Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les terrasses dels bars podran ocupar la calçada per no haver de reduir taules
  • CA

Dues mesures d’urgència per ajudar els restauradors a sortir de la crisi del coronavirus en la qüestió tan sensible de les terrasses, que seran el lloc on serà més viable l’activitat social i econòmica en els mesos de desconfinament. El govern espanyol havia anunciat que calia una reducció del 50% de l’aforament d’aquests espais i això significava una eliminació de taules que podia fer inviables alguns negocis. Per això l’Ajuntament ha anunciat avui dues mesures d’impacte, consensuades amb els grups de l’oposició i amb el Gremi de Restauració. La primera decisió és d’àmbit estrictament econòmic: es rebaixarà la taxa de terrasses en un 75% –els restauradors només pagaran el 25%– almenys fins al 31 de desembre, moment en què la mesura es revisarà i si cal es podria prorrogar. Segons els càlculs municipals, aquesta rebaixa implicarà que l’Ajuntament deixi d’ingressar 7 milions d’euros.

L’altra decisió és ampliar l’espai destinat a les terrasses perquè la reducció d’aforament no impliqui perdre taules: s’ocuparà espai que ara és per als vehicles, per aparcar o per circular, per posar-hi terrasses i que es pugui mantenir les distàncies entre taules exigides per les autoritats sanitàries.

Ho han explicat els tinents d’alcaldia Jaume Colloboni, responsable de l’àrea econòmica del govern municipal, i Janet Sanz, responsable d’Urbanisme. Sanz ha recalcat que es tracta que fer que les terrasses guanyin espai als cotxes i no als vianants. ” Es tracta de buscarr més espai públic per a les terrasses i per potenciar l’actvitat econòmica però sense que suposi una reducció de l’espai per als vianants”, ha dit taxativament. A les zones on les terrasses estiguin en voreres i al costat hi hagi cotxes aparcats o carrils de circulació, la decisió és clara i es vol que el tràmit sigui “ràpi i senzill, similar al d’una autorització prèvia”. I en les places, rambles i altres àrees de vianants “s’haurà de mirar cas per cas” com es fa. “A vegades als laterals de les rambles hi ha un carril de circulació i es pot eliminar”, ha esmentat com a exemple.

A Barcelona hi ha 5.500 terrasses, segons les dades que ha donat Sanz. En total, un 60% dels establiment de restauració en tenen. I, d’aquests, el 70% de terrasses tenen 4 taules o menys. L’objectiu és que aquestes terrasses no perdin cap taula i que les més grans en perdin el mínim possible. I els establiments que no tenen perquè no l’han demanat, ara poden acollir-s’hi de manera extraordinària i “tenir una terrassa petita ocupant espai d’aparcament o carrils de circulació”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa