Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Collserola comença la campanya de prevenció d’incendis amb poca pluja
  • CA

El Parc Natural de Collserola afronta una campanya d’incendis complicada pel poc volum de pluja registrada en els darrers mesos, un 37% menys del previst. Aquest divendres ja s’ha posat en marxa el dispositiu de vigilància sobre el territori per alertar tan aviat com sigui possible d’una columna de fum i avisar els serveis per apagar el foc i evitar-ne la propagació. Per això desplegarà 13 torres de guaita, un equip de suport mòbil que patrullarà pels diferents camins del parc i una central de comunicacions situada a la seu dels serveis tècnics del Parc.

Aquest dispositiu entra en funcionament els mesos de més risc, entre el juny i l’agost, els set dies a la setmana en horari de matí i tarda, amb un equip de 32 persones. Els serveis del Parc treballen per minimitzar el risc al bosc durant els mesos més complexos, els que més perill hi ha que es declari un incendi per les altes temperatures.

“Comencem amb un dèficit hídric important, i la previsió no és gaire bona, esperem que haurem d’afrontar una campanya complicadeta”, ha alertat el cap de Secció de Medi Natural i Territori del Consorci del Parc Natural de Collserola, Joan Capdevila. És per això que s’activa un servei de vigilància que a partir del 6 de juny incorporarà les 13 torres de vigilància repartides pel parc. “Com a mínim fins a finals d’agost estaran actives, els tres pitjors mesos de l’any”, ha afegit.

Manteniment de franges perimetrals

En matèria de prevenció es treballa en el manteniment de les franges perimetrals d’urbanitzacions i nuclis urbans de la mà dels ajuntaments limítrofs amb la muntanya de Collserola. A més, es talen els arbres perillosos per aclarir la massa forestal. L’Ajuntament de Barcelona s’ha sumat amb una nova incorporació al seu cantó de la muntanya. “Hi incorporem la política de pastura, una eina de protecció passiva important”, ha explicat Antoni Farrero, enginyer forestal i coordinador de l’Oficina Tècnica de Gerència de l’AMB.

“S’han cremat unes 30 hectàrees, però és important de remarcar que n’hem tractat més de 60”, ha detallat Farrero, fet pel qual posa en valor la tasca que es duu a terme per evitar mals majors al bosc. En aquest sentit, el control de la vegetació adjacent als camins principals i el manteniment del ferm en els camins de la xarxa viària bàsica són les dues accions essencials en el pla de vigilància i lluita contra els incendis forestals. El dispositiu de prevenció abasta els 36 municipis metropolitans i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola és l’organisme que coordina aquest dispositiu, d’acord amb el Pla de vigilància d’incendis (PVI) de la Diputació de Barcelona.

Prova pilot amb animals

A l’abril l’Ajuntament va engegar una campanya antiincendis per evitar focs a Collserola. I ho va fer amb un ramat de 210 ovelles i 80 cabres, que pasturaran per la muntanya de la capital catalana i aniran menjant la vegetació local, per evitar que hi pugui haver accidents en èpoques de calor o sequera, com sol passar a l’estiu.

L’objectiu és que els gairebé 300 caps de bestiar ajudin a controlar el risc d’incendi perquè amb la pastura contribueixen a tenir alineat el sotabosc, segons ha explicat el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, des del mirador de Montbau, que ha assegurat que el pasturatge és un dels millors mecanismes a l’hora de prevenir riscos, així que si funciona bé la idea és consolidar-ho i estendre-ho.

Fa poc més d’un mes va nevar precisament a Collserola. Com havien pronosticat els mapes, era poc probable, però va ser una realitat. Estranya, més tenint en compte l’època de l’any, però real. Al Tibidabo també s’hi van veure flocs de neu.

Més notícies
Senglars capturats a Collserola / Twitter
L’Ajuntament reforça les captures de senglars per reduir la seva presència
Notícia: L’Ajuntament reforça les captures de senglars per reduir la seva presència
Comparteix
El 2021 es van duplicar les incidències amb aquests animals i van pujar un 176% les captures
Gossos de passeig en una imatge d'arxiu / Vicente Zambrano González
Barcelona tindrà un nou centre d’acollida d’animals a Montcada i Reixac
Notícia: Barcelona tindrà un nou centre d’acollida d’animals a Montcada i Reixac
Comparteix
El projecte es desencalla després de 10 anys i acollirà més animals i gossos abandonats
Llum de l'alba a Barcelona el 18 d'abril de 2022, amb presència de núvols alts / Alfons Puertas (Observatori Fabra)
Arriben els migdies amb temperatures de juliol
Notícia: Arriben els migdies amb temperatures de juliol
Comparteix
Els termòmetres ja pujaran de forma clara i s'esperen uns dies de molta calor a la ciutat
Un senglar a prop de la Sagrada Família
Un senglar solitari passeja prop de la Sagrada Família per Setmana Santa
Notícia: Un senglar solitari passeja prop de la Sagrada Família per Setmana Santa
Comparteix
Camina i fa turisme on hi ha el monument més visitat de la ciutat, a la recerca de menjar

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa