Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Clínic, segon millor hospital d’Espanya segons un índex d’excel·lència 2015-2019
  • CA

La Fundació Jiménez Díaz (Madrid) encapçala la llista dels 10 millors hospitals d’Espanya i el Clínic de Barcelona ocupa la segona posició, segons recull l’Índex d’Excel·lència Hospitalària (IEH) 2015-2019, elaborat i presentat aquest dilluns per l’Institut Coordenades de Governança i Economia Aplicada. Al llarg dels últims cinc anys, l’Hospital Clínic de Barcelona i l’Hospital de la Pau (Madrid) s’han intercanviat el segon i el tercer lloc, mentre que l’Hospital Gregorio Marañón (Madrid) i l’Hospital Quirónsalud Madrid han ocupat en la majoria dels anys el centre de la taula.

En 2019, l’Hospital Vall d’Hebron (Barcelona) apareix en sisè lloc, seguit de l’Hospital Universitari Clínic San Carlos (Madrid), l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe (València), el Centre Mèdic Teknon (Barcelona), i l’Hospital Quirónsalud Barcelona. En anys anteriors, encara que no el 2019, el Verge del Rocío de Sevilla i el Ramón i Cajal també han format part del top 10.

Aquesta classificació es desprèn del llibre IEH 2015-2019. Cinc anys de sanitat a Espanya, publicat per Profit, un manual que recull els rànquings dels millors centres hospitalaris espanyols de les últimes cinc edicions, tant a nivell general, autonòmic i per especialitats. A més analitza la situació i evolució del Sistema Nacional de Salut en aquest període, caracteritzat l’últim any per la vivència de la pandèmia.

Així, la Fundació Jiménez Díaz ha estat escollida, de manera unànime en la sèrie històrica de l’Índex d’Excel·lència Hospitalària (IEH) 2015-2019 segons informa la institució, com a millor centre hospitalari d’Espanya, “afermant el reconeixement entre la mostra representativa de professionals consultats al llarg de les cinc edicions”.

El gerent de l’Hospital del grup Quirónsalud, Juan Antonio Álvaro de la Parra, sosté en una entrevista recollida en el llibre que aquest lideratge de la Fundació Jiménez Díaz ve sustentat en “l’esforç, professionalitat, i compromís” de totes les persones que formen part de la institució per avançar en una mateixa direcció i millorar cada dia. “No es tracta de treballar més, sinó de treballar millor, de forma més eficaç i eficient. En treballar en l’eficiència de forma permanent”, afirma.

D’aquesta manera, Madrid és la comunitat autònoma amb més presència d’hospitals en el top 10 de el rànquing nacional durant les 5 últimes edicions de l’IEH. “Al costat de la Fundació Jiménez Díaz destaca la presència en totes les edicions de l’Hospital Universitari La Pau, que s’ha anat alternant en les diferents edicions entre la posició segona (2018 i 2016) i tercera (2019, 2017 i 2016)”, afegeix l’Institut Coordenades.

També assenyala dins de la representació madrilenya dels millors hospitals espanyols a l’Hospital Universitari Gregorio Marañón i a l’Hospital Universitari Quirónsalud Madrid, al costat del Clínic San Carlos, aquest últim present entre els 10 millors ininterrompudament des 2016, en substitució de l’Hospital Universitari Ramón i Cajal, que va tancar el top 10 a la primera edició de 2015.

Presència catalana

“Catalunya és, al costat de Madrid, el territori amb major nombre de centres hospitalaris en el top 10 nacional dels millors hospitals d’Espanya, en comptar amb una representació de quatre hospitals, ja que al Clinic de Barcelona se li han unit durant tot el quinquenni l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Hospital Quirónsalud Barcelona ​​i el Centre Mèdic Teknon”, valora.

Al seu torn, esmenta que l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València durant la sèrie històrica ha ocupat el 2019 i 2017 les posicions vuitena i novena respectivament. L’Hospital Universitari Verge del Rocío de Sevilla ha destacat en les edicions de 2018 (novè lloc), 2016 i 2015 (setè lloc).

Seguiment plurianual

Segons ressalta l’Institut Coordenades, portar 5 anys consecutius fent un seguiment del sector de la salut a Espanya permet aproximar-se “amb rigor i objectivitat” a l’estat operatiu dels hospitals i centres assistencials. Per això, el llibre presentat analitza també la situació i evolució del Sistema Nacional de Salut en aquest període que, en opinió de Carlos Díaz Güell, director d’Anàlisi de l’Institut Coordenades i autor de la mateixa, “més enllà de l’adopció de mesures extraordinàries i de la gestió altament qualificada que qualsevol sistema de salut ha hagut d’adoptar per afrontar una crisi sanitària sense precedents com l’actual, el llibre destaca el reconeixement de el sistema sanitari espanyol, basat en un model d’èxit de col·laboració i coexistència publicoprivada, l’únic objectiu del qual és la salut dels ciutadans”.

Al seu torn, defensa que, “davant el posicionament d’un sector molt ideologitzat que nega qualsevol tipus de col·laboració entre la sanitat pública i privada que permeti assegurar els nivells de qualitat assolits per la sanitat espanyola, que no entén de la necessitat de col·laboració entre tots dos models per garantir la sostenibilitat de sistema, el llibre ve a demostrar que la coexistència i la col·laboració s’imposen”.

En aquest sentit, el vicepresident executiu de la mateixa, Jesús Sánchez Lambás, assenyala en el pròleg del llibre que la institució ha complert mitja dècada posant el focus en l’element qualitatiu, mesurant l’excel·lència hospitalària des de la convicció que competir i esforçar també milloren les coses: “L’any de la major crisi sanitària mundial de l’últim segle, des de l’Institut hem considerat la conveniència de discontinuar en aquesta edició l’IEH per reconèixer al conjunt de sistema i dels professionals de la salut que el conformen, tant en el àmbit de la sanitat pública com privada, que a més de demostrar estar al nivell més exigent han mostrat una vocació i entrega entre admirable i commovedora”.

És més, subratlla que si la pandèmia ho permet, l’any que se seguirà mesurant, calculant la massa de la Sanitat, “pesar-en les mans dels qui la fan i els qui la fan servir: “Si cinc anys enrere això ens ocupava, ara ens preocupa en gran manera, la nostra sanitat només sortirà d’Urgències i de la UVI a planta si pública i privada comparteixen l’ecosistema”.

En concret, l’Índex d’Excel·lència Hospitalària (IEH) de l’Institut Coordenades entén l’excel·lència hospitalària com la suma de qualitat assistencial, servei hospitalari, benestar i satisfacció de l’pacient, capacitat innovadora, atenció personalitzada i eficiència de recursos; apostant per la sostenibilitat d’un sistema de salut públic, gratuït i de qualitat.

S’elabora a partir d’entrevistes telefòniques a prop de 2.000 professionals de la salut seleccionats per capacitació professional i vinculació amb els centres sanitaris o el seu entorn, s’estructura al voltant de tres eixos: ‘IEH General’ -els 10 millors centres a nivell nacional- , ‘IEH autonòmic’ -els millors cinc centres de cada comunitat autònoma-, i ‘IEH per especialitats’ -els tres millors centres segons especialitat-.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa