ha admès Batlle a una pregunta del regidor de Ciutadans Francisco Sierra, durant el 2019 es van jubilar anticipadament 229 agents del cos municipal. I resulta que les places convocades el mateix any van ser 232, algunes de les quals van quedar vacants, una cosa que sol passar perquè els aspirants es presenten al mateix temps a oposicions per a diversos cossos –habitualment, Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra, o alguna altra policia local– i si passen les proves d’accés en tots dos han de triar-ne un i descartar l’altre.

El cas és que la resta és clara: 232-229=3. I encara s’haurien de restar el nombre de renúncies, que no se sap amb exactitud perquè en la nova convocatòria –de 282 places i anunciada aquest dimecres– es diu que en aquesta remesa se n’hi inclouen 22 vacants del 2018 i el 2019, però no s’especifia quantes són de cada any.

La gran quantitat de jubilacions anticipades del 2019 es deu al fet que va ser el primer any en què va estar en vigor el decret del govern espanyol del desembre del 2018 que permet avançar fins als 59 anysamb petites variantsl’edat de la retirada dels policies locals. S’entén que el primer any hi ha hagut un volum considerable d’agents que entraven dins dels supòsits i que en els pròxims anys no es repertirà la mateixa desbandada. Batlle ha dit també que la previsió per al 2020 és que siguin 89 els policies municipals que s’acullin a aquesta retirada avançada.  

Sigui com sigui, queda clar que les places convocades el 2019 no comportaran cap creixement de la plantilla, de manera que difícilment es podrà complir amb la promesa electoral d’incrementar-la amb 1.000 agents durant el mandat, a raó de 250 cada any. 

Batlle ha donat aquestes dades com a resposta a una pregunta de Sierra i els dos regidors han acabat tenint una enganxada. El de Cs li ha demanat quantes jubilacions anticipades s’havien demanat al gener del 2020, per saber com evolucionen les xifres.

El tinent d’alcaldia li ha respost amb les dades del 2019 i amb la prospecció per al 2020 complet, i ha dit que no tenia les xifres reals del gener. Això ha fet que Sierra li retragués que no conegui les dades al detall i Batlle, visiblement irritat li ha replicat amb to agre: “Jo li he contestat el que m’ha demanat [cosa que no era exacta]. Si li agrada, li agrada. I si no, no. Formuli una altra pregunta o una altra proposició“. Podeu veure la discussió a partir del minut 3:41 del vídeo.

 

Més notícies
La Guàrdia Urbana vol feminitzar-se
Notícia: La Guàrdia Urbana vol feminitzar-se
Comparteix
Les dones només representen el 12,5% del cos i l'Ajuntament de Barcelona engega una campanya per promoure-hi l'accés
Barcelona presentarà al febrer una reestructuració de la Guàrdia Urbana
Notícia: Barcelona presentarà al febrer una reestructuració de la Guàrdia Urbana
Comparteix
Albert Batlle esquiva esclarir el futur de la unitat antiavalots i anuncia per l'abril un Pla de Convivència i la integració del 112
La Guàrdia Urbana tindrà un examen de cultura general més fàcil per evitar el suspens massiu
Notícia: La Guàrdia Urbana tindrà un examen de cultura general més fàcil per evitar el suspens massiu
Comparteix
Fonts municipals asseguren que s'ha pactat amb els sindicats la modificació de la prova que va fer caure el 88% dels candidats el juny passat
La transformació dels antiavalots de la Guàrdia Urbana, en temps mort
Notícia: La transformació dels antiavalots de la Guàrdia Urbana, en temps mort
Comparteix
Un any després del decret, la unitat ni tan sols ha canviat oficialment de nom | Els sindicats, convençuts que Batlle no aplicarà l'esperit de la mesura aprovada abans de les eleccions

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa