“Estem amb l’UCI més que plena”: La tercera onada col·lapsa un cop més els hospitals

El nombre de pacients ingressats per la Covid-19 en hospitals de Barcelona s’aproxima al del pic de la segona onada. Aquest és el cas de l’Hospital del Mar, amb 85 pacients a planta i 20 a l’UCI. “Estem en situació d’obrir una quarta unitat de Covid-19 i amb l’UCI més que plena”, afirma el cap del Servei de Malalties Infeccioses del Mar, el doctor Juan Pablo Horcajada. Al Clínic hi ha uns 150 pacients ingressats per coronavirus, entre els que estan a planta i a l’UCI. És una dada similar a la dels moments més crítics de la segona onada. Els centres preveuen que els ingressos continuïn augmentant per l’efecte del Nadal i pel fred.

Els hospitals han desprogramat de forma puntual activitat, comara cirurgies, si bé intenten mantenir-ne el gruix. A l’Hospital del Mar, el nombre de pacients ingressats per coronavirus ha augmentat en els darrers dies. Ara hi ha 85 pacients ingressats a planta i 20 a l’UCI –fa una setmana, 72 a planta i 17 a l’UCI–. “El nombre de pacients amb Covid-19 s’ha duplicat en uns quinze dies i l’UCI s’ha omplert més del que li correspondria i no paren d’arribar pacients a urgències”, adverteix el cap del Servei de Malalties Infeccioses i coordinador covid-19 a l’Hospital del Mar.

En una entrevista a l’ACN, el doctor Horcajada indica que durant la segona onada van tenir fins a tres plantes obertes per atendre els pacients amb coronavirus i que, quan anaven a obrir la quarta, és quan es va aturar l’increment d’ingressos i van poder desescalar fins arribar a una planta i mitja destinada a la Covid-19. Després del pont de desembre, el nombre de pacients que han arribat a l’hospital ha anat augmentant de forma progressiva. Aquest últim cap de setmana l’hospital ha tingut més de 20 ingressos, assenyala.

“Hem notat l’efecte del desembre i de part del Nadal. Encara no hem vist el de Cap d’Any i el de Reis”, afirma el doctor Horcajada, que afegeix: “La tercera onada pot ser molt complicada. Amb el fred els contagis són més freqüents i hi ha també altres patologies. Els propers dos mesos, esperem que menys, seran molt complicats”.

A l’hospital de Sant Pau hi ha 76 pacients ingressats a planta i 26 a les UCI, unes dades que s’aproximen a les de la segona onada. “La tendència global és a augmentar, si bé és cert que l’increment encara no ha estat explosiu i és variable, fent una mica dents de serra. Hi ha dies en què hem tingut 15 ingressos en una guàrdia i en altres, 4, per exemple”, afirma el doctor Pere Domingo, coordinador Covid-19 de Sant Pau. El doctor Domingo explica que temen que la situació empitjori en els propers dies: “Amb la zona de crítics molt plena i una sala d’hospitalització també plena, això és altament preocupant”.

A l’hospital Clínic, hi ha en aquests moments uns 150 pacients ingressats per Covid-19; una xifra similar a la de mitjan novembre, quan es va arribar al pic de la segona onada, segons indiquen fonts del centre. La tendència també és creixent a l’hospital Vall d’Hebron, on hi ha 135 pacients ingressats a causa de la covid-19, 31 dels quals en estat crític.

S’ajornen algunes cirurgies no urgents

El coordinador Covid-19 del Mar explica que han hagut de reduir activitat no relacionada amb el virus: “En el moment que obrim una planta per a la Covid-19 vol dir que estem reduint activitat d’altres especialitats. El personal sanitari l’hem de treure d’algun lloc. S’estan reduint algunes activitats programades, no moltes perquè la lluita de l’hospital és mantenir l’activitat no Covid, com vam fer en la segona onada, amb un esforç brutal. Però en el moment que obrim la quarta unitat es notarà més”.

“Durant les vacances es fa menys activitat quirúrgica i, aquests dies de Nadal i en vista de l’increment d’ingressos de la setmana passada, algunes cirurgies no urgents s’han diferit”, exposa el coordinador Covid-19 de Sant Pau. Per la seva banda, l’hospital Clínic ha hagut de desprogramar de forma puntual algunes operacions, però ara com ara pot mantenir el gruix de l’activitat. Al Vall d’Hebron es manté l’activitat ara com ara.

Un perfil de pacient covid més complex

A diferència d’altres anys, els hospitals de moment no estan notant una incidència alta de la grip. Aquesta baixada es pot explicar per les mascaretes i les altres mesures de prevenció del coronavirus, tot i que s’haurà d’analitzar en les properes setmanes l’impacte de les mesures en l’evolució de les altres malalties.

Ara bé, sí que estan arribant pacients amb altres patologies lligades a l’hivern, com pneumònies (no covid-19) o insuficiències cardíaques, entre altres, explica el doctor Horcajada. A més, apunta que estan atenent un perfil de pacient amb covid-19 una mica més complex que fa unes setmanes per la descompensació de patologies de base que es descompensen a l’hivern.

Nou comentari

Més notícies
Vista aèria Vall d'Hebron / Vall d'Hebron

Els 65 anys d’història de la Vall d’Hebron a través de 10 moments clau

L’hospital barceloní s’ha convertit en una referència a nivell català i europeu
La porta d'entrada a l'Hospital Clínic / Hospital Clínic

El Clínic, segon millor hospital d’Espanya segons un índex d’excel·lència 2015-2019

La Fundació Jiménez Díaz encapçala el Top 10 elaborat per l'Institut Coordenades
La porta d'entrada a l'Hospital Clínic / Hospital Clínic

El personal del Clínic rebrà un pagament extra per l’esforç de la pandèmia

Comitè d'empresa i direcció arriben a un acord 'in extremis' que els permet seguir negociant l'any que ve
Un pacient del Clínic a la Unitat de Vigilància Intensiva Respiratòria / Franciso Àvia - Hospital Clínic

La sanitat pública torna a recórrer a la privada per evitar el col·lapse durant la segona onada

Fonts sindicals apunten al "dèficit estructural" com a origen de la necessitat de derivar pacients