Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Gremi de Restauració, en contra de retallar horaris per evitar el soroll

El Gremi de Restauració de Barcelona s’oposa a debatre la possibilitat de restringir horaris a les terrasses per mitigar les molèsties per soroll a les nits, que estan aflorant en diferents barris. L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat instal·lar sonòmetres en 11 zones de la ciutat on abunda l’oci nocturn i, en alguns casos, les terrasses, com passa al carrer Enric Granados. Alhora, entitats veïnals confluiran el pròxim 16 de juny a la plaça Sant Jaume per reclamar que es respecti el dret al descans i contra el soroll.

Davant de les queixes, el director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, recorda en declaracions a l’ACN que els horaris “estan regulats i acordats” i que cada local ha de complir amb la seva llicència. A més, destaca que Barcelona té els horaris “més restrictius” de tot l’Estat i per això nega que el problema sigui d’horaris. “S’ha d’entendre que l’activitat forma part de l’essència i composició d’una gran ciutat”, sentencia Pallarols.

Pallarols critica que “hi ha senyors que mai els sembla bé res, excepte la ciutat pandèmica i paralitzada, la ciutat del tothom a casa”. Segons ell, ara toca precisament recuperar “el dinamisme” postpandèmia.

“És molt respectable que hi hagi gent que cregui que Barcelona ha de ser com un poble, però la majoria de barcelonins no volem que Barcelona sigui un poble“, conclou. A més, afegeix que qui va a viure al centre no pot “pretendre” que aquest sigui un lloc comparable amb altres barris més radials. Per tot plegat, creu que “no hi ha debat” per retallar horaris d’obertura en punts de la ciutat per les queixes veïnals per soroll.

Criteris “restrictius” per ampliar terrasses

Per altra banda, Pallarols acusa l’Ajuntament d’anar cap a una “denegació massiva” de les terrasses ampliades durant la pandèmia que han demanat consolidar-se. El director del Gremi assegura que té coneixement d’un “reguitzell” de denegacions que els preocupa. Segons ell, la mesura per consolidar les ampliacions perilla perquè s’estan aplicant criteris “molt restrictius” i tem que pugui acabar en un “engany massiu” als restauradors. Són ampliacions en calçada o en vorera que han permès a bars i restaurants ampliar el nombre de taules, la majoria de les quals encara es mantenen mentre no es resolgui la seva petició.

Segons dades municipals, de forma excepcional s’han atorgat durant la pandèmia un conjunt de 3.618 ampliacions de terrassa de bars i restaurants, de les quals 1.483 són en calçada i 2.135 són en vorera. Ara bé, l’Ajuntament no ha facilitat a aquest mitjà les dades de quantes s’han resolt en total fins ara ni en quin sentit.

Un 80% dels bars i restaurants amb ampliacions excepcionals han sol·licitat formalment el manteniment de la terrassa, d’acord amb les dades del Gremi de Restauració de Barcelona. Ara bé, les perspectives que la majoria d’aquestes regularitzacions s’acabin concedint trontolla, a ulls del gremi.

De fet, Pallarols assenyala que els serveis tècnics municipals responsables de denegar o concedir la regularització han fet denegacions, en alguns casos, aplicant criteris que no es corresponen amb l’actual ordenança de terrasses, sinó amb anteriors, i que són més restrictius. Un extrem que el gremi ja ha traslladat a l’Ajuntament i espera que es corregeixi.

“Estem en els dies crítics: o el govern reacciona o ens trobem clarament amb un incompliment de la paraula donada”, afirma el portaveu del gremi, que recorda que en el seu dia es va anunciar un gran acord per a la consolidació de les terrasses ampliades en pandèmia, especialment per aquelles ampliades en calçada. Per això, considera que “si no es corregeix el rumb” la denegació serà “massiva”.

Només una desena de plataformes noves

Una de les conseqüències de la lentitud de resolució d’aquestes gairebé 3.000 peticions de regularització fetes pels restauradors és que, mentre no es resol la petició, es manté la terrassa. Això sí, es manté en l’estat actual, és a dir, amb els blocs de formigó o els separadors utilitzats per cada bar o restaurant de forma provisional.

La previsió inicial de l’Ajuntament era que les terrasses en calçada que es mantinguin ja disposin del moble homologat obligatori aquest estiu. Avui dia, però, només una desena de bars i restaurants compten amb les noves plataformes, segons xifres del gremi.

Més notícies
Cua d'entrada en la primera jornada del Primavera Sound de 2022 / Violeta Gumà / ACN

La plataforma anti Primavera Sound: “Tant de bo marxi de Barcelona”

Notícia: La plataforma anti Primavera Sound: “Tant de bo marxi de Barcelona”
Comparteix
Stop Concerts recull el malestar veïnal pel retorn del festival i tem que reapareguin les molèsties per soroll i botellots
Notícia: La plataforma anti Primavera Sound: “Tant de bo marxi de Barcelona” - Mobile
Una de les terrasses ampliades amb motiu de la pandèmia en una imatge d'arxiu / Jordi Play

Set carrers de l’Eixample hauran de treure les terrasses ampliades

Notícia: Set carrers de l’Eixample hauran de treure les terrasses ampliades
Comparteix
L'Ajuntament de Barcelona justifica la decisió en l'especial saturació de les zones afectades
Notícia: Set carrers de l’Eixample hauran de treure les terrasses ampliades - Mobile
Plaques solars al terrat d'un edifici / Ajuntament de Barcelona

L’skyline barceloní, un escull per a la instal·lació de plaques solars

Notícia: L’skyline barceloní, un escull per a la instal·lació de plaques solars
Comparteix
Les normatives vigents compliquen que més famílies i comunitats de veïns apostin per un canvi de model energètic
Notícia: L’skyline barceloní, un escull per a la instal·lació de plaques solars - Mobile
La terrassa del Gallery Hotel és una de les participants d'aquest 2022 / Ajuntament

Cultura i gastronomia gratis a les terrasses dels hotels de Barcelona

Notícia: Cultura i gastronomia gratis a les terrasses dels hotels de Barcelona
Comparteix
Torna la setmana de les terrasses als hotels de Barcelona del 10 al 19 de juny
Notícia: Cultura i gastronomia gratis a les terrasses dels hotels de Barcelona - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Manel BCN a juny 04, 2022 | 11:37
    Manel BCN juny 04, 2022 | 11:37
    Molts clients de terrasses no saben.comportar-se, a les 12 de la nit cridant i comportant-se con autèntics garrulos. Una galleda d'aigua de tant en cau i..el problema s acaba. La vida és dura...
  2. Icona del comentari de: Ricard a juny 04, 2022 | 13:10
    Ricard juny 04, 2022 | 13:10
    El gremi hauria de saber que un restaurant o un bar s'ha de clausurar si ell o els seus clients fan un soroll que altera la tranquilitat dels veïns. Exactament igual que li passa a un cotxe, una fàbrica o un autobús. El President del gremi ho entendrà si sempre que vulgui dormir, a casa seva, li muntem un concert a la porta. Que hi hagi països on a la gent no li calgui descansar perquè en hores de feina no els agrada treballar no és un excusa decent.

Nou comentari

Comparteix