La Síndica adverteix d’actuacions policials pel confinament que estan “lluny” d’estar justificades

Maria Assumpció Vilà alerta que s'està donant "una segona vida" a la llei mordassa que té "un futur incert" quan les sancions arribin als jutjats

Algunes actuacions policials en relació al compliment (o l’incompliment) del confinament pel coronavirus estan “lluny de seguir criteris motivats”. Ho adverteix l’oficina de la Síndica de Greuges de Barcelona en un comunicat emès aquest dimecres al matí, en el qual subratlla que es tracta de “casos aïllats”. “La tònica general de les actuacions policials a la nostra ciutat està sent justificada i proporcional. Tot i això, la Sindicatura de Greuges de Barcelona ha rebut queixes de la ciutadania que mostren aïllades actuacions policials que estan lluny de seguir criteris motivats”, especifiquen.

Per això, la síndica, Maria Assumpció Vilà, ha volgut advertir que “la funció policial durant aquest període hauria de tenir un caràcter d’advertència i pedagògic, i sobretot entendre bé les situacions personals dels veïns i veïnes, que poden veure’s obligats a desplaçar-se per motius justificats”.

Segons el comunicayt, la majoria de queixes rebudes en referència a “un tracte no acurat” es referien a la Guàrdia Urbana, tot i que n’hi ha algunes sobre la Guàrdia Civil que s’han traslladat al Defensor del Poble estatal.

A banda de cridar l’atenció respecte d’una casuística reduïda però que no es pot menystenir, la sindicatura barcelonina també alerta sobre els dubtes jurídics que hi ha sobre la utilització de la llei de seguretat ciutadana 4/2015, coneguda popularment com llei mordassa, per sancionar els suposats trencaments del confinament. “L’estat d’alarma ha concedit una segona vida a la polèmica llei”, adverteix. I recorda que el ministeri de l’Interior va ser el que va enviar indicacions per fer servir per controlar el confinament l’article 36.6 de la llei mordassa, pensat per sancionar administrativament la desobediència als agents de l’autoritat que no arriba a resistència o atemptat, que és una categoria penal. Per a l’equip de Vilà, aquesta utilització de la 4/2015 té un “futur incert” quan comencin a arribar recursos contra les sancions als jutjats. “Els criteris de sanció han d’estar recollits en la llei prèviament a l’execució dels fets, i no poden regular-se mitjançant unes orientacions del ministeri”, apunta.

La sindicatura assegura que “és conscient de la complexitat de la tasca de control i compliment del confinament per part dels cossos de seguretat, però aquest fet no eximeix als agents d’actuar amb equilibri i proporcionalitat per tal de no incórrer en actuacions que es considerin abusives”. També matisa que de moment no han rebut queixes sobre possibles usos excessius de la força, però sí per “denúncies quan, presumptament, el ciutadà havia demostrat que es desplaçava per motius de salut i/o laborals”.

Més informació

Nou comentari