La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) considera que el nombre de terrasses als espais turístics massificats és “en molts casos excessiu” i davant les previsions d’un “turisme a la baixa” apunten que “no té cap sentit ampliar els espais“, un crítica similar a la llançada per la CUP. L’entitat afirma que les circumstàncies actuals són “una oportunitat per retornar als veïns i veïnes els espais que es destinaven a rendiments particulars de forma excessiva”. Posen com exemple la Rambla, la Plaça Reial, el voltant de la Sagrada Família i els carrers Blai, Enric Granados i la Rambla del Poblenou. L’entitat considera “just” descomptar de les taxes els mesos d’inactivitat als establiments de la restauració amb terrasses tot i que critiquen que els preus són “baixos”.
A part dels espais “turistificats i massificats” que l’entitat s’oposa a ampliar, assenyala altres tipus de terrasses que consideren que s’haurien de tractar de manera diferenciada. Consideren que s’hauria de poder ampliar l’espai de les terrasses situades en espais “no turistificats però de segona i tercera línia comercial”, mantenint el número de taules. Això sempre que es pugui garantir un espai públic segur pels vianants. En cas que no hi hagi espai públic suficient per ampliar l’espai de la terrassa, quan hi ha voreres de menys de quatre metres, places petites o zones peatonalitzades, indiquen que la reducció de taules és l’única solució.
Finalment, pel que fa als espais dels barris de quarta línia comercial, que afirmen que generalment són petits negocis, demanen “una major flexibilitat” per a les terrasses, de manera que es puguin ampliar tant els espais com el nombre de taules encara que no es pugui fer al davant mateix de l’establiment.
Reclamen que “qualsevol modificació” de l’espai de les terrasses tingui un “caràcter temporal en funció de la situació sanitària”. Apunten que cal tenir en compte la qualitat acústica dels espais i el dret al descans, així com l’ús prioritari de l’espai públic guanyat al cotxe per al vianant i la bicicleta.
Apunten que també s’ha de contemplar “un retorn social dels establiments envers la ciutadania” per aquesta cessió d’espai públic que permeti, entre d’altres, “l’ús públic i gratuït dels lavabos d’aquests bars i restaurants en un moment on és bàsic el rentat de mans freqüent i continuen sent vitals aquests serveis per a persones amb determinades necessitats de salut”.
La FAVB ha fet aquesta denúncia a través d’un comunicat signat també per ECOM, Associació Catalana per la integració del cec, Catalunya Camina, Col·letiu Punt6, Asendi NB i Carrer per a tothom.