Colau posposa la retirada del nom de Samaranch del Museu Olímpic

El tercer tinent d'alcaldia, Jaume Asens, admet a 'El Món' que existeix la voluntat, però no té prou suport perquè el PDeCAT s'hi oposa

El tercer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, ha reconegut en declaracions a ‘El Món’ que el Govern d’Ada Colau manté “sobre la taula” el propòsit de canviar el nom del Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch, tenint en compte el passat franquista de qui va ser el president del Comitè Olímpic Internacional (COI). Es tractaria d’una nova mesura del consistori per esborrar de la ciutat qualsevol element d’homenatge a persones amb vincles amb la dictadura franquista.

La mesura no passa de ser per ara una declaració d’intencions amb dificultats per avançar perquè no existeix consens entre una majoria suficient que faci possible el canvi.

No hi ha prou suport encara

Asens ha assenyalat que hi ha “una sèrie de forces” amb les quals s’ha construït “una certa complicitat” en aquesta qüestió però han trobat reticències del PDeCAT: “La lectura que fan és que l’esport s’ha de deixar de banda perquè hi ha figures com les de Samaranch que han contribuït a l’olimpisme de la ciutat i la seva figura esportiva hauria d’estar per sobre d’altres qüestions que taquen el nom del personatge”.

El tercer tinent d’alcaldia discrepa de la posició del PDeCAT perquè l’equip de Govern considera que les dues vessants estan interrelacionades: “És molt difícil diferenciar la figura política de l’esportiva, però tampoc podem fer determinats avenços si no tenim consens en el plenari”.

Una mesura que ve de lluny

El juliol de 2016 l’equip de Colau va retirar una escultura per Samaranch al consistori, de l’escultor Joan Mora. La mesura va rebre crítiques de l’oposició que en va demanar el seu retorn, aconseguint que la peça tornés a l’edifici consistorial però sens una inscripció amb el nom de Samaranch. Per Asens aquesta va ser “una petita victòria” i afegeix que “evidentment” no renuncien “a més victòries en el futur”, com seria eliminar el nom de Samaranch del Museu de l’Olimpisme.

La correlació de forces a l’ajuntament ara per ara no permet tirar endavant en aquesta guerra, on Barcelona en Comú es podria quedar en solitari amb la CUP. “No estem en condicions de guanyar, som un govern en minoria i quan volem fer determinats passos necessitem aliances àmplies”, admet Asens, apuntant que “la complicitat d’ERC” és la clau per guanyar aquesta batalla.

Més informació

Nou comentari