La Fiscalia sol·licita quatre anys de presó contra un home acusat d’un delicte de desordres públics i un altre de danys pels actes vandàlics que li atribueix durant una protesta negacionista de la Covid a Barcelona, l’octubre de 2020. A més, el fiscal demana que se’l castigui amb una multa de 15 euros diraris durant 24 mesos seguits -suma un import total d’uns 10.950 euros- i el pagament de 2.504,08 euros pels desperfectes causats a un vehicle durant els aldarulls després de la convocatòria en què es van qüestionar les restriccions sanitàries imposades per evitar la propagació de la pandèmia.
Aquest dimarts es jutja al sospitós, processat per uns fets ocorreguts la tarda del 30 d’octubre de 2020. Las jornada va acabar amb greus incidents al centre de Barcelona. Aquell dia, va entrar en vigor el tancament perimetral amb què la Generalitat restringia la circulació dels ciutadans fora de les poblacions de residència. A més, va acordar mantenir el tancament de l’hosteleria i va ampliar-ho a altres negocis i activitats esportives, culturals i socials, tot per intentar frenar l’expansió incontrolada de la Covid en aquell moment, quan encara no s’havia iniciat la campanya de vacunació contra la malaltia.
Segons l’escrit d’acusació del Ministeri Públic, l’acusat va participar en els tumults que es van desencadenar després que uns 700 persones es concentressin a la plaça de Sant Jaume, amb lemes que negaven l’existència de la pandèmia i contraris a les mesures per contenir els contagis de la Covid. El fiscal precisa que, durant la concentració, “es van realitzar llançaments indiscriminats de pedres i bengales a la línia policial”. A més, recorda que “part dels manifestants van construir barricades amb mobiliari urbà a la zona de la Catedral, Santa Caterina, Via Laietana i carrers pròxims”. Els altercats es van saldar amb 12 detinguts i 24 ferits, inclosos 17 mossos d’esquadra.
Atac a un cotxe oficial
La Fiscalia sosté que l’encausat va aprofitar-se del desgavell que va apoderar-se de l’entorn del casc antic de Barcelona per intentar cometre suposats danys amb altres individus. El relat del fiscal explica que l’acusat va dirigir-se amb altres cinc persones cap a un vehicle aparcat al carrer Amadeu Vives que estava rotulat amb un cartell que l’identificava com un vehicle oficial del Departament d’Interior. El Ministeri Públic afirma que els grup va “colpejar reiteradament” l’automòbil, amb la pretensió d'”alterar la pau pública i menystenir la propietat aliena”.
El fiscal afegeix que els manifestants també van fer ús d’un esprai per pintar al cantó posterior esquerra del vehicle les sigles ACAB, un insult en anglès als agents de policia. A més, l’escrit acusatori assenyala que el processat va voler a continuació incendiar el cotxe. Afirma que va agafar un paper per encendre’l amb un encenedor que duia, però suposadament va desistir i va acabar fugint “a l’escoltar les senyals acústiques i lumíniques d’un altre vehicle policial”, narra la Fiscalia.
Barricada davant dels antiavalots
El Ministeri Públic afirma que el mateix incriminat i els altres cinc implicats no identificats van seguir després assetjant la policia, aquest cop llançant pedres contra les furgonetes dels antiavalots de la Brimo. “Va col·locar tanques metàl·liques enmig de la via per impedir el pas dels vehicles policials i van cremar caixes de cartró”, precisa la Fiscalia.
El fiscal indica que un vehicle va quedar malmès a causa de la barricada en què els manifestants van atrinxerar-se. Detalla que es va trencar el vidre de la porta esquerra del darrere, el vidre posterior del vehicle, el retrovisor esquerre i el vidre dels llums de la part posterior esquerra. Tot plegat es va evaluar en un cost de reparació d’uns 2.504,08 euros. Setmanes enrere, quatre acusats que també van ser identificats en els aldarulls de la protesta negacionista del 30 d’octubre de 2020 van reconèixer els fets i van acceptar a canvi una condemna de dos anys i mig de presó per causar desordres públics i atemptat a l’autoritat.