Les crosses, passa-les: 10 anys del banc solidari d’ortopèdia nascut en un pis de Nou Barris

La iniciativa creada per unes veïnes del barri de Porta s'ha professionalitzat i ara cedeix més de 600 articles l'any

On van a parar les crosses quan el propietari deixa de necessitar-les? Probablament, van a acumular pols en altells, trasters i golfes. I el mateix pot passar amb una cadira de rodes i altres estris de l’ampli ventall del que es coneix com a ortopèdia, alguns dels quals poden ser d’un preu elevat. Per això, fa deu anys unes veïnes del barri de Porta, al districte de Nou Barris, van arribar a la conclusió que aquests articles s’havien de reutilitzar i que s’havia de fer de manera solidària. Així va ser com va nèixer en una habitació d’un domicili particular el Banc Solidari de Material Ortopèdic (BSMO), que ara celebra el desè aniversari.

Les xifres de l’entitat, que amb els anys ha professionalitzat i ara dona servei a tota la ciutat, deixen molt clar que el servei era necessari: de la dotzena de préstecs que es van poder fer el 2009, s’ha passat als més de 600 cessions i més de 140 donacions que s’han fet aquest 2019. El creixement ha sigut sostingut. De fet, des del 2014, quan el BSMO ja estava força consolidat, fins al 2019, els préstecs s’han multiplicat per 9.

El 2014 va ser l’any en què es va professionalitzar el servei, que fins aleshores havia funcionat amb voluntaris. La professionalització s’ha fet amb suport de l’Ajuntament de Barcelona, de manera que el BSMO es va convertir el 2017 en una entitat gestora/col·laboradora del servei municipal del Banc del Moviment, del qual gestiona dos punts d’atenció. L’evolució també els ha permès diversificar el ventall d’articles disponibles, i ara tenen crosses, caminadors, cadires de rodes, cadires elèctriques, llits articulats, grues i cadires de bany, entre d’altres productes.

Més informació

Nou comentari