Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una denúncia de la Síndica de Barcelona permet una investigació contra les ‘fake news’

Un jutjat de Sant Feliu de Llobregat investiga una veïna de Sant Joan Despí per difondre a Twitter una fake news, un vídeo que mostra uns joves violents i assegura que són mena en un centre educatiu espanyol, quan en realitat està gravat al Brasil. La fiscalia es va querellar contra la dona per un delicte d’odi i discriminació amb l’agreujant de difusió per internet.

La Síndica de Greuges de Barcelona va denunciar a la fiscalia el 2 de juliol de l’any passat la difusió per internet i xarxes socials d’un vídeo amb expressions que associaven interessadament els menors immigrants no acompanyats amb violència a les aules. Una setmana després la fiscal en cap de Barcelona va encarregar la investigació al fiscal d’odi, Miguel Ángel Aguilar, que va demanar a la unitat d’investigació de radicalismes a la xarxa, de la Comissaria d’Informació dels Mossos, que busquessin l’origen del vídeo.

A l’octubre, la policia catalana va lliurar dos atestats on identificava diversos autors que havien difós el vídeo per Twitter i Facebook, i que residien a Conca, Lleó, Granada i Madrid. El fiscal va remetre els atestats a les fiscalies provincials corresponents perquè ho investiguessin. En l’altre atestat s’identificava la titular d’un compte de Twitter, veïna de Sant Joan Despí, que va difondre el vídeo el 13 de juny passat. Al desembre, els Mossos li van prendre declaració com a investigada, però la dona s’hi va negar.

En el missatge, ubicat en una web, es podia llegir: “T’envio un vídeo d’un centre educatiu pels immigrants menors d’edat que entren il·legalment a Espanya. Et prego que el difonguis perquè Espanya se n’adoni d’una vegada com ens agraeixen que els acollim”. Adjuntat hi havia un vídeo d’un minut i mig en el que es pot observar com dins d’una aula d’un centre educatiu diversos alumnes criden i llencen papers a la professora, també tiren i tomben taules i cadires, tot enmig de rialles de burla.

La investigació policial ha determinat que els fets van succeir al Brasil, i no té res a veure amb els menors emigrats a Espanya. Segons la fiscalia, la investigada pretenia, amb aquest vídeo difós indiscriminadament, vincular una suposada violència a les aules amb els mena per tal de “denigrar-los”, associant-los de forma generalitzada a actes incívics, violents i de falta de respecte al professorat, desacreditant-los i contribuint a augmentar entre la població els prejudicis i estereotips contra un col·lectiu “especialment vulnerable”, amb el “conseqüent risc de generar sentiments de rebuig i hostilitat social cap a ells”.

Per tot això, la fiscalia creu que la dona hauria comès un delicte contra els drets fonamentals i les llibertats públiques reconegudes a la Constitució en la modalitat de lesió de la dignitat per motius d’origen amb l’agreujant de difusió a internet.

Nou comentari

Comparteix