El grup HM a Barcelona investiga per què fallen els tractaments d’alguns càncers de pulmó

El doctor Jordi Remon, del Centre Integral Oncològic Clara Campal, situat a l'hospital HM Delfos, ha rebut una beca per a la seva recerca

Jordi Remon, cap de l’Unitat de Tumors Toràcics del Centre Integral Oncològic Clara Campal
HM CIOCC Barcelona, ​​ha rebut finançament de l’Instituto de Salud Carlos III (ISCIII), a través del pla Acció Estratègica en Salut 2019, per continuar una recerca l’objectiu de la qual és descobrir per què la quimioteràpia i immunoteràpia no resulten efectives en determinats tipus de càncer de pulmó. El treball se centra en els possibles mecanismes de resistència del carcinoma microcític, el tipus de tumor que suposa el 15% de tots els càncers que afecten al pulmó.

Aquest estudi, que s’integra en el programa d’investigació de la Fundació d’Investigació HM Hospitales i tindrà una durada de 3 anys, ha estat inclòs dins dels projectes d’Acció Estratègica de Salut 2019 i comptarà amb la participació de patòlegs –especialment del Laboratori de Dianes Terapèutiques–, biòlegs i oncòlegs d’HM CIOCC a Barcelona i Madrid especialitzats en tumors toràcics i, especialment, en el diagnòstic i tractament de pacients amb carcinoma microcític.

Resistències

Diversos treballs previs en càncer de pulmó i altres tumors suggereixen que l’activació de la via intracel·lular WNT de les cèl·lules cancerígenes podria ser el motiu pel qual alguns pacients amb càncer presenten resistència als tractaments estàndard. Aquesta investigació en carcinoma microcític de pulmó permetrà precisar si, efectivament, en els casos en què aquesta via es troba activada, promou la resistència a la quimioteràpia i afavoreix que els càncers poguessin ser també menys sensibles a la immunoteràpia.

Per al doctor Remon, coordinador del projecte des d’HM CIOCC Barcelona, ​​ubicat a l’Hospital
HM Delfos, al barri de Vallcarca
, té especial rellevància poder “establir si aquesta activació es produeix a l’inici o durant el tractament. Per a això, és fonamental obtenir teixit tumoral i sang del pacient abans de començar el tractament i durant el curs de la seva malaltia, cosa que, fins ara, no ha estat sempre possible”.

El coneixement més complet del comportament d’aquest tipus de tumor, així com de les alteracions trobades pot permetre el desenvolupament de noves estratègies terapèutiques per al carcinoma microcític de pulmó. Actualment, la quimioteràpia és el tractament més eficaç en aquests tumors, tant si la malaltia es troba en un estadi localitzat com si existeix metàstasi. No obstant això, encara un elevat percentatge de pacients presenten progressió a aquests tractaments.​

Més informació

Nou comentari