Les terrasses dels bars podran ocupar la calçada per no haver de reduir taules

La taxa que paguen els restauradors es disminuirà un 75 almenys fins al 31 de desembre

Dues mesures d’urgència per ajudar els restauradors a sortir de la crisi del coronavirus en la qüestió tan sensible de les terrasses, que seran el lloc on serà més viable l’activitat social i econòmica en els mesos de desconfinament. El govern espanyol havia anunciat que calia una reducció del 50% de l’aforament d’aquests espais i això significava una eliminació de taules que podia fer inviables alguns negocis. Per això l’Ajuntament ha anunciat avui dues mesures d’impacte, consensuades amb els grups de l’oposició i amb el Gremi de Restauració. La primera decisió és d’àmbit estrictament econòmic: es rebaixarà la taxa de terrasses en un 75% –els restauradors només pagaran el 25%– almenys fins al 31 de desembre, moment en què la mesura es revisarà i si cal es podria prorrogar. Segons els càlculs municipals, aquesta rebaixa implicarà que l’Ajuntament deixi d’ingressar 7 milions d’euros.

L’altra decisió és ampliar l’espai destinat a les terrasses perquè la reducció d’aforament no impliqui perdre taules: s’ocuparà espai que ara és per als vehicles, per aparcar o per circular, per posar-hi terrasses i que es pugui mantenir les distàncies entre taules exigides per les autoritats sanitàries.

Ho han explicat els tinents d’alcaldia Jaume Colloboni, responsable de l’àrea econòmica del govern municipal, i Janet Sanz, responsable d’Urbanisme. Sanz ha recalcat que es tracta que fer que les terrasses guanyin espai als cotxes i no als vianants. ” Es tracta de buscarr més espai públic per a les terrasses i per potenciar l’actvitat econòmica però sense que suposi una reducció de l’espai per als vianants”, ha dit taxativament. A les zones on les terrasses estiguin en voreres i al costat hi hagi cotxes aparcats o carrils de circulació, la decisió és clara i es vol que el tràmit sigui “ràpi i senzill, similar al d’una autorització prèvia”. I en les places, rambles i altres àrees de vianants “s’haurà de mirar cas per cas” com es fa. “A vegades als laterals de les rambles hi ha un carril de circulació i es pot eliminar”, ha esmentat com a exemple.

A Barcelona hi ha 5.500 terrasses, segons les dades que ha donat Sanz. En total, un 60% dels establiment de restauració en tenen. I, d’aquests, el 70% de terrasses tenen 4 taules o menys. L’objectiu és que aquestes terrasses no perdin cap taula i que les més grans en perdin el mínim possible. I els establiments que no tenen perquè no l’han demanat, ara poden acollir-s’hi de manera extraordinària i “tenir una terrassa petita ocupant espai d’aparcament o carrils de circulació”.

Nou comentari