Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El porta a porta d’escombraries aterra a Sant Andreu amb xips personals

graph –>

El barri de Sant Andreu estrenarà el 24 de maig el sistema de recollida de residus porta a porta, ja en vigor al casc antic de Sarrià des de fa dos anys i mig. Forma part de la primera expansió d’aquesta alternativa als contenidors tradicionals, que busca incrementar les estancades xifres de reciclatge a la ciutat per complir amb els mínims que dicta la Unió Europea. El nou desplegament afectarà 28.000 veïns, el volum més gran fins ara. Els següents barris en tenir porta a porta seran Horta i Sant Antoni.

Cada llar disposarà de franc d’un lot de bosses compostables dels diferents colors, un cubell airejat per a la cuina i un altre cubell més gran i amb xip per treure l’orgànica al carrer. També hi haurà un xip a les bosses grogues per als compostables i les grises per al rebuig, ambdues semitransparents i proporcionades pel consistori. El cartró només caldrà deixar-lo plegat a la vorera.

Per facilitar la transició, s’implantarà en dues fases: quasi 6.000 habitatges aquesta primavera i uns 6.000 més a l’octubre. El porta a porta s’ha demostrat eficaç per apujar les ràtios de reciclatge, però alhora genera malestar entre la ciutadania perquè és un sistema de recollida molt més exigent i menys còmode. A Sarrià l’índex de recollida de selectiva ha pujat del 19% al 55,2%. Al conjunt de Barcelona cada veí genera de mitjana 500 quilos de residus anuals i només en recicla el 38%. La fracció rebuig –el contenidor gris genèric– és la més cara de processar i la més contaminant, pel que les administracions busquen mètodes per reduir-la al mínim.

Recollida diària de residus a Sant Andreu en el nou porta a porta / Ajuntament de Barcelona

Es recolliran totes les fraccions de residus, orgànica, reciclables, paper i cartró i rebuig, mentre que el vidre es mantindrà en contenidor de carrer. Un cop implementada la segona fase, s’hauran retirat dels carrers de Sant Andreu 283 contenidors. Els 150 m2 de vorera que es guanyin es destinaran a crear aparcaments per a bicicletes i motos i zones de càrrega i descàrrega.

L’orgànica és la que es recollirà més sovint –tres cops per setmana–, mentre que els reciclables tindran dos dies assignats i el paper i cartró i el rebuig una sola nit a la setmana. També es mantindran en funcionament els punts verds i els ‘dies dels trastos’ per desfer-se de mobles i elements de grans dimensions.

Bústies amb clau personal

No tothom haurà de deixar les bosses i cubells a la vorera. Les finques de més de 44 habitatges tindran unes bústies comunitàries d’ús propi on deixar-hi l’orgànica. Els usuaris les podran desbloquejar amb un clauer que identificarà el pis.

Les botigues que generin residus similars als d’una llar podran seguir el mateix calendari que les famílies. Els comerços amb necessitats específiques –per exemple els que generin molt cartró, comptaran amb dies extra de recollida per aquella fracció de residus concreta. I si són grans generadors de residus de totes les varietats, podran optar a recollides addicionals de totes les fraccions.

Bona predisposició inicial

L’Ajuntament de Barcelona ja ha fet presentacions a més del 80% de les comunitats de veïns i botigues de la zona, per explicar-los en petit comitè com funcionarà i resoldre dubtes. Del 3 al 22 de maig estan previstes reunions telemàtiques amb els veïns, visites als comerços i l’entrega de materials. Segons el consistori, el nou model té un 7,5 sobre 10 d’acceptació i un 8 sobre 10 de predisposició i implicació dels veïns afectats.

No obstant, una oficina fixa a l’espai Josep Bota de la Fabra i Coats atén de dilluns a dissabte de 9h a 21h als veïns que no hagin pogut assistir a les presentacions o tinguin més dubtes. També hi haurà un punt informatiu a la plaça de les Palmeres.

Més notícies
Dues operàries del serveis de neteja treballant als Jardins de Montserrat de Barcelona el dia que augmenta el nombre d'efectius del servei, reduït durant l'estat d’alarma / ACN

Barcelona desplegarà els primers contenidors ‘intel·ligents’ a Sant Antoni

Notícia: Barcelona desplegarà els primers contenidors ‘intel·ligents’ a Sant Antoni
Comparteix
El nou servei de neteja tindrà un 66% de vehicles elèctrics
Notícia: Barcelona desplegarà els primers contenidors ‘intel·ligents’ a Sant Antoni - Mobile
Barcelona reforça el servei de neteja per adaptar-se als nous usos de l'espai públic / Ajuntament de Barcelona

FCC, entre els adjudicataris del contracte milionari de neteja de Barcelona

Notícia: FCC, entre els adjudicataris del contracte milionari de neteja de Barcelona
Comparteix
La companyia va ser multada el 2017, però l'Ajuntament considera que "ja va rebre el càstig" i té dret a presentar-se
Notícia: FCC, entre els adjudicataris del contracte milionari de neteja de Barcelona - Mobile
Imatge d'arxiu d'un treballador de la neteja de l'Ajuntament / Ajuntament

Un nou càlcul modificarà la taxa metropolitana de residus d’aquí un any

Notícia: Un nou càlcul modificarà la taxa metropolitana de residus d’aquí un any
Comparteix
El 40% de petits negocis pagarà menys però pujarà per a les grans naus | La tarifa de l'aigua, congelada
Notícia: Un nou càlcul modificarà la taxa metropolitana de residus d’aquí un any - Mobile
Una dona llençant una ampolla de plàstic a una plataforma de recollida selectiva mòbil al barri de Bon Pastor / ACN

La recollida d’escombraries porta a porta arriba a tres nous barris

Notícia: La recollida d’escombraries porta a porta arriba a tres nous barris
Comparteix
A Sarrià, on el sistema funciona des de fa 3 anys, s'ha passat d'un índex de recollida selectiva del 37,7% fins al 60%
Notícia: La recollida d’escombraries porta a porta arriba a tres nous barris - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa