Gràcia restaura el nom prefranquista del carrer del Secretari Coloma

La via recorre els barris de la Salut i Camp d'en Grassot | Una festa ciutadana precedeix el canvi formal al nomenclàtor

El carrer Secretari Coloma del districte de Gràcia canvia de nom aquest diumenge de forma simbòlica, amb un acte públic que precedeix el canvi formal al nomenclàtor de Barcelona. La via passarà a anomenar-se Pau Alsina, el nom que tenia abans de la dictadura franquista, en al·lusió al sindicalista barceloní que es va convertir en el primer diputat obrerista d’Espanya i que va ser també regidor de l’Ajuntament al segle XIX. El govern militar de Francisco Franco va fer rebatejar el carrer per homenatjar a l’aragonès Joan Coloma, secretari dels Reis Catòlics i del Tribunal del Sant Ofici de la Inquisició i signant de l’ordre d’expulsió dels jueus de la Península Ibèrica el 1492.

El carrer recorre els barris de la Salut i del Camp d’en Grassot, perquè connecta la Travessera de Gràcia amb la Travessera de Dalt. El canvi de nom va ser impulsat per la Comissió de Nomenclàtor de Gràcia i referendat amb una consulta realitzada la tardor de 2017. Hi van participar més de mil veïns i el 62,8% va votar a favor del nou nom. Posteriorment, el districte de Gràcia i la Ponència del Nomenclàtor municipal li van donar llum verda definitiva. La substitució afecta als veïns que tenen domicili en aquesta via, als que l’Ajuntament ha ofert un document acreditatiu per tramitar els canvis d’adreça necessaris.

Pau Alsina (1830-1897) era un dirigent obrer, polític republicà i teixidor de vels. Va assistir al Congrés Obrer de Barcelona de 1865 i va ser diputat al Congrés dels Diputats del 1869 al 1871 pel Partit Republicà Democràtic Federal, en les primeres eleccions amb sufragi universal masculí d’Espanya. Després d’uns mesos d’exili a França, va ser escollit senador per la circumscripció de Barcelona (1972-1974). El 1873 va ser candidat en les eleccions municipals a l’Ajuntament de Barcelona pels republicans federals. Els darrers anys de la seva vida es va interessar per les idees maçòniques i segons l’ajuntament també va treballar de conserge d’un museu barceloní.

Més informació

Nou comentari