Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Mobilització contra la petició de vuit anys de presó a un independentista
  • CA

El jove independentista Adrià Catasús s’enfronta aquesta setmana a una petició de vuit anys de presó que la Fiscalia sol·licita que se li imposi pels aldarulls durant la manifestació del sindicat policial Jusapol va convocar a Barcelona el 2018, en defensa de l’actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil contra l’1-O i les mobilitzacions contra la judicialització del Procés sobiranista. El Ministeri Fiscal demana que compleixi quatre anys de reclusió per un delicte de desordres públics i quatre anys més per un delicte d’atemptat per haver etzibat un cop a l’espatlla d’un mosso d’esquadra amb l’asta d’una bandera. L’escrit d’acusació admet que l’agent no va patir cap lesió.

El judici contra Catasús està previst per aquest dimarts a l’Audiència de Barcelona a partir de les 10.00 hores. El grup de suport Adrià Absolució i la plataforma antirepressiva Alerta Solidària han convocat una concentració de suport a l’encausat a partir de les 9.30 hores, al passeig Lluís Companys, davant de la seu judicial. Els fets pels quals Catasús serà jutjat són els mateixos pels quals l’activista Marcel Vivet va ser condemnat a cinc anys. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha rebaixat la pena a Vibet a any i mig aquest mes de maig, de manera que és previsible que el manifestant no hagi d’ingressar a presó.

La Fiscalia relata en el seu escrit acusatori que Catasús va sumar-se a la contramanifestació amb què es va respondre a la concentració de Jusapol a favor de l’actuació de les policies espanyoles en el període àlgid del Procés. Els independentistes van aplegar-se a la plaça de Sant Jaume, mentre que els membres del sindicat i qui els donaven suport es van citar a la Via Laietana, on es troba la prefectura de la Policia Nacional. La fiscal recorda que els Mossos d’Esquadra van muntar un dispositiu de seguretat i van tallar l’accés a la Via Laietana a l’alçada del carrer Jaume I per evitar que les persones que van ajuntar-se a Sant Jaume “puguessin tenir contacte amb la manifestació convocada per l’associació Jusapol”.

Blindatge per evitar incidents

L’escrit de qualificació de la Fiscalia continua relatant que els agents dels Mossos d’Esquadra van ocupar “tota l’amplada dels carrils de circulació i les voreres”, formant una línia policial reforçada amb furgons, estacionats just al darrere dels policies. En aquest escenari de blindatge per evitar que les manifestacions de signe contrari confluïssin és on la fiscal sosté que l’acusat va cometre els presumptes delictes.

El Ministeri Públic exposa al tribunal que Catasús “es trobava a la confluència de la Via Laietana amb el carrer Jaume I de Barcelona, juntament amb un gran nombre de persones que no van ser identificades” i situades “davant de la línia policial”. La Fiscalia els assenyala per aglomerar-se amb la suposada “intenció d’alterar d’alterar la pau pública”. En aquest sentit, afegeix que “van començar a tenir una actitud agressiva, recriminant l’actitud dels agents que allà es trobaven”. L’escrit d’acusació diu que, a continuació, la van emprendre contra el cordó dels Mossos, llançant “petards, ous, globus i bosses que contenien pols de colors”. Tant agents com concentrats van quedar impregnats com si es tractés d’una festa Holi.

La fiscal agrega que, “en un moment de confusió” pels llançament de pintura, els independentistes “van trencar la línia de seguretat” formada pels Mossos d’Esquadra. Enmig d’aquesta escena és on el Ministeri Públic sosté que el processat va procedir “amb un clar menyspreu cap al principi d’autoritat” i assegura que “va colpejar amb un pal de fusta d’una bandera a l’espatlla” d’un agent dels Mossos, “no produint-li cap lesió”, matisa l’escrit acusatori.

L’encausat parla de “muntatge policial”

Per la seva banda, Catasús responsabilitza el Departament d’Interior i els Mossos d’Esquadra d’haver ordit un “muntatge policial” i haver iniciat una “persecució política” després de la protesta contra la marxa de Jusapol a Barcelona. L’encausat recalca que els informes policials van apuntar Vibet i ell per la mateixa suposada agressió. “Al Marcel i a mi ens acusen del mateix, el matei cop en el matiex moment mateix lloc i mateix agent, però en procedimetns separats”, explica Catasús en un vídeo difós a les xarxes socials.

El jove contraposa que, durant la protesta contra Jusapol, “els mossos van dur a terme moltes càrregues”. Catasús recrimina que la Generalitat iniciés accions contra Vibet i ell després que els manifestants fossin “colpejats pels Mossos” i es veiés “el feixisme acampant pels carrers”, diu. Afirma que els informes d’Interior i els Mossos han donat peu a la Fiscalia a proposar que se’l castigui amb vuit anys de reclusió. “Demanen quatre de presó per desordres públics pel simple fet d’haver-me manifestat”, retreu.

Després d’haver mantingut l’acusació contra Vibet, la Generalitat va apel·lar contra la condemna de cinc anys a l’activista, empesa per les queixes de la CUP per les acusacions del Govern català per desordres contra manifestants. El TSJC va acabar acceptant el recurs de l’acusat i va determinar que la sentència no era proporcional a uns fets que va catalogar com un delicte lleu de lesions. En aquest sentit, la resolució que esmenava el pronunciament de l’Audiència va ressaltar que el pal amb què suposadament Vibet va carregar contra un mosso era un objecte fràgil -els informes diuen que es va trencar en el cop-, que l’agressió va ser en un òrgan no vital i que el policia només va requerir una mínima assistència mèdica.

Més notícies
El líder d'ERC a l'Ajuntament i alcaldable republicà, Ernest Maragall / Jordi Borràs
Maragall pensa que l’arxivament de la querella de Pegasus és només temporal
Notícia: Maragall pensa que l’arxivament de la querella de Pegasus és només temporal
Comparteix
El republicà defensa que és una mesura per evitar que la instrucció caduqui, però apressa el jutge a ampliar la investigació
Una terrassa a Barcelona en una imatge d'arxiu / Jordi Play
Barcelona aprova instal·lar sonòmetres a 11 zones on abunda l’oci nocturn
Notícia: Barcelona aprova instal·lar sonòmetres a 11 zones on abunda l’oci nocturn
Comparteix
Els comuns i ERC apel·len els locals a responsabilitzar-s'hi, mentre Cs els acusa de criminalitzar els negocis
Ada Colau / ACN
Colau reclama que la independència desaparegui del combat electoral del 2023
Notícia: Colau reclama que la independència desaparegui del combat electoral del 2023
Comparteix
Considera que el marc polític és estable i no hi ha conflicte en aquest sentit, de manera que reclama centrar el discurs en la ciutat
El Carles, el veí de Sants empresonat, rebent l'escalf veïnal a la porta de la taverna on treballa / Miquel Codolar (ACN)
Fiscalia demana 3 anys i mig de presó per a un activista pro-Hasél
Notícia: Fiscalia demana 3 anys i mig de presó per a un activista pro-Hasél
Comparteix
Va ser dentingut en una protesta. L'Ajuntament presentarà un recurs d'apel·lació

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa