El porta a porta d’escombraries aterra a Sant Andreu amb xips personals

El nou mètode de recollida de residus s'implanta en dues fases i afecta 28.000 veïns

El barri de Sant Andreu estrenarà el 24 de maig el sistema de recollida de residus porta a porta, ja en vigor al casc antic de Sarrià des de fa dos anys i mig. Forma part de la primera expansió d’aquesta alternativa als contenidors tradicionals, que busca incrementar les estancades xifres de reciclatge a la ciutat per complir amb els mínims que dicta la Unió Europea. El nou desplegament afectarà 28.000 veïns, el volum més gran fins ara. Els següents barris en tenir porta a porta seran Horta i Sant Antoni.

Cada llar disposarà de franc d’un lot de bosses compostables dels diferents colors, un cubell airejat per a la cuina i un altre cubell més gran i amb xip per treure l’orgànica al carrer. També hi haurà un xip a les bosses grogues per als compostables i les grises per al rebuig, ambdues semitransparents i proporcionades pel consistori. El cartró només caldrà deixar-lo plegat a la vorera.

Per facilitar la transició, s’implantarà en dues fases: quasi 6.000 habitatges aquesta primavera i uns 6.000 més a l’octubre. El porta a porta s’ha demostrat eficaç per apujar les ràtios de reciclatge, però alhora genera malestar entre la ciutadania perquè és un sistema de recollida molt més exigent i menys còmode. A Sarrià l’índex de recollida de selectiva ha pujat del 19% al 55,2%. Al conjunt de Barcelona cada veí genera de mitjana 500 quilos de residus anuals i només en recicla el 38%. La fracció rebuig –el contenidor gris genèric– és la més cara de processar i la més contaminant, pel que les administracions busquen mètodes per reduir-la al mínim.

Recollida diària de residus a Sant Andreu en el nou porta a porta / Ajuntament de Barcelona

Es recolliran totes les fraccions de residus, orgànica, reciclables, paper i cartró i rebuig, mentre que el vidre es mantindrà en contenidor de carrer. Un cop implementada la segona fase, s’hauran retirat dels carrers de Sant Andreu 283 contenidors. Els 150 m2 de vorera que es guanyin es destinaran a crear aparcaments per a bicicletes i motos i zones de càrrega i descàrrega.

L’orgànica és la que es recollirà més sovint –tres cops per setmana–, mentre que els reciclables tindran dos dies assignats i el paper i cartró i el rebuig una sola nit a la setmana. També es mantindran en funcionament els punts verds i els ‘dies dels trastos’ per desfer-se de mobles i elements de grans dimensions.

Bústies amb clau personal

No tothom haurà de deixar les bosses i cubells a la vorera. Les finques de més de 44 habitatges tindran unes bústies comunitàries d’ús propi on deixar-hi l’orgànica. Els usuaris les podran desbloquejar amb un clauer que identificarà el pis.

Les botigues que generin residus similars als d’una llar podran seguir el mateix calendari que les famílies. Els comerços amb necessitats específiques –per exemple els que generin molt cartró, comptaran amb dies extra de recollida per aquella fracció de residus concreta. I si són grans generadors de residus de totes les varietats, podran optar a recollides addicionals de totes les fraccions.

Bona predisposició inicial

L’Ajuntament de Barcelona ja ha fet presentacions a més del 80% de les comunitats de veïns i botigues de la zona, per explicar-los en petit comitè com funcionarà i resoldre dubtes. Del 3 al 22 de maig estan previstes reunions telemàtiques amb els veïns, visites als comerços i l’entrega de materials. Segons el consistori, el nou model té un 7,5 sobre 10 d’acceptació i un 8 sobre 10 de predisposició i implicació dels veïns afectats.

No obstant, una oficina fixa a l’espai Josep Bota de la Fabra i Coats atén de dilluns a dissabte de 9h a 21h als veïns que no hagin pogut assistir a les presentacions o tinguin més dubtes. També hi haurà un punt informatiu a la plaça de les Palmeres.

Més informació

Nou comentari