Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament reforça les captures de senglars per reduir la seva presència
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona ha reforçat el seu pla per limitar la proliferació de senglars i la seva presència als nuclis urbans de la capital catalana. Per això ha incrementat les captures contra aquests animals amb una partida de 121.000 euros. El 2021 ha estat el que més captures d’aquests exemplars s’ha fet (192) des de 2014. També ha estat el que més incidències ha registrat (1202). Respecte de l’any 2020, suposa un augment del 176% dels exterminis de senglars i el doble d’accidents detectats.

A més del setge més directe contra els senglars, a través de caputes, per reduir la presència d’aquests animals l’Ajuntament proposa mantenir els desbrossaments als districtes d’Horta-Guinardó i sud de Nou Barris, i estendre’s al sector nord de Nou Barris, Gràcia, Sarrià-Sant Gervasi i Les Corts; implementar més contenidors amb sistema antiblocatge als barris de muntanya, com és el cas de Torre del Baró, Ciutat Meridiana, Vallvidrera i Rectoret; impulsar accions i campanyes de sensibilització, per tal de conscienciar que quan els senglars s’habituen a alimentar-se a l’entorn urbà, perquè se’ls alimenta o foragiten papereres o contenidors, perden la por a la presència humana, s’exposen a patir atropellaments i generen conflictes, com atacs i mossegades; protegir l’aliment de les colònies de gats situades a les zones properes del parc de Collserola.

584 senglars morts cada any

Aquesta sèrie de mesures formen part del Pla d’Acció 2022-2023 per reduir la presència de porcs senglars a l’entorn urbà de l’Ajuntament. Es tracta d’una iniciativa que s’ha compartit a la Taula de coordinació del Parc Natural de Collserola, on hi ha la resta de municipis que afronten la mateixa problemàtica i on comparteixen estratègies de gestió, que inclouen les captures que autoritza la Generalitat en les zones establertes del parc. “En els darrers anys, des del 2014, el nombre de senglars morts, en tot l’àmbit de Collserola i en els municipis que en formen part, ha estat d’uns 584 senglars/any de mitjana, amb un increment significatiu el 2021 degut als efectes de la pandèmia”, explica el consistori.

Els més conflictius, els més petits

Els senglars que han causat més incidència són els juvenils, aquells que tenen entre sis i 12 mesos d’edat; seguits dels subadults (de 12 a 24 mesos) que han nascut i crescut en un entorn peri-urbà. “Donada la disminució de porcs senglars extrets a Barcelona l’any 2020 (degut a la reducció de captures programades en zona periurbana), al 2021 han augmentat les incidències”, informa l’Ajuntament.

Per evitar un augment dels incidents s’han instal·lat trampes en punts d’alta conflictivitat redundant. El contracte en curs preveu la instal·lació d’una gàbia mòbil que es sumi a les dues gàbies ja instal·lades fixes, una a Llars Mundet i l’altre al Parc del Laberint. La gàbia s’instal·larà en punts conflictius on es té constància que es produeix aquesta habituació i canvi de dieta. “La ubicació de l’element de trampeig no serà estàtica, sinó que s’establirà en funció dels diferents grups de senglars habituats i conflictius”, concreta el consistori.

Senglar a la Sagrada Família

A l’abril es va veure un senglar solitari passejant per la zona pròxima a la Sagrada Família. Al vídeo, difós a través de Twitter -i que abans ha corregut per un grup de Whatsapp-, s’observa com un sol exemplar d’aquesta espècie, que s’acostuma a veure a la muntanya de Collserola, camina prop del monument més visitat de la capital catalana. Busca menjar, però no en troba, pel que es veu en aquest vídeo. Al voltant de la paperera no hi ha res per menjar, malgrat que sí que hi ha brutícia escampada per terra.

Més notícies
Un senglar a prop de la Sagrada Família
Un senglar solitari passeja prop de la Sagrada Família per Setmana Santa
Notícia: Un senglar solitari passeja prop de la Sagrada Família per Setmana Santa
Comparteix
Camina i fa turisme on hi ha el monument més visitat de la ciutat, a la recerca de menjar
Un ramat d'ovelles i cabres pastura pel vessant barceloní del Parc Natural de Collserola / Blanca Blay (ACN)
Ja és una realitat: 210 ovelles i 80 cabres pasturen a Barcelona
Notícia: Ja és una realitat: 210 ovelles i 80 cabres pasturen a Barcelona
Comparteix
L'Ajuntament ha engegat un pla pilot per prevenir incendis a la muntanya
Porcs senglars / Martí Boada i Jaume Marlès
Els bacteris dels senglars de Barcelona són resistents als antibiòtics
Notícia: Els bacteris dels senglars de Barcelona són resistents als antibiòtics
Comparteix
Un estudi de la UAB ha analitzat les mostres fecals de 130 exemplars del Parc de Collserola
Diversos senglars capturats a Collserola / Twitter
Denúncia contra l’Ajuntament de Barcelona per la caça de senglars
Notícia: Denúncia contra l’Ajuntament de Barcelona per la caça de senglars
Comparteix
Una entitat animalista carrega contra Janet Sanz per la captura amb xarxa de quatre porcs a Collserola

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa