Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Epidemiòloga del Clínic: “Si volem tornar a sortir, haurem d’acceptar una nova cultura d’epidèmia”
  • CA

La pandèmia del coronavirus no s’aconseguirà enterrar ni en un mes ni en mig any. Almenys aquesta és la certesa que transmet Anna Llupià quan contempla el futur abordatge de la infecció. És epidemiòloga a l’Hospital Clínic i ha estat seguint de prop el comportament del Covid-19 els darrers mesos. Ara, quan estem a punt d’arribar a les dues setmanes de confinament oficial per l’estat d’alarma, Llupià apunta el pas crucial que en un futur pròxim caldrà entomar “per sortir-nos-en”. “Haurem de començar a acceptar una nova cultura d’epidèmia o d’autoaïllament com una rutina habitual”, adverteix. 

Aquest serà el preu de tornar a una mena de quotidianitat, apunta Llupià. “Si volem sortir al carrer i relacionar-nos amb una certa normalitat, haurem d’aplicar-nos aquesta cultura. I això suposa que qualsevol persona que tingui una miqueta de mal al coll, detecti deposicions més toves o pateixi ofec haurà de considerar que és un cas positiu de manera preventiva i aïllar-se”, detalla l’especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

És a dir, que la mínima detecció de simptomatologia vinculada al SARS-CoV-2 hauria de ser motiu immediat de confinament per a l’afectat, però no de manera exclusiva. “Els seus contactes, amb qui hagi tingut relació els dies anteriors a menys de dos metres i durant més de 15 minuts, s’hauran d’aïllar també dues setmanes”, afegeix.

Aquesta proposta també va en la línia del que proposa a l’hora de valorar l’actual situació de confinament, regulat per Reial Decret. “El confinament sol no funciona. De fet, no cal que sigui més estricte, o tant com ara, sinó que sigui més selectiu. Ens podríem organitzar. Però el que és obvi és que no pot passar el que hi ha ara. Una persona que tus no hauria de poder anar al súper”, rebla l’especialista del Clínic. Segons defensa, el coneixement sobre el coronavirus no ha canviat les darreres setmanes. “A nivell mèdic ho sabíem tot. Vam fer estudis de contacte i previsions d’UCI”. Tanmateix, assenyala que “ha estat molt ràpid”. “Segurament, en les mesures de control de la propagació del virus, a nivell social, ens ha superat. I ara ens caldrà desenvolupar noves eines”, conclou.

També matisa el pensament que s’ha instal·lat en moltes persones, que diu que el coronavirus no afecta els joves sense patologies prèvies. “És un virus que ataca tota la població. És cert que si ets joves i tens els mitjans, normalment te’n sortiràs, però no vol dir que no hi hagi un risc”, apunta. 

Precaucions al súpermercat

Sobre les mesures de seguretat que es poden prendre durant el confinament, Anna Llupià aposta per extremar la consciència dels moviments que es facin quan se surt, per exemple, a fer la compra. “Els guants són unes mans que no et pots rentar tan bé com tocaria. Així que si toques algun element amb aquells guants i després et grates la cara o les mucoses, ja ho hem espatllat”, puntualitza. 

Tampoc no és fàcil la gestió de què fer amb els envasos dels aliments que comprem. L’epidemiòloga en dona alguns consells. Una de les propostes per tot allò que no hem de menjar el mateix dia i que són previsions a mitjà termini és posar-ho en quarentena. “La guardes i no la toques durant uns dies. El virus té una permanència de pocs dies”, expressa. En cas que siguin aliments que vulguem consumir de manera immediata, hi ha altres opcions, com ser molt curosos a l’hora de vessar el contingut de l’envàs en el plat o l’estri de cuina on l’aboquem i s’ha de fer amb guants. “Has de considerar que la superfície d’aquella llauna és bruta”, adverteix. L’alternativa és desinfectar l’envàs. “Però això ho has de fer amb lleixiu d’alta concentració i és més complicat”. 

“Ho estem donant tot”

La cultura de l’aïllament i el distanciament social era una de les dues potes importants en la gestió d’una epidèmia, explica Anna Llupià, perquè té a veure amb el control de l’extensió del virus. L’altre aspecte crucial és la resposta sanitària que s’està donant actualment a la crisi del Covid-19. Els hospitals barcelonins busquen nous espais útils com sigui i les administracions estan començant a habilitar espais fora dels centres mèdics –com hotels o poliesportius– per tractar infectats o acollir treballadors. “Cuidarem dels malalts amb tots els mitjans dels quals puguem disposar, però s’ha de tenir clar que no seran els suficients. Bàsicament, perquè hi haurà assistències en espais que no tenen res a veure amb l’atenció habitual. Nosaltres, sigui com sigui, ho estem donant tot”, reivindica.

També reconeix la falta de material i les infinites gestions que s’estan fent des dels centres per intentar tenir els màxims recursos possibles. Tanmateix, avisa que hi haurà situacions que encara es desconeix com acabaran. Una de les possibles ajudes per detectar qui té coronavirus i augmentar la traçabilitat de la infecció són els testos ràpids. Però no és fàcil adquirir-ne de segurs i saber-ne la utilitat. El govern espanyol ha reconegut avui que va comprar-ne més de mig milió de testos ràpids defectuosos. Llupià assegura que la qualitat d’aquesta mena de prova, quan hi hagi dispositius disponibles, es comprovarà “amb les validacions”. 

 

 

 

Més notícies
Cinc avis morts per coronavirus en una setmana en una residència de Barcelona
Notícia: Cinc avis morts per coronavirus en una setmana en una residència de Barcelona
Comparteix
La directora del centre reclama que es facin proves a tots els treballadors per saber si són portadors del virus
Barcelona suma 600 llits per atendre pacients de coronavirus a poliesportius
Notícia: Barcelona suma 600 llits per atendre pacients de coronavirus a poliesportius
Comparteix
Ho han anunciat la consellera de Salut, Alba Vergés, i l'alcaldessa Ada Colau
Tres hotels barcelonins més es destinaran a pacients i metges per la crisi del coronavirus
Notícia: Tres hotels barcelonins més es destinaran a pacients i metges per la crisi del coronavirus
Comparteix
El més gran dels hotels, el Barcelona Plaza, està previst dedicar-lo a medicalitzar
Epidemiòleg de Vall d’Hebron: “Podem estar més d’un mes fent confinaments pel coronavirus”
Notícia: Epidemiòleg de Vall d’Hebron: “Podem estar més d’un mes fent confinaments pel coronavirus”
Comparteix
Parlem amb Benito Almirante, cap de malalties infeccioses de l'Hospital Vall d'Hebron

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa