Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un nou càlcul modificarà la taxa metropolitana de residus d’aquí un any
  • CA

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) aprova aquest dimarts congelar la tarifa de l’aigua i abaratir la taxa de residus al 40% dels petits negocis pel “context de crisi generalitzada”. El canvi fiscal, però, no entraria en vigor fins l’1 d’octubre del 2021 perquè requereix un nou sistema de càlcul i s’ha de fer un “treball tècnic i jurídic” previ segons l’AMB.

El govern de l’AMB porta a aprovació al Consell Metropolità aquest dimarts al migdia la proposta de nous tributs per a ciutadania i empreses. “La nova fórmula té en compte la superfície que ocupa cada establiment, de manera que la taxa sigui més ajustada a la realitat de cada un i a la seva capacitat de producció de residus”, detalla l’AMB en un comunicat. Actualment la taxa metropolitana de tractament de residus (TMTR) es calcula segons una classificació d’activitats econòmics i els consums d’aigua que se li atribueixen, així com els coeficients de recollida selectiva al municipi del contribuent.

Ara s’hi introduirà una escala segons superfície, perquè els negocis petits solen generar molta menys brossa que les grans naus. De fet el 70% dels establiments comercials del territori metropolità ocupen menys de 100 m2, reconeix l’AMB, que preveu que bars i restaurants siguin dels més beneficiats. Per contra, un sistema de topalls màxims farà que la taxa no es dispari de cop a les empreses que sí que ocupen grans superfícies. Se’ls encarirà aquest impost progressivament els propers anys.

El regidor de Transició Energètica a Barcelona, Eloi Badia (BComú), va avançar en una roda de premsa aquest dilluns la congelació de la taxa de l’aigua, després de la polèmica d’aquest estiu per l’encariment de les factures domèstiques per problemes de càlcul i sobretot l’entrada en vigor d’una nova taxa municipal de residus. “És una bona notícia per a un 2021 que serà un any complicat”, va dir Badia, que també va assegurar que els endarreriments i sobrecostos en alguns rebuts de l’aigua ja s’han regularitzat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa