Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El físic Àlex Arenas vaticina “confinaments domiciliaris selectius” a Barcelona
  • CA

És “tard” per fer un tancament perimetral a l’àrea de Barcelona i pot passar que calguin “confinaments selectius” si en deu dies no s’ha revertit la tendència dels contagis de Covid-19. És el vaticini del físic de la Universitat Rovira i Virgili Àlex Arenas, que s’ha fet popular des que va començar la pandèmia perquè les seves prediccions fetes amb mètodes matemàtics s’han anat complint fil per randa. En una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio aquest dimarts, Arenas ha assegurat que el tancament perimetral “s’havia d’haver fet a l’Hospitalet quan es van detectar els primers brots“, paral·lelament al muntatge d'”una carpa o unitats mòbils per fer proves PCR massives als barris on hi havia més incidència, perquè la gent infectada fes una quarantena per no estendre més el virus”.

“Limitar la mobilitat estival seria un recurs anterior al confinament domiciliari, que és l’última cosa que es podria fer i que és la més dràstica. Però el confinament perimetral, que va funcionar prou bé al Segrià, hauria estat necessari en l’inici del rebrot a totes aquestes poblacions. No s’ha fet i ara és molt complicat, perquè ara s’hauria de fer en moltes àrees metropolitanes. Cada vegada es complica més, cada vegada és més difícil contenir amb un tallafocs tots aquests brots“, ha argumentat l’expert, que havia defensat aquesta opció quan s’hi era a temps.

Ara mateix, “si la situació no canvia aquesta pròxima setmana, aquests deu dies dels quals va parlar ahir el president Torra, serà absolutament necessari fer alguns confinaments domiciliaris selectius, intentant contenir aquelles zones on la taxa d’infecció és més elevada”, ha advertit avui.

Cada contagiat en genera dos més

El físic ha recordat que “el número de reproducció bàsic, el famós R, que s’ha estabilitzat a Barcelona en un valor de 2. Cada infectat en produeix dos més”. “Això estès a tot el territori seria catastròfic. I Barcelona és la regió més poblada i amb més mobilitat de Catalunya, per tant ara mateix és molt complicat fer el perimetratge i el confinament domiciliari selectiu seria el que caldria en aquells barris i poblacions on hi ha més afectació, perquè si no el que fa aquest valor de propagació R=2 és anar-se uniformitzant per tot Catalunya, anar apujant el R”, ha insistit. Segons ell, si aquest ritme de propagació arribés a tot Catalunya “seria un desastre total, perquè estaríem en una situació molt similar a la que no vam poder controlar al març”.

Per evitar arribar a aquest punt, Arenas troba que “apel·lar a la responsabilitat dels ciutadans”, com va fer ahir el president de la Generalitat, Quim Torra, “és un primer pas”. També considera “un primer pas” passar de 40.000 a 60.000 proves PCR a la setmana i que comencin a treballar 500 rastrejadors més, però “no és suficient tal com tenim el rebrot”.

Els barcelonins de vacances, un perill

“Fa setmanes que era necessari prendre aquestes mesures, arribem una mica tard. Encara ho podem salvar si els ciutadans són responsables i si l’administració posa tots els recursos possibles, perquè si no la catàstrofe serà molt superior al cost que tindrien totes aquestes mesures ara mateix”, ha afegit. Per a Arenas, 500 rastrejadors “són el que es necessita només per al brot de Barcelona, o sigui que en necessitem més per cobrir la resta del territori”.

“Tenim la mobilitat oberta i és estiu, per tant les persones de Barcelona es mouran a qualsevol altra regió. Això és molt complex de controlar, perquè la mobilitat d’estiu és molt diferent de la mobilitat laboral de la resta de l’any. No sabem on hi haurà un nou rebrot a partir de l’èxode que està havent-hi de barcelonins d’acord amb el període vacacional“, ha alertat.

Més notícies
El nombre de casos positius es dispara a la zona nord de Barcelona / Joan GGK
Alerta per l’augment de positius a quatre districtes de Barcelona
Notícia: Alerta per l’augment de positius a quatre districtes de Barcelona
Comparteix
Nou Barris i Sant Martí pràcticament han doblat el nombre casos en una setmana
L'hotel Catalonia de la plaça Espanya es va medicalitzar durant el confinament / Hospital Clínic - Francisco Avia
El rebrot a Barcelona obliga a obrir 3 nous Hotels Salut
Notícia: El rebrot a Barcelona obliga a obrir 3 nous Hotels Salut
Comparteix
L'hotel Melià que ara acull pacients lleus a la capital s'omplirà en pocs dies | Un Catalonia i un SB, properes incorporacions
El mapa del coronavirus del ministeri holandès d'Afers Exteriors, amb Barcelona de color taronja
Els Països Baixos recomanen no fer turisme a Barcelona
Notícia: Els Països Baixos recomanen no fer turisme a Barcelona
Comparteix
El ministeri holandès d'Afers Exteriors demana als seus ciutadans que són a l'àrea metropolitana que tornin de seguida i es posin en quarantena
El professor i doctor en física Alex Arenas / Youtube
El matemàtic que ‘prediu’ la Covid-19 demana confinar Barcelona com a “tallafocs”
Notícia: El matemàtic que ‘prediu’ la Covid-19 demana confinar Barcelona com a “tallafocs”
Comparteix
És poc optimista sobre el fre de l'activitat social amb les noves mesures

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Artur a juliol 28, 2020 | 17:16
    Artur juliol 28, 2020 | 17:16
    Amb tots els meus respectes, però aquest paio no diu que és físic? Què collons sap el gat de fer culleres? Necessita el seu minut de glòria?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa