Entitats socials han exigit aquest dimecres al Govern una “intervenció immediata” per acabar amb els talls de llum arreu del territori. Creuen que la posada en marxa del nou Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural pot ser una “oportunitat” per fer les coses d’una forma diferent, ja que fins ara “s’ha donat l’esquena” als barris afectats. En aquest sentit, reclamen la creació d’una taula de treball amb tots els actors afectats i articular accions per millorar la xarxa de distribució.

Així mateix, els barris afectats -com el de Torre Baró, que va patir interrupcions de subministrament el passat hivern– volen que s’actuï amb “prevenció” perquè no es repeteixin els problemes amb l’abastiment elèctric. Aquest matí han realitzat una acció conjunta per denunciar la seva situació i exigir solucions, no només a Catalunya sinó també en altres ciutats de l’estat espanyol com Almeria o Granada. En el cas de Barcelona, han fet arribar una carta formal a la consellera Teresa Jordà, on li demanen que constitueixi un grup de treball on puguin participar les mateixes persones afectades per solucionar la problemàtica.

Angoixa que arribi la tardor

El portaveu de l’Associació de veïns i veïnes de Torre Baró, José Martínez, ha afirmat que els “angoixa que arribi la tardor” i no estigui tot arreglat. “Al nostre barri la xarxa és precària, fan el mínim i no acaben de solucionar la problemàtica”, ha afegit.

La portaveu de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, Maria Campuzano, ha insistit que s’ha d’abordar el tema amb “valentia” i que no s’ajorni per més endavant. De fet, ha recordat que malgrat la primavera i l’estiu són dues èpoques on baixen els problemes de subministrament, cal estar preparats per l’hivern, ja que els veïns continuen patint “molta angoixa”.

S’han de prendre accions estructurals per millorar la xarxa de distribució”, ha dit, afegint que pròximament enviaran un seguit de reclamacions al Síndic de Greuges perquè investigui els talls massius. Campuzano també ha carregat contra Endesa, exigint que “compleixi les seves obligacions”.

Plans d’inversió i sancions

En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat la portaveu de la Xarxa per la Sobirania Energètica, Mònica Guiteras, que ha apuntat que és possible recuperar les xarxes de distribució i que cal combatre “la opacitat” a Catalunya i a l’estat espanyol. De fet, ha lamentat que la ciutadania parteix d’una manca d’informació pel que fa al funcionament de la distribució i que ha de ser la Generalitat, l’òrgan que supervisi les xarxes, modifiqui els plans d’inversió i, si cal, sancioni.

Guiteras ha lamentat que els barris més “vulnerabilitzats” són els que més pateixen i que les “desigualtats” no es denoten igual per tothom. “Endesa diu que soluciona la situació, però en realitat aplica accions puntuals i reactives”, ha subratllat.

Més notícies
Un membre de Càritas, en un magatzem de l'entitat durant la pandèmia de Covid-19 / Cedida

La Covid empeny el doble de persones a Càritas per menjar i poder pagar la llar

Notícia: La Covid empeny el doble de persones a Càritas per menjar i poder pagar la llar
Comparteix
Gairebé la meitat de les famílies ateses no havien demanat ajuda abans de 2020
Notícia: La Covid empeny el doble de persones a Càritas per menjar i poder pagar la llar - Mobile
Activistes i veïns s'han concentrat davant de l'edifici per evitar el desnonament / D.C.

La mobilització veïnal atura un macrodesnonament de la Sareb amb famílies vulnerables

Notícia: La mobilització veïnal atura un macrodesnonament de la Sareb amb famílies vulnerables
Comparteix
Activistes i veïns s’han concentrat davant una finca per impedir l'expulsió d'unes 20 persones, cinc d’elles menors
Notícia: La mobilització veïnal atura un macrodesnonament de la Sareb amb famílies vulnerables - Mobile

Nou comentari

Comparteix