Una sortida de sol esborronadora. L’Observatori Fabra ha captat aquest dissabte al matí la llum subjugadora i onírica que ha cobert Barcelona a trenc d’alba. Situat al capdamunt de la capital catalana, gairebé al cim del Tibidabo, l’estació fa de lloc de guita des d’on es segueix dia a dia el temps de la ciutat i l’evolució del clima des de 1914.

Com és habitual, les fotografies que il·lustren aquest articles les ha captat Alfons Puertas, membre de la secció de meteorologia de l’Observatori Fabra. Puertas ha explicat per què Barcelona ha quedat banyada per una llum “màgica” durant un instant a trenc d’alba només arrencar aquest cap de setmana: “La breu sortida de sol d’aquest matí, deguda a l’abundant nuvolositat de tipus baix, ha anat acompanyada d’una màgica llum que fins i tot ha deixat veure un esquifit arc de Sant Martí, ja que coincideix amb alguns plugims al Sud de l’Observatori Fabra”.
L’Observatori Fabra registra la temperatura i els fenòmens meteorològics que s’esdeven a Barcelona cada dia des de fa més 108 anys. Des d’aleshores, mai no ha faltat un dia en què un membre de la secció meteorològica de la institució científica hagi pujat al Tibidabo, a 420 metres d’alçada per mirar el cel i prendre’n nota. L’Observatori Fabra custodia una de les sèries de dades meteorològiques més antigues de l’Estat espanyol, rellevant per analitzar l’evolució del clima i els possibles símptomes del canvi climàtic.

La cadena de dades de l’observatori han permès constatar que el passat gener ha sigut un dels més càlids de l’últim segle a la ciutat. Barcelona va registrar el gener passat la temperatura més alta mai documentada des de 1914 durant el primer mes de l’any a la capital. Va ocórrer l’1 de gener, quan el termòmetre va enfilar-se a 22,1 graus a les 14.40 hores. L’anormalitat no va ser un miratge d’un sol dia, atès que la mitjana mensual va fluctuar 1,4 graus per sobre de l’habitual a la ciutat al llarg de tot el gener.